Reportáže

Chomutovu chybí k postupu jediný krok, slavit může již v neděli doma!

Napsal 06.03.2009 Roman Zajíček, David Matula
C h o m u t o v - Důležité páté utkání semifinálové bitvy mezi Chomutovem a Kometou Brno sledovala vyprodaná brněnská hala Rondo. Domácí začali aktivně, ale na výborně chytajícího Hanuljaka nevyzráli. Největší šanci v první dvacetiminutovce měl Jaroslav Hašek, ale nedokázal dopravit kotouč do odkryté branky. Branky začaly padat až v druhé třetině a během pěti minut se trefil nejprve Lukáš Pulpán a v přesilové hře Petr Jíra, což byl základ důležitého úspěchu. Chomutovští poté zkušeně bránili střední pásmo a když už se naskytla domácím šance, podržel své mužstvo výborný a bezchybný Hanuljak. Ve třetí části čekali chomutovští trpělivě na svou příležitost a v závěru utkání po brankách Eiselta a Hlinky zvýšili již na 0:4. Poslední slovo přeci jen patřilo Kometě, když čisté konto sebral Hanuljakovi Klimt. Nic to však nemění na faktu, že Chomutov má nakročeno do finále a poslední krok může udělat již v neděli na svém ledě.
SF5 pá 6.3.2009
KOM
1:4(0:0, 0:2, 1:2)
CHM
Kometa
Hylák (Horčička) - Zubíček, Koma, Kántor, Lhotský, Křetínský, Kempný, Morava, David - Polodna, Kostourek, Haluza - Brabenec, Pucher, Korhoň - Vondráček, Barus, Dlouhý - Sedlák, Padělek, Klimt.
Chomutov
Hanuljak (Cikánek) - Nikolov, Grof, Pulpán, Všetečka, Ťupa, Bombic, Trefný, Toivonen - Hlinka, Skořepa, Květoň - Eiselt, Mikšovic, Jíra - Hašek, Domin, Míka - Gombár, Polanský, Tauš.

Shrnutí

První třetina začala svižně. Na obou stranách bylo k vidění několik velkých šancí. Aktivněji začala Kometa, která si vypracovala příležitost Baruse, Dlouhého a hlavně Korhoně, kterého ideálně našel před osamocenou svatyní Pucher, ale prvně jmenovaný nechal vyniknout Hanuljaka. Na druhé straně byla k vidění obrovská šance Jíry, ale ten trefil před sebou jen padajícího Křetínského. Domácí bek v poslední moment skočil před Hyláka a díky tomu nedovolil vypálit na jeho bránu. Hra se přelévala z jedné strany na druhou, mírně aktivnější byl v polovině třetiny Chomutov.

Konkrétně Skořepa pálil hodně nebezpečně a Gombárova tutovka doslova volala po gólu. Chomutovský útočník byl sám před bránou, celou si ji objel a chtěl zasunout do prázdné klece, tam však na poslední chvíli odvrátil slovenský ex-reprezentant Pucher. Ten se mohl společně s vyprodaným Rondem radovat po parádní střele Dlouhého. Bohužel pro Brněnské se rovněž parádním zákrokem prezentoval Hanuljak, který se tygřím skokem vrhl po střele domácího muže s osmadvacítkou. Do zhruba patnácté minuty se hrál výborný útočný hokej, jenže posledních pět, sedm minut se hrálo hodně opatrně, nikdo nechtěl udělat chybu, která by rozhodla o změně stavu ve skóre. Tak tedy první dějství bez branek.

Druhá třetina nezačala pro domácí hokejisty vůbec dobře. Přesně sedmdesát vteřin trvalo, než se hosté ujmou vedení. Domácí obrana propadla v útoku, nechala ujet dvojici Lukáš Pulpán – Václav Eiselt. Prvně jmenovaný dostal ideální přihrávku od svého kolegy v útoku a sám před Hylákem nezaváhal – 0:1. Severočechy tato branka řádně posílila, navíc se jim vyskytla šance na zvýšení skóre v přesilovce. Ta byla také využita. Za katrem seděl Kántor a musel se jen smutně dívat na druhý gól v kleci Hyláka. Přihrávku zpoza brány vyslal Hlinka a úplně volný Petr Jíra mohl pohodlně zakončit pod padajícího Hyláka – 0:2.

Od té doby bylo na ledě jen jedno mužstvo, a to hosté. Domácí držel nad vodou výborný Hylák, který pochytal mnoho šancí, především Mikšovice. Brňané byli hodně opaření, gesto zmaru předvedl Brabenec, který ač byl sám před Hanuljakem, nedokázal jej v leže překonat. Navíc nervy pracovaly na plné obrátky, což odnesl osobním trestem bek Brna Křetínský. Uvolněný tým z Chomutova se nikam nehnal a konec třetiny dohrál v poklidu, prakticky nikam domácí hokejisty nepustil. Stav po čtyřiceti minutách tedy 0:2.

Ve třetí třetině se zdálo, že se utkání pouze dohrává, Kometa nemohla stále najít recept na precizní obranu Chomutova. Tu se přeci jen podařilo ohrozit, ovšem proti byl Hanuljak. Ten po střele Kántora a po tutovce Korhoně dvakrát fantasticky zasáhl. Hosté hráli to co potřebovali a když bylo nejhůře, podržel svůj tým dnešní muž utkání, Miroslav Hanuljak. Navíc Chomutov přidal další hřebíček do rakve. Nejprve nedal obrovskou šanci Jíra, jenže ihned na to doklepl kotouč do prázdné brány Václav Eiselt - 0:3. Jak již bylo řečeno, třetí třetina se již jen dohrávala a po třetím gólu nebylo o co hrát. A tak kouč Brna Kýhos vyzkoušel hru bez brankáře, aby se diváci mohli alespoň jednou radovat. Bohužel pro modrobílé se mohl usmívat Miroslav Hlinka - 0:4. Přeci jen si ale vyprodaná hala zakřičela gól. Padělkovu střelu tečoval půl minuty před koncem Tomáš Klimt a jen kosmeticky upravil na 1:4. Takový stav zůstal po závěrečném hvizdu sudích.

Severočeši si dnes výhru malinko více zasloužili, Kometa místy působila unaveným dojmem. V neděli se hraje v Chomutově, který má první mečbol. Tým z města pod Špilberkem musí bezpodmínečně vyhrát a vrátit sérii do Brna, kde se bude hrát případně v úterý.

Ohlasy trenérů

Viktor Lukeš (HC Kometa Brno) : Začátek se nám povedl, měli jsme několik šancí. Gól jsme ale nedali, ve druhé třetině jsme po individuální chybě inkasovali branku a pak hned druhou. Potom jsme spadli do útlumu jako v některých zápasech předtím. Soupeři gratulujeme k vítězství, byl lepší.

Jiří Rech (KLH Chomutov) : Přijeli jsme do Brna odčinit poslední vysokou porážku a to se nám povedlo. První desetiminutovku jsme přežili a to rozhodlo o zápase. Pak jsme dali dva góly a utkání si pohlídali.

×
Dnes v 16:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov