Reportáže

Kometa zhasnuta, Severočeši se mohou těšit na semifinálového soka

Napsal 23.03.2007 Tomáš Horáček, Ondřej Lorenc
C h o m u t o v - Ve čtvrtém duelu vidělo téměř sedm tisíc díváků v hale Rondo první gól až po třiadvaceti minutách hry. Stejně jako ve všech utkání letošního čtvrtfinále se ujali vedení Severočeši. O deset minut později však ochozy brněnského hokejového svatostánku již radostí vybouchly, odraženou střelu brněnského beka za záda hostujícího brankáře srazil jeden z obránců KLH a začínalo se od začátku. K semifinále přiblížil Krušnohorce Jaroslav Hašek a když Chomutov přidal třetí branku, zdál se být postup již jistou záležitostí. Hokejisté z města pod Špilberkem však snížili a v závěrečném náporu, umocněném přesilovkou dvou mužů v poli, nebezpečně zatápěli a sahali po vyrovnání. Obranné hostující valy odolaly a naopak gólem v power-play definitivně v moravské metropoli zatáhnul „oponu“ play-off kapitán KLH.
ČF4 pá 23.3.2007
KOM
2:4(0:0, 1:1, 1:3)
CHM
Kometa
Petrík - Lhotský, Vyhlídal, Šmach, David, Martínek, Mikel - Barus, R.Hruška, Černý - Hodek, Kucharczyk, Appel - Mikšan, Moskal, Näätänen - Sojčík, J.Hruška, Barták, Zábranský, Vincour.
Chomutov
Horčička - Bombic, Chatrnúch, Trefný, Révay, Malinský, Nosek, Černý K. - Boušek, Šíp, Polodna - Charousek, Kostourek, Jíra - Havlůj, Mikšovic, Jeslínek - Tauš, Hašek, Heinisch, Filip.

Shrnutí

Po dnešním zápase uhasla definitivně naděje, že se v příští sezoně stane z haly Rondo extraligová aréna. Nic nepomohlo, že narvané tribuny hnaly svůj oblíbený tým vpřed, nic nebylo platné, že si Kometa místy vytvořila až drtivý tlak! Na hokejkách jejich hráčů byla až příliš znatelná křeč, která jako plíživý stín, ji stíhala už od přelomu roku a pokud se jí Brňané alespoň na maličkou chvíli vzepřeli, stála v brankovišti neprostupná zeď nesoucí jméno Luboš Horčička!

Brněnští hráči si byli až moc dobře vědomi toho, že dnešní klopýtnutí by bylo v této sezoně jejich poslední a tak vlétli do zápasu naplno již od počátečního hvizdu a chomutovský brankář se měl co ohánět. Akce Baruse a Appela, střely Lhotského a Vyhlídala, krásné sólo Davida, to všechno volalo po gólu! Chomutov se prakticky nedostal ze svého obraného pásma, každý vyhozený puk byl okamžitě zpátky! Paradoxně to platilo, i když hrála Kometa v oslabení. Pak se však chopil puku chomutovský kapitán Šíp, udělal pár pohybů vpřed a jeho střela rozezvučela tyčku Petríkovi branky! Zvonivý zvuk jakoby ochromil hráče v bílých dresech a taktovku převzali hosté a opakovalo se předešlé, jenže v obráceném gardu! Tentokráte se Kometa nemohla vymanit ze sevření kolem své branky, ale nebezpečné situace ustála bez větších následků a byla za to odměněna přesilovkou, jenže to byl dar, který se dá označit za danajský. Za této početní výhody se nedostala ani na dostřel soupeřovi brány. Jakékoliv náznaky šancí krotili Chomutovští už v zárodku aktivním napadáním a co prošlo, to uklidila jejich dobře organizovaná obrana a sama navíc dokázala zakládat šance. Po jedné takové se ocitl sám před Petríkem Boušek, ale těsně minul. Kometa se ještě pokusila zakončit třetinu úspěšně a opět dostala možnost početní výhody, jenže nahazováním puku a zbytečným šolicháním toho moc nevytěžila.

Do druhé třetiny vstoupila Kometa stále ještě ve výhodě jednoho hráče v poli navíc, jenže to bylo rázem utnuto a najednou byl Chomutov tím, kdo si kladl podmínky a to byl navíc ve výhodě dvojnásobné čehož využil měrou vrchovatou a ještě dokázal dát domácím lekci v tom, jakže se vlastně ta přesilovka hraje! Stačilo pouhých 22 sekund, aby si pětice modrých dresů rozebrala trojici bílých a Petríka odsoudila do role statisty. Posledním, který se dotkl puku a zavěsil do odkryté brány byl Polodna0:1 . Teprve tohle Kometu nakoplo a vrátilo zpátky do zápasu, jenže střelecké martýrium pokračovalo, třebaže šance to byly až tutové. Hlavně Moskal musí ještě teď zpytovat svědomí při svém sólu, když ani nadvakrát nedokázal Horčičku překonat. Jak Brno útočilo, zapomínalo jistit obranné pásmo, ale Jíra ani kapitán Šíp, mimochodem bývalý hráč Komety, se v této fázi hry vyrovnali svým protějškům. Ochozy nepřestávaly burcovat, dožadovaly se vyrovnání a jejich přání bylo konečně vyslyšeno! Na víceméně zoufalý výlet až před Horčičku se vypravil Vyhlídal. Jeho střelu sice hostující brankář vyrazil, jenže přímo na svého vracejícího se spoluhráče a od něj se kotouč dostal do sítě – 1:1 . Kometa neustávala ve svém snažení. Snad snaha odčinit divákům utrpení předešlých chvil ji hnala do dalších šancí, ale ani Barus ani Hodek se nedokázali prosadit, střely Mikela a Lhotského byly odraženy! Pak se však nechal zbytečně vyloučit Martínek a znovu se trnulo nad chomutovskou důsledností, která dokázala udělat pořádný průvan před Petríkem! Ten se vyznamenal, když polapil ránu Jíry a do kabin se tak mohlo odcházet stále za nerozhodného stavu, třebaže už obohacenému brankami.

Do poslední třetiny nastoupili obě mužstva koncentrovaně, chvilku trvalo než se odvážili do vážnější akce, ale pak se začaly dít věci! Nejprve Mikšanovo nahození osudově promáchl Moskal a takřka vzápětí zahřmělo na opačné straně. Petrík, který bohužel v každém zápase této série play-off udělal minimálně jednu hrubou chybu, si ji dnes vybral v nejméně vhodný okamžik. Neudržel Jeslínkovo nahození, puk se po sérii odrazů dostal až k úplně volnému Haškovi a jmenovec autora Dobrého vojáka Švejka tak mohl rozradostnit hlouček chomutovských fanoušků – 1:2. A vzápětí se uplatnilo lidové přísloví o člověku, který to nestihl na sociální zařízení, jenž se na něj právě zřítilo. Hostující kanonýr Boušek vypálil, jeden z Brněnských mu do jím vyslaného touše vložil čepel své hokejky a za Petríkem se znovu rozvlnila síť – 1:3. Tohle už některé fanoušky rozlítilo a začaly se ozývat pokřiky oslavující bývalou jedničku Maláče a vyzívající stávajícího trenéra Čadu, aby opustil trenérskou pozici! Kometa se však úplně vzdát nehodlala, otřepala se a vyrazila na zteč Horčičkovy svatyně. Vybojovala další přesilovku a právě v té se Kometa prosadila. Šmachovu střelu od modré Horčička jen vyrazil před sebe a Moskal se konečně prosadil – 2:3. Rondo se rozbouřilo a v době největšího tlaku poslal Smeták Chomutovské do třech! Ale jak trestuhodně se s tímto „darem z nebes“ Brňané vypořádali! Nejprve Černý, pak Lhotský, po něm Barus, Radim Hruška, nikdo z nich nedokázal protlačit puk za Horčičkova záda. Kolikrát jen tancoval po brankovišti, ale žádná hokejka jej nedokázala usměrnit na správné místo! Nepomohla ani power-play! Nejprve 6 hráčů bušilo do 3, pak do 4, nakonec do 5 a pak se puku ujal Šíp a prošel s ním až do „kuchyně“ – 2:4.

Ohlasy trenérů

Rostislav Čada (Kometa Brno): "Viděli jsme obdobný scénář a průběh jako ve včerejším utkání, i když s trošku dramatičtějším závěrem. Kontaktní branka přišla v tu nejsprávnější chvíli, ale bohužel v závěru jsme hráli už pod velkým psychickým tlakem. Série měla jeden takový zvláštní bod, my jsme v žádném zápase nevedli, my jsme pořád dotahovali, bylo tomu tak i dneska a samozřejmě to se podílelo na psychice hráčů. Severočeši nás porazili taktickým řešením podpořeným silovým agresivním pojetím hry"

Vladimír Petrovka (KLH Chomutov): "Nám se opět podařilo v první třetině nepustit domácí do vedení. Ve druhé třetině byl úsek, kdy jsme mohli odskočit na dvoubrankové vedení, domácí pak ale vyrovnali. Myslím si, že v třetí třetině, kdy se nám podařilo dát dvě branky, jsme se dostali trošičku pod tlak tím, že domácí snížili na tři dva, což je obrovsky nakoplo. Závěr byl hodně hektický a musím poděkovat hráčům, jakým úsilím a obětavosti dohráli to utkání"

×
Odehrané v 18:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov