Reportáže

Piráti podlehli Kladnu a ztratili naději. Po dvou letech se loučí s extraligou

Napsal 18.04.2014 Kryštof Kousal
C h o m u t o v - Extraligový sen je u konce. Rytíři lépe zachytili začátek utkání a ve druhé třetině vedli už 3:0 po gólech Patery, Miloslava Hořavy a Procházky. Pirátům už se podařilo jen snížit brankami Stehlíka a Ondřeje Kašeho, ale to bylo z jejich strany vše. Nepodařená sezóna tedy dostala smutnou tečku v podobě sestupu do nižší soutěže.
BAR11 pá 18.4.2014
CHM
2:3(0:1, 1:2, 1:0)
KLA
Chomutov
M. Růžička – Malec, Stehlík, Havel, Krstev, Mrázek, Rutta, Bartejs, Jass – Svoboda, Bartečko, Bombersback – Hruška, Gajovský, Hřebejk – Šagát, Sikora, Hromas – Kaše, Kämpf, Račuk.
Kladno
Cikánek – D. Růžička, Majeský, P. Hořava, Kolářík, Gutwald, Procházka, Jankovič – M. Hořava, Patera, Tenkrát – Eberle, Machač, Dalecký – Bílek, Kuchler, Šilhavý – Zagrapan, Strnad.

Branky a nahrávky

Chomutov
37. Stehlík (Krstev, Svoboda), 45. Kaše (Šagát)
Kladno
9. Patera (Majeský, Miloslav Hořava), 29. Miloslav Hořava (Patera, David Růžička), 29. Procházka (Eberle)

Statistiky

Vyloučení
4:7
Využití
1:1
V oslabení
0:0
Střely na branku
54:15
Diváci
3197

Shrnutí

V první šanci předposledního barážového duelu se mohl ocitnout Svoboda. Po obkroužení branky ale nedostal puk do brankoviště. Mimo namířili své střely i Hruška s Hřebejkem. Za Kladno zkusil štěstí Tenkrát. Růžička byl v pohotovosti. Během přesilové hry mohl otevřít skóre Krstev, jehož střelu zneškodnil připravený Chábera. Velkou šanci si vypracoval i Sikora, který sám dostal puk do útočné třetiny a trefil náruč brankáře.

Byli to ovšem Rytíři, kdo se zaradoval z první branky. Majeský obkroužil klec a nahrál volnému Pavlu Paterovi, který neměl problém dopravit puk za záda Růžičky. Na nepříznivé skóre se pokusil odpovědět Rutta, ale jeho střela postrádala přesnost. Naopak navýšit mohl Dalecký. Puk po jeho střele jen provětral Růžičkovy betony. V přesilové hře několik minut před koncem třetiny se k puku dostal Gajovský, ale Chábera jeho pokus pokryl. Nadějně pálil i Hromas, avšak kapitán Rytířů Patera dokázal jeho střelu zblokovat.

Začátek druhé části utkání mohl patřit Pirátům. Bartečko se prokličkoval do zakončení. Chábera si pouze připsal další zákrok. Zajímavě se zkoušel prosadit i Sikora. Obešel dva obránce, ale do cesty za gólem se mu včasným zákrokem postavil brankář Rytířů. Z nebezpečné blízkosti se pokusili překonat hostujícího gólmana i Hřebejk a Svoboda. Branka Pirátů se ovšem nekonala.

Hru zpomalilo zkoumání videozáznamu po střele Zagrapana. Rozhodčí se dlouho radil s videorozhodčím, ale nakonec se dospělo k závěru, že branka uznána nebude. Kladno mělo následně i krátkou výhodu dvojnásobné přesilovky. O tu je připravil Gajovský, který v samostatném úniku sice neproměnil, ale vybojoval trest pro Majeského. V přesilovce čtyř na tři si věděli Rytíři rady a Puk se od Miloslava Hořavy dostal do sítě. Kladenští si tak vybojovali dvobrankové vedení, které jim ještě narostlo. Po střele Libora Procházky chyboval brankář Růžička a puk propadl do brány. Po této situaci došlo k brance Pirátů ke střídání a místo v brankovišti zaujal Matúš Kostůr. Domácí za nepříznivého stavu začali nepříjemně střílet. Pokusy Bartečka, Svobody či Hrušky ale na Cháberu nestačili. Ani Havlova nadějně vypadající střela se neujala. Teprve když se k puku dostal Jakub Stehlík, tak se rozvlnila síť v horním růžku branky. Piráti pokračovali a další gól mohl mít na svědomí Kaše, scházelo opravdu málo. I přes snahu se již skóre neměnilo a dlouhá prostřední část uplynula.

Na úvod třetí části se ke střele odhodlal Tenkrát. Skákavý puk trefil připraveného Kostúra. K šanci se dopracoval na druhé straně Kaše. Puk namířil přímo do Chábery. Následně zkoušel kotouč dotalčit do brány Bartečko, ale neúspěšně. Gólovou radost rozvířil až Ondřej Kaše, který dopravil odražený kotouč do brány. Na pirátech bylo znát, že chtějí bojovat do posledního dechu. Bomersback přešel dva obránce a před bránou ke své smůle promáchl kotouč. Své šance si připravili Hruška a Sikora, ovšem Chábera držel Rytíře nad vodou.

Velkou šanci měl opět Bomersback, ale jeho střela byla na poslední chvíli zblokována. Odkrytou bránu následně netrefil Šagát, mimo mířil i Bartečko. Pět minut před koncem základní hrací doby byl vyloučen do konce utkání Dalecký a Chomutov dostal výhodu pětiminutové přesilovky. Několik pokusů Pirátů neskončili vyrovnávací brankou. Předposlední barážový duel tedy vyhráli za plný počet bodů kladenští Rytíři.

Ohlasy trenérů

Jaroslav Beck (Piráti Chomutov): „Nevím, co mám hodnotit. Chomutov je v první lize, i když se baráž hrála od nuly. Kluky jsme dávali do hromady od doby, kdy jsme k týmu přišli. Bohužel na udržení to nestačilo. V utkání jsme dali z padesáti střel jen dva góly a to je málo.“

Jan Neliba (Rytíři Kladno): „Chtěli jsme se s baráží důstojně rozloučit a myslím si, že se nám to povedlo. Chomutovu se hrálo hůř než nám. Víme, jak se hraje složitě, když za každou cenu musíte vyhrát. Výborně zachytal brankář Chábera, ale je smutné, že extraligu musíme opustit.“

×
Dnes v 18:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov