Reportáže

V posledním utkání základní části podlehl Chomutov Kadani 4:7

Napsal 14.02.2005 Petr Kubica, Martin Bocian
C h o m u t o v – Poslední dvaapadesáté kolo dnes uzavřelo základní část první hokejové ligy. Hokejisté KLH Chomutov v něm přivítali okresního rivala SK Kadaň. V sestavě domácích chyběl nemocný brankář Luboš Horčička, kterého mezi tyčemi nahradil Michal Podolka. Se sádrou na ruce naopak hrál Stanislav Mikšovic. V první třetině byli bílomodří aktivnější, což ve 12. minutě potvrdil gólem v přesilovce Jíra – 1:0. Po přestávce však domácí polevili a hosté vyrovnali hru a zásluhou Kreuzmana i skóre. Ve 38. minutě navíc ve vlastním oslabení skóroval Polanský a strhl vedení na stranu Kadaně. Na začátku třetí části sice Koláček po chybné rozehrávce Hübla vyrovnal, jenže hosté potom třemi přesnými trefami otočili na 2:5. Po snížení Mikšovice se chomutovští ještě odhodlali k power play, kterou potrestal Vobořil. Poté Chomutov znovu zásluhou Mikšovice snížili, ale poslední slovo měli přeci jen hosté, když půl minuty před koncem pečetil výsledek Stavenský.
52.kolo po 14.2.2005
CHM
4:7(1:0, 0:2, 3:5)
KAD
Chomutov
Podolka - Nosek, Szakal, Plaček, Révay, Prošek, Řezníček, Trefný - Polodna, Koláček, Boušek - Sklenička, Heinisch, Buchal - Malát, Mikšovic, Jíra - Řepík, Mezera, Luka
Kadaň
Hübl - Pospíšil, Hlavatý, Špelda, Meňhart, Vobořil - Tvrdek, Hlusička, Kajer - Stavenský, Kuchler, Polanský - Pelán, Jabrocký, Postl - Hubínek, Derfler, Kreuzman

Shrnutí

Po nepovedeném výkonu chomutovských hokejistů v Českých Budějovicích přišlo na řadu v rámci posledního kola základní části severočeské derby s nedalekou Kadaní. Ani výhra v tomto utkání nemusela zajistit Chomutovu třetí nebo čtvrtou příčku, zajišťující výhodnější postavení před vyřazovacími boji.

Po velmi opatrném začátku zůstal na ledě ležet otřesený brankář domácích, do kterého narazil kadaňský Kuchler, když nezvládl koordinaci svého těla, ale po chvíli byl Podolka opět připraven k ostraze své svatyně. V 5.minutě při hře 4 na 4 trefil Hübla zblízka Buchal, puk se dostal opět k němu a také další pokus po objetí branky Hübl prokoukl. Od 7.minuty měla Kadaň k dispozici přesilovku po vyloučení Koláčka za držení hole. Hosté se rychle uhnízdili v obranném pásmu Chomutova a po závaru před brankou měl Podolka co dělat, aby Kajer ve vyložené šanci nerozvlnil síťku za jeho zády. Po skončení početní výhody byla k vidění další velká příležitost Kadaně. Z pravé strany pálil Tvrdek, ale Podolka puk hbitě vyrazil vysoko nad plexiskla. Začala 12.minuta a přesilovku hráli chomutovští. Po přihrávce Maláta vyslal na Hübla projektil Petr Jíra, jeho první střelu gólman stačil vyrazit,ale na dorážku již nedosáhl – 1:0. Hned po úvodní trefě začal Chomutov přebírat aktivitu do svých rukou. Nejdříve Mezera přihrál před branku úplně volnému Řepíkovi, který však svoji kličku nedotáhl do konce a o chvilku později hledal Szakal napříč obranným pásmem Bouška, který však na přihrávku nezareagoval. V 18.minutě se před branku Kadaně dral mladý Řepík, Hübl jeho bekhendovou střelu chytil do lapačky. Zdálo se, že aktivita domácích ještě více naroste při přesilové hře. Chomutovští se snažili o svižný hokej, ale sami se připravovali o slibné šance nepřesnými přihrávkami, a tak se odcházelo do šaten za stavu 1:0.

Hned v první minutě prostřední části se ke střele napřáhl Plaček, ale velkou ranou nedokázal trefit branku. Na začátku 24.minuty mohl Chomutov zvýšit svůj gólový náskok. V skrumáži před Hüblem byl nejblíže ke kotouči Polodna, gólman jeho úmysl vystihl a puk raději zalehnutím přikryl. Další velko možnost neproměnili hned poté kadaňští, Podolka měl co dělat s pokusem Tvrdka. V těchto chvílích hosté přitlačili na pilu a Chomutov se bránil jen za cenu zakázaných uvolnění. Ve 27.minutě se Kadani navíc naskytla výhoda jednoho muže v poli, hned po osmi vteřinách byl po faulu Hlavatého počet hráčů na ledě vyrovnán, ale k výhře měli stále blíže domácí, byť byl náskok jen hubený. Dohrávala se hra 4 na 4, tvrdou střelu z Proškovy hole gólman neudržel, puk se pomalu plazil za brankovou čáru, ale kadaňský obránce Špalda jej včas uklidil do bezpečí. Ve 31.minutě vyjel Podolka proti Derflerovi, poté se kotouč dostal k Jaroslavu Kreuzmanovi, který ho bezproblému dopravil do odkryté sítě – 1:1. Ve 34.minutě měl Podolka dělovku Meňharta pod kontrolou, ale na druhé straně musel Hübl doslova čarovat, aby nezapadl za jeho záda puk po velké sérii střel chomutovských hráčů. O tři minuty později hrál Chomutov další přesilovou hru po trestu za příliš mnoho hráčů na ledě. Ve vlastním oslabení vybojoval puk Tomáš Polanský a překonal bezmocného Podolku - 1:2. V poslední minutě druhé třetiny stihl být ještě vyloučen Buchal za hrubost, hosté tuto část přesilové hry nestačili využít.

Počátkem posledního dějství se dohrávala početní výhoda Kadaně a na obou stranách měli brankáři hodně práce. Nejdříve se dostal do samotného úniku Boušek a jeho střelu Hübl vyrazil betonem. Na chlup stejná příležitost byla k vidění hned z protiútoku, v brejku ne druhé straně neuspěl Polanský, Podolka tuto situaci řešil tím samým způsobem. A přišla dvouminutovka bohatá na góly. Ve 47.minutě diváci shlédli velikou minelu Hübla za brankou. Hostující gólman ve snaze rozehrát naservíroval puk přímo na hůl Kamilu Koláčkovi, který jej v pohodě zasunul do branky a vyrovnal na 2:2. Na odpověď se nemuselo dlouho čekat. Domácí obrana zapomněla na Kamila Tvrdka, který po samostatném nájezdu vrátil hostům vedení 2:3. A neuběhla ani půlminutka a po střele Stavenského dorazil puk za Podolku Jiří Kuchler – 2:4. Chomutovu se po dvou inkasovaných gólech rychle po sobě přestala dařit rozehrávka a z toho pramenily časté chyby při rozehrávce a v obranné činnosti. Vyloučení Plačka za podražení v 53.minutě umocnilo převahu Kadaně, po pravé straně se před bránu dostal Kamil Tvrdek a mezi Podolkovými betony zvýšil svým druhým úspěchem vedení hostů – 2:5. V 56.minutě se domácím naskytla možnost sehrát přesilovku 5 na 3. Chomutovští jako kdyby se báli vystřelit, až se odvážil Szakal, vystřelil od modré, vyražený puk se přes Maláta dostal ke Stanislavu Mikšovicovi, který snížil skóre na 3:5. V čase 57:31 se domácí pokusili hrou bez brankáře ještě něco provést s nepříznivým stavem, ale naopak k puku se dostal Milan Vobořil a ze středního pásma do prázdné branky upravil na 3:6. Chomutovu se ještě povedlo vsítit gól v 59.minutě na 4:6, když z ostrého úhlu propálil Hübla opět Stanislav Mikšovic, ale na závěr se dostali ke slovu hosté zásluhou Stanislava Stavenského, který zblízka zpečetil prohru Chomutova s Kadaní 4:7.

Ohlasy trenérů

Vladimír Petrovka (KLH Chomutov) Je těžké hodnotit dnešní zápas, z naší strany to nebylo dobré utkání a mohu se tímto jen omluvit fanouškům. Do play – off by se měla alespoň trochu vyprázdnit marodka, otazník visí jen nad Radkem Šípem. Bohužel mimo hru je až do konce sezóny Jiří Charousek
Alois Chlustina (SK Kadaň) Hrálo se uvolněně a my jsme chtěli trochu těm našim příznivcům ukázat, že ten hokej ještě umíme hrát, když jsme tu poslední čtvrtinu sezony nezvládli. Kluci hráli a chtěli v tom derby ukázat, že by jsme na tu osmičku měli při lepší koncentraci z naší strany.
×
Dnes v 18:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov