Reportáže

Piráti po vyrovnaném boji nestačili na Litvínov, rozhodla třetí třetina

Napsal 16.03.2014 Jan Řápek
C h o m u t o v - Piráti Chomutov přivítali na svém ledě tým HC Verva Litvínov. V severském derby se očekával tuhý a vyrovnaný boj a tak se také stalo. Hra byla dlouho velmi vyrovnaná, v první třetině branka nepadla a druhá také skončila nerozhodným výsledkem. Až ve třetí třetině rozhodla dvojice litvínovských hráčů Piroš a Majdan, kteří vstřelili dva rychlé góly. Chomutov tak prohrál s Vervou 1:3.
OUM3 ne 16.3.2014
CHM
1:3(0:0, 1:1, 0:2)
LIT
Chomutov
Růžička – Malec, Pulpán, Jass, Stehlík, Bartejs Krstev, Lojek – Bartečko, Svoboda, Bomersback, D. Hruška, Straka, Kubinčák, Balej, Račuk, Šagát, Sikora, Kämpf, O. Kaše.
Litvínov
Francouz – Zeman, Stříteský, Pavlík, Gula, Chaloupka, Posmyk – Lukeš, Černý, Jánský, Trávníček, Hanzl, Martynek, Jurčík, Piroš, Majdan

Branky a nahrávky

Chomutov
37. Lojek
Litvínov
36. Majdan (Piroš), 43. Piroš, 48. Majdan (Pavlík, Skříteský)

Statistiky

Vyloučení
3:3
Využití
0:0
V oslabení
0:0
Střely na branku
45:34
Diváci
2815

Shrnutí

Zápas mezi severočeskými rivaly zahájil Šagát svým střeleckým pokusem. Bekhendový pokus zlikvidoval brankář Litvínova Francouz. Za Vervu se pokusil rychle otevřít skóre Jurčík. Obešel dva obránce a zakončil přesně do náruče Růžička. Následovali dvě slibné šance Pirátů. Střelu Jasse a následný pokus Račuka z úhlu zlikvidoval litvínovský gólman. Na druhé straně zkoušel štěstí Posmyk, ale Růžička byl připraven.

V třetině byl puk vidění častěji na hokejkách Pirátů. Ti měli ovšem často problém s přechodem do útočného pásma. Hezký průnik si ovšem připravil Straka a trefil náruč připraveného brankáře. V závěru se ještě proháčkoval do pásma Kämpf, kterého ovšem nepodpořili spoluhráči a následně byl o puk připraven. Více se ve třetině nestalo a do druhé periody se vstupovalo za nerozhodného stavu.

Druhou část utkání začali aktivněji domácí. Bartečko zavezl puk a vyzval ke střele Malce. Bomersbackem tečovaný pokus jen těsně míjel bránu. Chvíli poté se do brány natlačili Straka a Kaše, ale ani jeden skóre neotevřel. Pro Vervu připravil velkou šanci Jánský. Sám před bránou nepřekonal ležícího brankáře. Nedlouho poté se na bránu rozjel Krstev a napálil puk vší silou do Francouzovo betonu. Slibnou šanci měl i Kämpf, který přešel přes tři protivníky a zakončil jen těsně nad. Vystřelit z otočky se nebál ani Račuk jenže jeho úmysl jasně odhadl Francouz.

Piráti pokračovali v aktivní hře. Bartečko ujel po křídle, udělal kličku a jen těsně míjel bránu. Za hosty se pokusil otevřít skóre Piroš, jeho střela ovšem mířila nad. Tvrdost Růžičkovo chráničů následně vyzkoušel Lukeš, skóre se ovšem nadále neměnilo. Na druhé straně potrápil Francouze Račuk. Litvínovský brankář jeho pokus s obtížemi vychytal. Čtyři minuty před koncem poté přišel na řadu první gól zápasu. Juraj Majdan obdržel přihrávku mezi kruhy a zmířil přesně. To si Piráti nenechali líbit a pár vteřin po otevření skóre srovnali zásluhou pěkné střely Martina Lojka. Domácí gól povzbudil a otočit skóre mohl Bomersback. Jeho střela se otřela o brankáře a zamířila nad bránu. Více šancí jsme ve druhé dvacetiminutovce neviděli.

Třetí třetina začala v pomalém tempu, ale šance se rázem objevili na obou stranách. Hanzl trestuhodně minul odkrytou bránu. Následně vystřeli Krstev a puk skončil v lapačce Francouze. Krátce poté se ovšem přesně trefil Kamil Piroš a hosté byli opět ve vedení. Za Chomutov mohl rázem odpovědět Račuk. Jeho dva pokusy z těsné blízkosti brankou neskončily. Piráti se nadále snažili o vyrovnání. Hostující obrana je ovšem do zakončení nepouštěla. Naopak zvládli Litvínovští zásluhou Juraje Majdana, který se trefil podruhé v utkání. Dlouho držela Verva zápas ve svých rukou. Velkou šanci si z řad Pirátů vypracoval Hruška, který v samostatném úniku nezvládl ideálně zakončit. Při svém pokusu byl ovšem faulován a vybojoval tak alespoň pro svůj tým přesilovku. V té pálil opět Hruška a střela se otřela o tyč. Následně svou střelou nadělal starosti Francouzovi Pulpán svou střelou. Litvínovský brankář si ovšem věděl rady. V závěru utkání zkusili Piráti během přesilovky hru v šesti. Nebezpečně kombinovali, několikrát vystřelili, ale gól již nepadl. Verva tak utkání se svým soupeřem z regionu zvládla a odváží si z SD ARÉNY tři body.

Ohlasy trenérů

Robert Kaše (Piráti Chomutov): „Během první třetiny jsme si nevytvořili tlak a nedostávali jsme se do šancí. Následující třetinu jsme proházeli formace a viděli jsme určitý impuls a nějaké šance. Bohužel jsme špatní v koncovce a jediné, co jsme zvládli, byl vyrovnávací gól, nic víc. Nezvládneme proměnit vyložené šance, následně uděláme školáckou chybu, kterou soupeř potrestá. Těžko se můžeme zvedat, když góly nedáme a naopak dostaneme z každé chyby, kterou uděláme.“

Radim Rulík (HC Verva Litvínov): „Jsme rádi, že jsme v Chomutově vyhráli. Zápas byl poměrně vyrovnaný, ale my jsme měli více štěstí v koncovce. Soupeř si také připravil příležitosti, ty ovšem zvládl výborně Pavel Francouz. I proto jsme dnes uhráli vítězství.“

×
Dnes v 16:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov