DOROST - článek

Žádná pralesní liga. „Jsme připravení,“ hlásí blonďatý Alex Pokorný před play-off

Napsala 09.03.2024 Kateřina Kundertová
Chomutovští dorostenci mají za sebou základní část a už se chystají na play-off. Fazónu si držel obránce Alex Pokorný, jenž ve své nejlepší sezóně skončil jako čtvrtý střelec týmu a třetí ve stejné statistice mezi obránci celé ligy. Nyní má před sebou novou výzvu v podobě vyřazovacích bojů, do kterých přinese jako obligátně nejen tvrdost.

Piráti mají za sebou základní část ligy dorostu, ve které získali osmdesát procent bodů. „Čekal jsem, že bude lehčí, ale ukázalo se, že soupeři byli kvalitní. Celkově mě to překvapilo – nejvíc asi bruslení, které jsem očekával, že bude pomalejší,“ uznává Alex Pokorný, jenž má zkušenosti i z nejvyšší ligy hráčů do sedmnácti let. „Minulou sezónu jsme tady hráli extraligu a v bruslení mi nepřišel tak velký rozdíl,“ srovnává.

Nejvíce bodů poztráceli Chomutovští proti plzeňským Wolves a karlovarskému béčku, kteří skončili na druhém a třetím místě tabulky. „Bylo super, že jsme si mohli pořádně zahrát, soupeři nás prověřili a nehráli jsme pralesní ligu,“ culí se.

Na začátku dlouhodobého období svěřenci Petra Jíry získali sérii deseti bodových zisků v řadě, což se jim povedlo vylepšit ještě v sérii od začátku prosince do února. Na konci i přes pár ztrát kontrolovali vedoucí pozici na západě. „Z prvního místa se samozřejmě hraje lépe, navíc když jsme měli náskok. Nálada v kabině byla výborná,“ raduje se šestnáctiletý obránce a přidává, „každá prohra, která přišla, byla jenom malá překážka na naší cestě.“

Závěr připomněl, že i přes individuality v mužstvu je potřeba předvést týmový výkon. „Ukázalo se, že musíme hrát víc týmově. Když to chce urvat každý sám, tak se nám úplně nedaří. Na druhou stranu se ukázalo, že jsme se za nepříznivého stavu dokázali semknout a zápas otočit,“ vyzdvihuje. Navíc: „Trenéři nám pořád připomínali, že nesmíme usnout na vavřínech, abychom si to ještě nějak nepohnojili.“

Nejvíce ztracených bodů se nakumulovalo v závěru, kdy Piráti prohráli s pražskou Hvězdou a Pískem, ztratili bod proti Kobře Praha. „Mysleli jsme si, že už to půjde samo, ale ono to samo nešlo a nepůjde. Řekl bych, že jsme soupeře trochu podcenili,“ připouští. To může být před vyřazovacími boji zdviženým prstem.

Notabene, když se pravděpodobně přitvrdí. „Už teď jsme se s tím potkali, protože soupeři vycítil, že tvrdá hra je proti nám jediná cesta, kterou mohou jít. Budeme se na to muset připravit a zajet do sebe na tréninku trochu do těla,“ připravuje spoluhráče zadák, jenž se soubojů rozhodně nebojí. „Já přitvrzuju hru všude, kde to jde, protože jsem na tvrdost zvyklý. Od doby, co se může hrát do těla, tak toho využívám,“ doplňuje.

Alex Pokorný prožívá dosud nejlepší sezónu, jelikož v devětadvaceti zápasech vstřelil dvanáct gólů a přidal šest asistencí. „Takovou fazónu jsem ještě neměl a jsem za to strašně rád. Tolik gólů jsme v sezóně ještě v životě nevstřelil,“ říká čtvrtý střelec mužstva.

Nyní má před sebou novou výzvu v podobě vyřazovacích bojů. „Já jsem play-off ještě nehrál, takže pro mě bude určitě zážitek,“ hlásí a pokračuje za celou kabinu, „všichni se těšíme a jsme připravení – obarvili jsme si hlavy na blond.“

×
Dnes v 17:30 | Muži
Piráti Chomutov
AZ Havířov