Reportáže

Piráti v Hradci neskórovali, o výhře Mountfieldu rozhodla druhá třetina

Napsal 24.11.2013 Martin Voltr, Libor Kult
C h o m u t o v - Piráti povzbuzení výhrou nad Libercem zajížděli k utkání 24. kola Tipsport extraligy do Hradce Králové, kde se postavili tamnímu druhému týmu tabulky. Mountfield vstoupil do utkání lépe než chomutovská družina, domácí se ujali vedení už po šestatřiceti vteřinách. Těsné vedení navýšili Východočeši v úvodu prostředního dějství, v němž tým kouče Draisaitla přidal ještě další dva přesné zásahy, což se ukázalo jako rozhodující, neboť ve třetí části hry už gól nepadl. Piráti se tak vrací domů bez bodů, navíc počtvrté v sezóně neskórovali.
24.kolo ne 24.11.2013
MHK
4:0(1:0, 3:0, 0:0)
CHM
Hradec Králové
Kantor – Harant, Vydarený, Mikuš, Pláněk, Ptáček, Frühauf, Plášil – Kudrna, Mertl, Šimánek – Dej, Langhammer, Škoda – Švagrovský, Knotek, Podlešák – Švihálek, Červený, Rousek
Chomutov
Růžička – Rutta, Bartejs, Krstev, Pulpán, Novák, Šulák, Mrázek – Balej, Divíšek, Kubinčák – Hruška, Straka, Bartečko – Hřebejk, Kämpf, Šagát – Jíra, Sikora, Račuk

Branky a nahrávky

Hradec Králové
1. Mertl (Kudrna, Harant), 22. Škoda (Pláněk, Mikuš), 31. Kudrna, 37. Podlešák (Knotek)
Chomutov

Statistiky

Vyloučení
2:5
Využití
1:0
V oslabení
0:0
Střely na branku
35:20
Diváci
4132

Shrnutí

Utkání začali lépe domácí. Hned po 36 sekundách se totiž dostali do vedení. Tomáš Mertl zatáhl kotouč do pásma a na pravém kruhu chvíli zvažoval přihrávku. Místo toho ovšem zvolil střelu, která i z ostrého úhlu prošla za záda brankáře Martina Růžičky – 1:0.

Piráti mohli brzy odpovědět v přesilové hře. I když jim nevyšla, za nepříznivého stavu několikrát spustili výborný pohyb v pásmu domácího týmu, který byl trochu pasivní. V šancích hostů ale vždy na poslední chvíli zasáhla hokejka některého z obránců. Pořádně rušno tak bylo zase na druhé straně, kde Růžičkovi vypadla Šimánkova střela těsně vedle tyče. Chomutov pak kontroval podobně rychlým vpádem Davida Hrušky, jenž z dálky dokonce trefil tyčku.

Ve dvanácté minutě si svou první početní výhodu zahráli také hokejisté Mountfieldu. Elitní formace i s navrátilcem Jaroslavem Kudrnou v ní Piráty zatlačila, ale gólového zhodnocení se převaha nedočkala. Od tohoto momentu byli Hradečtí aktivnější a jen několik špatných odskoků puku, které potkaly třeba Mertla nebo Švagrovského, je připravilo o možnost přidat druhý gól.

Druhá třetina začala tlakem domácích. Mountfield se však dostal k zakončení až po necelých dvou minutách, Pláňkovi sice ještě kotouč v kličce sklouzl, jenže dojíždějící Vladimír Škoda ho dokázal okamžitě poslat do prázdné branky – 2:0.

Východočechy pak povzbudila ještě přesilová hra, kterou první útok hrál opět velmi dobře, přesto ji ale opět nedokázal zužitkovat. Následně mohl Martin Podlešák z brejku přidat třetí gól. Chomutovské šance končily na pozorné defenzivě, a když už si s nimi hradecká obrana neporadila, zasáhl bezchybný Pavel Kantor.

Ze třetí početní výhody se už Mountfield dočkal. Bylo to ale hodně kuriózní cestou. Jaroslav Kudrna posílal přihrávku Jiřímu Šimánkovi, jenže kotouč se vznesl do vzduchu a jeden z bránících hráčů si jej srazil do vlastní sítě – 3:0!

Po několika pasážích strávených na hradecké polovině domácí prchli a zařídili svým fanouškům další radost. V přečíslení přenechal Knotek puk Martinu Podlešákovi, který bez potíží trefil bližší růžek – 4:0!

Čtyřgólové vedení domácím stačilo, soupeř se pokoušel poprvé zapsat do střelecké listiny ve své druhé přesilovce zkraje třetí části. Dobrou šanci v ní měl Josef Balej, jenž ale z úhlu nedokázal přehodit Kantorův beton.

Pak si aktivněji počínaly hradecké barvy. Ve 47. minutě byl v úniku faulován Vladimír Škoda a dostal šanci si svůj nájezd zopakovat, jenže v trestném střílení si na Růžičku nepřišel. Stejně jako v další přesilovce první formace.

Pavel Kantor si přesnými zákroky hlídal třetí nulu v sezóně. V závěru už víceméně žádnou práci neměl, zato jeho spoluhráči v poli se snažili zakulatit gólový účet nedělního večera na číslo pět. Nepodařilo se to ale unikajícímu Knotkovi, rychlonohému Červenému nebo v úplně posledních vteřinách Rouskovi.

Ohlasy trenérů

Peter Draisaitl (Mountfield HK):
„Vždycky je důvod ke spokojenosti, když si na soupeře něco připravíš a vidíš, že hráči to jsou schopni převést na led. Až na nějaké výjimky jsme měli zápas pod kontrolou. Z různých důvodů jsme na Chomutov nikdy moc neuměli, tentokrát ale byla vidět změna. Není nic jednoduchého, když upracovaně vyhráváte 2:1 a podobně, takže jsme samozřejmě rádi, že to bylo tentokrát klidnější vítězství. Čtyři góly, to už je od nás ofenzivní exploze.“

Robert Kaše (Piráti Chomutov):
„Šli jsme do zápasu s tím, že chceme co nejdéle udržet čisté konto. To se nám ale nepodařilo, hned v první minutě jsme dostali gól, což nás bohužel trochu srazilo dolů. Během první třetiny jsme se sice malinko zvedli, ale zase jsme měli katastrofální vstup do druhé třetiny. Ze druhého gólu domácích jsme se už nevzchopili. Soupeř byl lepší, přebruslil nás a bylo vidět, že chce víc než my.“

×
Dnes v 16:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov