Reportáže

Chomutov v Olomouci otočil skóre během dvou minut

Napsal 29.10.2005 Mgr. Vladimír Pašek, Martin Bocian
C h o m u t o v – Po nevydařeném utkání na ledě posledního Jindřichova Hradce zajížděli hokejisté KLH Chomutov na led svého souseda v tabulce Olomouce. Domácím vyšel výborně začátek zápasu a po gólech Ministra a Hradeckého vedli 2:0. Po přestávce snížil na rozdíl jediné branky Milan Kostourek – 2:1. Dokonalý obrat si Severočeši schovali do poslední části. Nejprve se poprvé od svého návratu trefil Petr Martínek a za necelé dvě minuty po něm se prosadil i Ladislav Boušek. Chomutov tak po delší době prolomil smůlu na cizích kluzištích a před pondělním derby si alespoň trochu spravil chuť.
17. so 29.10.2005
OLO
2:3(2:0, 0:1, 0:2)
CHM
Olomouc
Žigárdy - Kříž, Šafařík, Světlík, Bartoň, Faltýnek, Protivný - Smejkal, Ministr, Bouz - Metlička, Najdek, Kreuzman - Hradecký, Karný, Šimo - Hebar, Žajgla, Slaninák.
Chomutov
Horčička - Martínek, Poživil, Nosek, Szakal, Šulc Jakub, Černý, Trefný, Hořava - Jíra, Charousek, Šulc Jan - Boušek, Šíp, Polodna - Stavenský, Kostourek, Polanský - Buchal, Mikšovic, Malát.

Shrnutí

Obrat ve výsledku, úplná změna průběhu utkání, překonání jednogólové chomutovské normy na zápas v roli hostujícího týmu, to vše mohli vidět diváci v Olomouci při zápase 17.kola I.hokejové ligy. Rozjeté Olomouci, která v sérii utkání s těžkými soupeři podvakrát bodovala se do cesty postavil tým ze severu Čech, KLH Chomutov. V opatrném úvodu měli vícekrát puk na holích hosté, Olomouc se však pozvolna dostala do tempa a v průběhu I.třetiny jasně ovládla domácí kluziště a vše korunovala dvěma přesnými trefami. Druhá část hry už ale patřila Chomutovu, který po vstřelení branky předváděl místy až drtivý tlak, Mora se dostávala do sporadických, nepříliš nebezpečných výpadů. Závěrečná třetina přinesla dvě branky v olomoucké síti, Severočeši, díky větší vůli po vítězství, už nepustili Olomouc do hry a přečkali i infarktový závěr v podobě několika oslabení. Po zásluze si tak odváží plný počet bodů, okořeněný navíc třemi trefami, což je pro Chomutov v letošní sezóně rekordní výsledek z venkovního ledu.

Opatrný začátek utkání, v němž více útočné aktivity předváděli hosté, oživil první střelou až po dlouhých dvou minutách hostující Szakal. Další útočná vlna ze strany KLH mohla přijít ve 4.minutě, kdy byl za podražení Polodny poslán na trestnou Smejkal. Chomutov sice předvedl dobrý zámek, střely Jíry a Martínka však skončily na chráničích olomouckých hráčů. V 7.minutě ještě zkoušel Malát tečovat nahození Buchala, v následném rychlém protiútoku Mory však fauloval Szakal. Početní výhodu proměnil ve vedoucí olomoucký gól Ministr, který mezi Horčičkovy betony zasunul kotouč nešťastně vyhozený Martínkem - 1:0. V 10.minutě se do samostatné akce vrhnul chomutovský Mikšovic, střela mu ale vyšla na bekhend a Žigárdy ji zkontroloval levým betonem. Nájezd Mory nastartoval svým dalším nepovedeným vyhozením Martínek, který zřejmě neměl svůj den a Horčičkovi nadělala vrásky rána Ministra.

V 11.minutě vyslal Šafařík krásnou kolmicí na zteč Žajglu, ten ale nasměroval svůj blafák do Horčičkova ramene. Následovala oboustranná série nečistých zákroků, hlavní sudí si nakonec vybral ten Křížův. Přesilovkový zámek KLH tentokrát vyústil jen ve střelu Stavenského, kterou Žigárdy odchytil efektně lapačkou. Ve 14.minutě našel Hebar zpětnou přihrávkou Žajglu, ten ale před přesunujícím se Horčičkou netrefil skákavý kotouč. V 16.minutě najel z pozice obránce po pravém křídle až před chomutovského gólmana Světlík, obrana Krušnohorců se dostala do úzkých a obrana Chomutova musela faulovat. Přesilovkové kombinace Olomouce motaly sice chomutovské hlavy, k Horčičkovi se ale kotouč nedostal. K tomu došlo až v 19.minutě, kdy Hradecký vystřihnul z pravého křídla elegantní kličku až mezi kruhy a nechytatelným švihem rozvlnil chomutovskou síť podruhé - 2:0. V poslední minutě dostala Mora soupeře pod tlak, velké šance Ministra a Metličky však zůstaly bez gólové odezvy.

Do prostřední třetiny vlétl Chomutov s evidentní chutí po zkorigování výsledku, ovšem Mora s přehledem kontrolovala svou modrou čáru a v útočném pásmu nedovolila soupeři vůbec zakombinovat. Ve 24.minutě se tlak KLH úplně vytratil a Horčička se v brance řádně zapotil po střele Faltýnka a dorážce Smejkala. Tato šance byla pro obranu Chomutova opět tristní, po závaru putoval na trestnou Martínek. Mora se k zámku dostala až v samotném závěru přesilovky a Horčičku nechala tentokrát vychladnout. Ve 27.minutě ujela olomoucké obraně dvojice Polodna-Kostourek, druhý jmenovaný vyřešil přečíslení učebnicově, po naznačení přihrávky nečekaně vystřelil a vymetl levý horní růžek Žigárdyho branky - 2:1. Chomutov gólem získal pevnější půdu pod nohama, Mora dvakrát zahrála až na zakázané uvolnění, ve 29.minutě si ke všemu vykoledoval dvě minuty Bouz za podražení. V přesilovce dvakrát vyzval Stavenský k příklepu Szakala, Žigárdy měl ale pokaždé čistý výhled.

V závěru přesilovky se chomutovští ještě vehementně dožadovali uznání branky, když kotouč po Boučkově přiklepnutí nasměroval na Žigárdyho jeden z olomouckých obránců, gólman Mory však stihnul včas vymést puk lapačkou z brankové čáry. Ve 32.minutě roztočila před Horčičkou kolotoč Ministrova formace, výsledkem byla Bartoňova neúspěšná střela. Na druhé straně zatáhl kotouč Polodna a připravil nahození pro Buchala, ten ale tečoval mimo. Ve 35.minutě jeli na Žigárdyho Malát s Mikšovicem, olomoucký gólman se na poslední chvíli stačil přesunout. Aktivita zůstávala stále na holích KLH a postupně se měnila v trvalejší převahu, obrana Mory hrála pod tlakem pouze na zakázaná uvolnění. Ve 38.minutě likvidoval Žigárdy, již dávno bez hole, obrovský závar, do zakončení se doslova tlačili Buchal a Malát. V poslední minutě ještě Žigárdy vychytal ve vyložené šanci Kostourka a drtivý chomutovský tlak ukončila siréna.

Olomoucký stadion zklamaně vydechl již v 11 vteřině posledního dějství, když se Šafaříkovo nahození otřelo o levou tyč chomutovské branky. Ve 42.minutě málem zahřmělo na druhé straně, Šíp vybojoval kotouč, Jan Šulc jej ale nedokázal usměrnit přes ležícího Žigárdyho. Početní výhodu poskytl v téže minutě Chomutovu Faltýnek, když zvedl hůl do Kostourkova obličeje. Přesilovku dokázal po Šípově přiklepnutí přetavit ve vyrovnávací gól Martínek, který zamířil nad vyrážečku olomouckého gólmana - 2:2. Vzápětí byli za vzájemné přidržování vyloučeni Metlička s Trefným, a hrálo se ve čtyřech. Zprvu se zdálo, že více prostoru bude vyhovovat Olomouci, efektní zákrok připravil Horčičkovi Kreuzman. Misku vah ale přiklonil na stranu KLH Boušek, který opět po asistenci Šípa, zasunul kotouč pod Žigárdym - 2:3. Ve 47.minutě si vyšlápl Malát na Slanináka, nadšeně bojující Krušnohorci však nepustili Olomouc v přesilovce do žádné šance. Při hře do plných ovládl Chomutov zcela olomoucký led.

Vysvobození z narůstajícího tlaku přinesl Olomouci krosček hostujícího hráče na Najdka. V přesilovce se snažil Metlička tečovat Slaninákovu ránu, ale Horčička včas srazil betony. To bylo ze strany Mory v přesilovce vše. Hned po jejím skončení musel Žigárdy čelit pokusu Trefného. Důraz a hra do těla ze strany KLH dělaly Olomouci neskutečné problémy. Až v 58.minutě vyšla Smejkalovi nahrávka do brejku na Slanináka, toho ale v rozhodujícím okamžiku poslal k ledu Jakub Šulc. V infarktové přesilovce trefil holí do obličeje Ministra Malát a Mora měla 43 vteřin výhodu dvou mužů v poli. Olomouci však už nezbyly síly, 17 vteřin před konce získal Mora ještě jednou tutéž výhodu, odvolala Žigárdyho, ovšem nic to již nebylo platné, bojovnost a vůle po vítězství se Chomutovu vrátily v podobě tří bodů.

Ohlasy trenérů

Vladimír Petrovka (trenér KLH Chomutov): "Nevyšla nám první třetina, z mého pohledu ale byla vyrovnaná, domácí ale dali dvě branky. Důležité pro nás bylo vstřelení kontaktního gólu, kdybychom naopak dostali, zápas by se velice těžko otáčel. Bylo důležité, že jsme se prosadili a mužstvo dnes doopravdy chtělo vyhrát za každou cenu, bylo vidět, že za vítězstvím šli až do konce. V závěru samozřejmě byla obava při hře ve třech, ale hráči už tomu věřili, bylo to vidět i na střídačce, všichni to vítězství hrozně moc chtěli."

Aleš Tomášek (trenér HC Olomouc): "Po velice slušné sérii, kterou jsme na domácím ledě odehráli, jsme dostali lekci z produktivity. Od druhé třetiny byl soupeř lepší, šel více za vítězstvím, s větší vůlí. Připadalo mi, že nám buď trošičku došla šťáva a nebo soupeř hrál natolik dobře, že nás nepustil vůbec k ničemu. Kluci chtěli vyhrát, nemůžu jim upřít snahu, ale před soupeřem musím smeknout, za třemi body šel opravdu naplno. Od 50.minuty do nás začal soupeř chodit už ve středním pásmu, vyhrával osobní souboje a my jsme si s tím trošku nevěděli rady. V závěru jsme sice měli přesilovky, ale síla na vstřelení branky už nebyla. Šance byly na obou stranách zápas mohl skončit jakkoliv, co se ale týče herního projevu, musím říct, že soupeř byl lepší."

×
Dnes v 18:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov