Reportáže

Štěpán Hřebejk dvěma góly rozhodl duel Pirátů s Pardubicemi!

Napsal 18.01.2013 Miroslav Kučera, Kryštof Kousal
C h o m u t o v - Pirátům se po čtyřech prohrách konečně podařilo zvítězit, ale nebyla to vůbec jednoduchá práce. Hosté totiž celý zápas dotahovali a většinu času byli dole o pouhý jeden zásah, ve 49. minutě dokonce Semorád vyrovnal. Mužem zápasu se ale stal Štěpán Hřebejk, který ke svému gólu z 34. minuty přidal ještě vítěznou trefu a měl lví podíl na tom, že se Piráti mohli konečně radovat z výhry.
41.kolo pá 18.1.2013
CHM
4:3(1:0, 2:2, 1:1)
PCE
Chomutov
Kostúr - Palin, Macháček, Rutta, Pulpán, Lučka, Mrázek, Bratejs - Hruška, Zálešák, Důras - Šagát, Kraft, Hřebejk - Lušňák, Sikora, Hromas - Račuk, Kůs, Treille - Jíra.
Pardubice
Koutský - Benák, Píša, Vašíček, Gawryletz, Kočí, Zdráhal, Drtina, Mocek – Bartek, Nosek, Somík - Buchtele, Kousal, Radil - Cetkovský, Zohorna, Tybor - Semorád, Drtina, Endál.

Branky a nahrávky

Chomutov
14. Hruška (Macháček), 22. Kraft (Hřebejk), 34. Hřebejk (Rutta), 52. Hřebejk (Šagát)
Pardubice
26. Tybor (Zohorna, Benák), 37. Endál (Tybor, Kočí), 49. Semorád

Statistiky

Vyloučení
4:7
Využití
1:0
V oslabení
0:1
Střely na branku
23:35
Diváci
3231

Shrnutí

V úvodu utkání byli aktivnější domácí hráči. V prvních pěti minutách se dostali ke třem šancím, ale Koutský bez větších problémů odolal. Větší starosti nadělal hostujícímu brankáři v přesilové hře Hřebejk, který dojel nahozený kotouč, ale ani natřikrát nepřekonal hostujícího brankáře.

Druhá přesilovka ale byla pro Piráty úspěšnější. V úvodní minutě přesilovky se sice domácí ani nedostali do útočného pásma, poté si ale za modrou čáru nabruslil David Hruška a tvrdou ranou propálil Koutského mezi rukou a tělem.

Pardubičtí si ovšem také vypracovali velkou šanci. V jejich první přesilové hře obkroužil bránu jeden z útočníků a předal kotouč před bránu Endálovi, který ovšem vysoko přestřelil. Zbytek oslabení ubránili Piráti na výbornou.

Do další šance se dostal Jiří Vašíček, který ovšem tváří v tvář Kostúrovi ztroskotal. První třetina tak skočila za stavu 1:0 pro domácí Piráty.

Piráti přidali druhý gól hned za minutu a dvacet vteřin druhé třetiny. Hřebejk zpoza brány poslal přihrávku před bránu, kde se puk odrazil od Milana Krafta a ačkoliv byl Koutský připraven, kotouč mu proplul velmi pomalým tempem mezi betony.

Domácí byli hodně na koni a nedávali Pardubickým moc oddechu. Hned v dalším závaru se musel Koutský hodně ohánět, aby uhlídal všechny střely.

Z tlaku se ovšem červenobílí hráči oklepali a dokázali se i prosadit. Po nedůsledném bránění se ke kotouči dostal Radoslav Tybor a dobrým blafákem překonal Kostúra. Hosté byli hodně aktivní a dokonce se jim povedlo vsítit branku po chybě domácího brankáře, ale nemohla být uznána kvůli ofsajdu.

Branka Pirátů ve 34. minutě již ale byla zcela regulérní. Rutta poslal kotouč před bránu, kde si ho vzal Štěpán Hřebejk a ukázkovým blafákem překonal Koutského. Branka padla i na druhé straně. Domácí obrana byla dezorientovaná, ke kotouči se dostal v těsné blízkosti Kostúra Lukáš Endál a bekhendem zakončil do prázdné brány.

Ačkoliv měli Pardubičtí v závěru třetiny opravdu velký tlak, nedokázali ho zužitkovat a stav po dvou třetinách byl tedy 3:2.

Třetí perioda začala v poklidném tempu. Ačkoliv měli hosté k dispozici přesilovou hru, příliš šancí si nevypracovali. Naopak domácí měli jednu velmi velkou šanci. Palin s Hromasem ujížděli na jednoho obránce, ale druhému jmenovanému Koutský perfektně vypíchl kotouč.

Vzápětí se ale hráči z východních Čech radovali. Jan Semorád se prosadil v těsné blízkosti Kostúra a vyrovnal navíc ve vlastním oslabení.

V 52. minutě ale bylo vedení opět na straně Pirátů. Štěpán Hřebejk se zjevil sám mezi kruhy a tvrdou ranou propálil Koutského. Chomutovští měli rázem opět více ze hry a vytvořili si dvě gólové šance, ale žádnou nevyužili.

Pardubičtí se snažili o vyrovnání. Blízko k němu měl Bartek, který dostal dobrou přihrávku od Noska, ale bohužel pro hosty se neprosadil. Pardubická střídačka v závěru špatně střídala a musela za to pykat. To zřejmě stálo hosty vyrovnání, protože se nemohli naplno vrhnout do útoku. Piráti si své těsné vedení pohlídali a zvítězili za tři body.

Ohlasy trenérů

Stanislav Mikšovic (Chomutov): „Jsme samozřejmě rádi za tři body, poněvadž máme takovou deku. Je dobře, že jsme dnešní zápas ubojovali, ikdyž se štěstím. Přestože jsme zápas spíše ubojovali, možná o to více jsme za něj rádi. Potřebujeme nejen doma bojovat o každý bod a doufám, že nás dnešní zápas zvedne, že si budeme věřit a nebudeme rozklepaní. Zaplaťpánbůh za ty tři body.“

David Pospíšil (Pardubice): „Odehráli jsme trochu nešťastné utkání. Poslední gól jsme dostali po takové nevynucené chybě, ale druhá věc je to, že jsme začali hrát až za stavu, kdy jsme prohrávali o dvě branky. Teprve v tu chvíli jsme začali hrát agresivnější hokej, bruslili jsme a asi jsme byli o malinko lepší než domácí. Stalo se nám to už poněkolikáté, čekáme, až se soupeř dostane do vedení a pak teprve začneme hrát, jakoby jsme se báli vyhrát nebo měli v hlavách nějaký blok. Velká hloupost byla i naše špatné střídání dvě minuty před koncem. Mrzí nás, že jsme neudělali aspoň ten jeden bod.“