Reportáže

Osm porážek v řadě a dost: Piráti porazili Liberec a připisují si tři body

Napsal 22.11.2013 Petr Horčička, Jan Řápek
C h o m u t o v – Tisport extraliga pokračovala svým 23. kolem, ve kterém se v chomutovské SD ARÉNĚ představil Liberec. Piráti viditelně zlepšili svou hru a po osmizápasové sérii porážek si připisují cenné tři body. Ve druhé třetině otevřel skóre obránce Jan Rutta, který byl později vyhlášen i hráčem zápasu. V závěru duelu pak přidal druhý gól do prázdné brány Vojtěch Kubinčák. Brankář Martin Růžička vychytal ve svém debutu v chomutovském dresu čisté konto, kterým se velkou měrou podílel na vítězství. Bílí Tygři naopak odjíždějí domů s nepořízenou.
23.kolo pá 22.11.2013
CHM
2:0(0:0, 1:0, 1:0)
LIB
Chomutov
Růžička – Malec, Rutta, Pulpán, Krstev, Novák, Šulák, Bartejs – Kubinčák, Divíšek, Balej – Bartečko, Straka, Hruška – Šagát, Kämpf, Hřebejk – Račuk, Sikora, Jíra
Liberec
Melicherčík – Derner, Hunkes, Výtisk, Voráček, Čakajík, Vitásek, Šimek – Bulík, Nedvěd, Urban – Víšek, Vampola, Bartek – Bulíř, Filippi, Pospíšil – Vlach, Zacha, Valský

Branky a nahrávky

Chomutov
26. Rutta (Divíšek, Kubinčák), 60. Kubinčák
Liberec

Statistiky

Vyloučení
3:5
Využití
1:0
V oslabení
0:0
Střely na branku
24:27
Diváci
3990
Vyšší tresty
Hunkes (LIB) 20 minut OT

Shrnutí

Utkání začalo v poklidném tempu. Oba celky se nepouštěly do zbytečných akcí, základem bylo nedostat lacinou branku. První velká šance utkání přišla až v po osmi minutách hry. Chomutov se dostal do dobré šance, ale Hrušku vychytal gólman Melicherčík. Liberecký gólman se blýskl ještě o pár minut později, když vychytal i Hřebejka. Jelikož pak ani Piráti ani Bílí Tygři nevyužili své přesilové hry, skončila tak první třetina bez branek.

V chomutovské brance se poprvé představil Martin Růžička. Nová posila měla hned zkraje třetiny plné ruce práce. Liberečtí hráli přesilovku, ale Růžička svůj nový klub podržel. Poté co Piráti přežili úvodní hru v oslabení, byli to právě oni, kteří měli možnost hrát v početní výhodě. První přesilovku chomutovští hokejisté nevyužili, tu druhou už ano. Divíšek nahrával zpoza branky před Melicherčíka, kde čekal připravený a především volný Jan Rutta. Ten již neměl problém dostat puk za záda libereckého brankáře.

Netrvalo dlouho a mohlo být vyrovnáno. V chomutovské brance ale úřadoval Růžička, který nejprve vychytal Barteka a pak i Dernera a do třetice i ránu libereckého Urbana. Na druhé straně se ovšem nenechal zahanbit ani Melicherčík, který taktéž předvedl několik dobrých zákroků. V závěru třetiny přišlo opět uklidnění hry. Liberec stále tlačil, ale domácí tým, který hrál jako vyměněný, držel pevnou obranu a do třetí třetiny tak mohl odejít s jednogólovým náskokem.

Třetí třetina začala náporem Bílých Tygrů. Nedvěd a spol. obsadili útočné pásmo a během chvíle vyslali několik střel směrem k chomutovské brance. Tam ale úřadoval Růžička. Tentokrát na něj nevyzrál ani ostřílený harcovník Petr Nedvěd. Jen co se Piráti z tlaku dostali, byli v něm zpět. Liberec tlačil. Růžičkovi ale pomohla jak tyč, tak fakt že Pospíšil střílel z dorážky přímo doprostřed branky, kde byl připravený chomutovský gólman.

Piráti se do šancí nedostávali tak často, prim hrál po většinu času Liberec, ale chomutovská obrana fungovala dobře. Přesto se hrál po většinu třetí třetiny velmi atraktivní hokej. Při jednom z libereckých nájezdů se odhodlal jednu střelu zablokovat Lukáš Pulpán. Bohužel chomutovský obránce zablokoval střelu svým kotníkem a zápas již nedohrál.

Dvě minuty před koncem se Liberečtí rozhodli pro hru bez brankáře. Chomutov opět odolával nátlaku a poctivě vyhazoval. V závěru, čtyřiadvacet sekund před koncem, se Pirátům poštěstilo trefit se do odkryté branky. Prosadil se Vojtěch Kubinčák. Piráti i díky němu a především díky gólmanovi Růžičkovi slaví domácí výhru 2:0.

Ohlasy trenérů

Josef Turek (Piráti Chomutov): „Musím za dnešek pochválit všechny hráče. Od gólmana byli všichni vytížení a zvládli to. Hráči tvrdě dřeli a poctivě plnili vše, co jsme si řekli o taktice a navíc k tomu přidali to srdce, jak se říká. Dobře se ukázali i nové posily. Brankář Růžička předvedl dobrý výkon, stejně tak i Jan Novák a Josef Straka.“

Milan Černý (Bílí Tygři Liberec): „Nejdůležitější věc je, že jsme nedali branku. Měli jsme k tomu hodně příležitostí, byli u toho ti správní hráči, ale nezadařilo se. Rozhodl tedy jeden gól. Byl to výborný zápas, přesně takový jaký jsme očekávali. Žádná pohádka. Dá se říci, že defenzivně jsme to zvládli, ale propadli jsme v ofenzivě.“