Reportáže

Také Chomutov stoprocentně využil domácí prostředí, rozhodne se ve čtvrtek v Hradci

Napsal 22.02.2005 Libor Kult, Martin Bocian
C h o m u t o v – Tři semifinalisté letošního ročníku první ligy jsou již známi. O poslední postupové místo se perou hokejisté Hradce Králové a Chomutova. Domácí před svým publikem bojovali o bytí a nebytí. Stejně jako ve včerejším duelu se dočkali rychlé branky, když si Bouškovu přihrávku srazil do vlastní branky Volráb – 1:0. V závěru první části měli hosté dvouminutovou přesilovku 5 na 3, všem střelám ale úspěšně čelil výborný Luboš Horčička. Vyrovnání se však hosté dočkali, a to hned 18 vteřin po přestávce. Střelou od modré se o to postaral Petr Suchý – 1:1. Ve 39. minutě ale vrátil těsné vedení na stranu Chomutova Heinisch – 2:1. Uklidňující třetí branku přidal ve 45. minutě Jan Šulc – 3:1. Poté diváci shlédli hromadnou bitku, ze které vzešla pětiminutová přesilovka domácích. V ní se prosadil Robert Plaček, který uzavřel skóre na konečných 4:1.
ČF4 út 22.2.2005
CHM
4:1(1:0, 1:1, 2:0)
HKR
Chomutov
Horčička - Hájek, Révay, Nosek, Plaček, Trefný, Szakal, Jakub Šulc, Prošek - Malát, Mikšovic, Jíra - Polodna, Šíp, Boušek - Hahn, Koláček, Jan Šulc - Sklenička, Henisch, Pražák
Hr.Králové
Hylák - Mečiar, Pazdera, Petr Suchý, Linhart, Kolafa, Hendrich, Táborský, Šeda - Fořt, Roubík, Beck - Kacíř, Martinec, Vondráček - Diviš, Volráb, Pavel Suchý - Potůček, Heřman, Luštinec

Shrnutí

Svěřenci trenéra Kýhose museli znovu vyhrát, aby si vynutili rozhodující zápas. Hosté naopak chtěli sérii ukončit, a tak se na Duhovém stadionu hrál pohledný a vyrovnaný hokej. Misky vah se nakonec převážili na stranu domácích, kteří si tak vynutili prodloužení série na nejvyšší možný počet utkání. Pátý duel se koná ve čtvrtek na východě Čech.

Stejně jako v pondělí se i tentokrát domácím povedl vstup do utkání. Pomohl jim k tomu hostující Volráb, který si bruslí srazil do vlastní sítě přihrávku Ladislava Bouška – 1:0. Po pouhých 40-ti sekundách mohl zvýšit Hahn, ale před odkrytou brankou selhal a trefil pouze přemísťujícího se Hyláka. Poté si obě mužstva vyzkoušela přesilovou hru. V té Chomutovské přestřelil Mikšovic a s Roubíkovým pokusem na druhé straně si poradil Horčička. V polovině třetiny, kdy hráli Severočeši další přesilovku, zastavila Koláčkovu teč tyčka Hradecké svatyně. Dveře na trestné lavici se netrhly a hráči obou týmů se tam pravidelně střídali. V jedné z početních výhod pálil od modré o sto šest Petr Suchý. První pokus zneškodnila Horčičkova lapačka, další dva zblokovala domácí defenziva. V čase 18:28 byli současně vyloučeni Plaček s Koláčkem a hostům se naskytla příležitost hrát celé dvě minuty 5 na 3. Dokázali bránící trojici přišpendlit před vlastní brankou, ale skóre se do odchodu do kabin nezměnilo.

Časomíra ukrojila ze druhého dějství jen 18 sekund, když se Východočechů podařilo využít výhodu dvou mužů. Na znovu napřáhl Petr Suchý, jehož střele tentokrát nikdo a nic nezabránilo v cestě za záda Luboše Horčičky – 1:1. Na začátku 23.minuty se ke třem dorážkách těsně po sobě dostali domácí, dvakrát to zkoušel Hahn a po něm i Koláček. Ani jeden z nich však na Hyláka nevyzrál. Také další příležitosti Severočechů vyšuměly bez gólového efektu. Na konci 26.minuty to hořelo v domácí obraně. Vše nakonec uhasil včasným návratem zpět Szakal. V dalším průběhu prostřední třetiny se poměr sil na ledě často měnil. Po vzájemné potyčce šli za katr vychladnout Fořt s Noskem. V polovině duelu při Hradecké přesilovce čaroval v půlkruhu před svou brankou Horčička. Již ležící gólman podržel svůj tým při trojnásobné dorážce. Podobně si se závarem poradil na druhé straně Hylák, jehož nepřelstili Mikšovic s Jírou. Prakticky z protiútoku mohl strhnout vedení na stranu hostí Tomáš Martinec, ale přečíslení 3 na 1 zakončil jen střelou do Horčičkových betonů. Na počátku 39.minuty vybuchl stadion nadšením podruhé po litvínovské akci. Sklenička využil svých fyzických parametrů a natlačil se před branku, kde způsobil rozruch, jenž ukončil Martin Heinisch. Jeho dorážka se pomaloučku polehoučku došourala za brankovou čáru – 2:1.

V úvodu třetí části hry se hosté snažili o vyrovnání. Akci 2 na 1 nepřesně zakončil Fořt a střela Pavla Suchého skončila v rukavici chomutovského brankáře. Pak začali přebírat iniciativu Severočeši a jejich mírná převaha přinesla ovoce ve 46.minutě. Koláček předložil přihrávku na zlatém podnose Janu Šulcovi, který bez přípravy vypálil a druhým gólem ve dvou dnech prakticky rozhodl o vítězi – 3:1. Hradečtí se z tohoto úderu vzpamatovávali velmi těžce a větší příležitost už si do konce utkání nevytvořili. Naopak minutu po Šulcově gólu rozezvonila Hájkova bomba tyč. Jen těžce se hosté smiřovali s faktem, že ztratili vedení 2:0 na zápasy a na ledě se pět minut před koncem pořádně jiskřilo. Hromadná bitka, v níž vynikali dva souboje, měla dva vítěze. Révay přetáhl svému sokovi dres přes hlavu a Plaček také zvítězil vysoko na body. Resumé tohoto momentu? Tři tresty ve hře (1:2) a čtyři vyloučení na 5+DKU (2:2). Pojistku přidal v přesilové hře Robert Plaček, který překvapivě nepykal za své předchozí boxerské umění. Jan Šulc jej našel přihrávkou tak dokonale, že Plačkovi stačilo nastavit správně hůl – 4:1.

Ohlasy trenérů

Vladimír Petrovka (KLH Chomutov): Samozřejmě jsme s výsledkem spokojeni, všichni v kabině ví a chápou tu situaci jaká je a že ten poslední krok bude nejtěžší a také nejdůležitější. O celé sérii rozhodl asi první zápas, kdy jsme vedli, ale pak udělali hrubé chyby a zápas prohráli a z toho se odvíjela hra i druhý den. Kdyby jsme to tam dotáhli do vítězného konce, tak už je dnes konec série, o tom jsme přesvědčený. Doma jsme chtěli po hráčích, aby hráli do těla a to plnili. K té rvačce asi to - oba zápasy byli stejné, rozhodčí jeden faul odpískaj a druhý ne a hráči jsou pak podrážděný, to se pak nikdo nesmí divit, že to takhle skončí.

Ladislav Kolda (HC VČE Hradec Králové) : Utkání bylo opět vyrovnané, škoda, že jsme ten vyrovnaný stav neudrželi déle, ale za stavu 3:1 jsme už odešli trochu fyzicky. Škoda toho extempore na ledě, rozhodčí to trochu nezvládli, vyloučil nám čtyři hráče do konce utkání, dva z nich mají trest ve hře a automaticky nebudou moci nastoupit v příštím utkání, uvidíme, kdo bude moci hrát. Díky tomu máme trochu problém se sestavou, protože hrajeme jen na tři lajny, tak to bude ve čtvrtek hodně složité.


×
Dnes v 16:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov