Reportáže

Chomutov dostal tvrdý zásah. Kometě podlehl 5:0 a v tabulce je třetí

Napsal 26.01.2009 Michal Pokorný, Miroslav Kučera
C h o m u t o v - V předposledním kole nadstavbové části odcestoval Chomutov za brněnskou Kometou. Přestože chomutovský kádr zmohla řádící chřipka, někteří hráči i přes horečku nastoupili. Kometa byla v první třetině aktivnější a dokázala vstřelit první branku. Ve druhé třetině byl hokej vyrovnanější a oba celky dokázaly dostat soupeře několikrát pod tlak. Ve druhé polovině zápasu však Kometa odskočila již na rozdíl tří branek a to definitivně pohřbilo akcie Chomutova. Hned na začátku třetí třetiny přidali Brňané již čtvrtý gól a zápas si od té doby pohlídali. Čtyři minuty před koncem utkání svítil na ukazateli stav již 5:0 a zápas se již jen z povinnosti dohrál.
45.kolo po 26.1.2009
KOM
5:0(1:0, 2:0, 2:0)
CHM
Kometa
Hylák (Horčička) - Zubíček, Koma, Kántor, Lhotský, Houdek, Kempný, Morava, Křetínský - Polodna, Padělek, Haluza - Brabenec, Kostourek, Černý - Vondráček, Pucher, Dlouhý - Sedlák, Liščák, Klimt
Chomutov
Lundell (Cikánek) - Ťupa, Bombic, Pulpán, Všetečka, Nikolov, Grof, Trefný - Eiselt, Skořepa, Jeslínek - Hlinka, Jíra, Tauš - Domin, Míka, Chlouba - Fábry

Shrnutí

Dohrávku 45. kola mezi Kometou a Chomutovem očekávala řada fanoušků z obou táborů. Exkluzivitu tohoto utkání potvrdila i návštěva v brněnské hale Rondo, která se vyšplhala na 7 200 diváků – bylo vyprodáno. Úvod zápasu přinesl šance na obou stranách. Jako první měl ke gólu blízko Peter Pucher, nová brněnská posila. Jeho dorážku do poloodkryté branky ale zblokoval jeden z vracejících se obránců Chomutova. Na druhé straně byl aktivní Jeslínek, ale na Hyláka nevyzrál.

Za polovinou první třetiny se Brnu naskytla možnost přesilové hry. V ní se opět málem prosadil Peter Pucher, který byl v první třetině hodně vidět. Střelou z první ale trefil svého spoluhráče a po menším závaru našel kotouč v lapačce Jan Lundell. O chvíli později padla první branka zápasu. Střílenou přihrávku Pavla Zubíčka usměrnil šikovně pod horní tyč Petr Polodna a otevřel tak skóre zápasu – 1:0.

V 16. minutě byl Chomutov asi nejblíže k brance v celém utkání. Obrovskou šanci po přesné kombinaci Jíry, který našel napříč brankovištěm Skořepu, zkušený útočník hostů trestuhodně prováhal. Než stihl zasunout kotouč do prázdné branky, brněnský brankář se včas přemístil a betonem přehradil cestu mezi kotoučem a brankovou čárou. V závěru třetiny se k zajímavému průniku dostal Morava, který od modré objel branku a zakončením z otočky otřel puk o tyč.

Ve druhé třetině opět začala lépe Kometa. Trojitou šanci Michala Černého ale dobře chytající Lundell za svá záda nepustil. O chvíli později ztroskotal na Hylákovi Michal Jeslínek, jenž sám před brankářem Brna zakončil pouze do jeho rychlé lapačky. V polovině zápasu Chomutov přebíral otěže. Dokazovala to mimo jiné šance z hole Pulpána, který u tyče našel volného Skořepu. Ten však stejně jako v první velké šanci situaci prováhal a nechal vyniknout Hyláka.

Rozhodující momenty druhé třetiny, potažmo celého zápasu, přišly v 36. minutě. Chomutovské fauly nezůstaly nepotrestány a na trestnou lavici se poroučel Tauš a Míka. Hned po 14 sekundách dvojnásobné početní výhody se prosadil dělovkou ze středu třetiny Tomáš Houdek střelou k tyči nad Lundellovu lapačku - 2:0. Kometa po využité přesilovce pět na tři dohrávala v početní výhodě jednoho muže a i tentokrát se prosadila. Ivan Padělek našel v jízdě Petra Polodnu, který si potáhl puk mezi kruhy přes osu hřiště a střelou z otočky poslal Kometu do tříbrankového vedení – 3:0. V závěru druhé části Hylák vychytal k překvapení všech na stadiónu téměř jasný gól Michala Jeslínka.

Hned na začátku poslední dvacetiminutovky dostali hosté možnost hrát přesilovou hru. Ta pro ně ovšem skončila pohromou. Pokud by zůstalo pouze u faktu, že ani nevystřelili na branku, nebylo by to ještě tak hrozné, ale to by nesměl Přemysl Sedlák získat ve středním pásmu kotouč a vystřelit z vrcholu kruhu na Lundella. Chomutovský brankář po brněnském přečíslení dva na jednoho puk pouze vyrazil na hokejku Tomáše Klimta, který jej bez problémů dorazil do prázdné branky – 4:0.

Čtvrtá branka dodala Brnu na klidu, Chomutovu ubrala na elánu. Do konce třetiny si obě mužstva vyměnila několika zajímavých šancí. Za zmínku stojí nastřelené tyče Padělka a Eiselta, stejně jako kotouč poskakující na brankové čáře, který na poslední chvíli odpálil do bezpečí Angel Nikolov. Závěr zápasu přinesl ještě jednu branku. Po nenápadné akci přihrál Peter Pucher od mantinelu před branku na Romana Vondráčka, který lehkou tečí jen tak, tak překonal po páté chomutovského brankáře.

Ohlasy trenérů

Vladimír Kýhos (HC Kometa Brno): S výsledkem jsme samozřejmě spokojení, protože taková výhra nad mužstvem jako je Chomutov se cení. Chtěl bych mužstvo za výkon pochválit, především za dobře sehrané přesilovky. Ve středu budeme hrát proti prvnímu Ústí, což bude dobrá generálka na play off.

Jiří Rech (KLH Chomutov): Dnes jsme hráli vinnou onemocnění na jen na tři pětky. Měli jsme dobré šance, ale vychytal nás brankář Hylák. Mrzí nás především špatně sehrané přesilovky a oslabení.

×
Dnes v 16:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov