Rozhovory

„Vždyť se vůbec nic nestalo,“ vrací se Jiří Gombár ke zrušení trestného střílení

Napsal 29.09.2022 Libor Kult
C h o m u t o v - Den české státnosti mohl být pro pirátské žáky po sportovní stránce stoprocentně úspěšný, ovšem šestá třída vinou litvínovské trefy do prázdné branky soupeři na ledě domovské ROCKNET ARÉNY podlehla. Po zápase však jeden z hostujících fanoušků na Twitteru ocenil gesto chomutovského kouče Jiřího Gombára, jenž zrušil trestné střílení nařízené ve prospěch svého mužstva. „Z mého pohledu se nic nestalo,“ vysvětluje bez váhání.

Jak tedy celou situaci ze střídačky někdejší důrazný útočník vnímal dvě minuty před konce střetnutí na ledě velkého rivala za stavu 5:6 z pohledu Litvínovských. „Uprostřed hřiště u mantinelu bojovali čtyři hráči o puk a došlo k souboji hokejka na hokejku, po kterém rozhodčí zvedl ruku s tím, že máme jet trestné střílení,“ vypráví Jiří Gombár s odstupem několika desítek hodin. „Vůbec jsem nechápal za co, tak jsem si zavolal rozhodčího, že jsme žádný faul neviděli, ať trestné střílení zruší a píská fauly, které jsou, a nevymýšlí blbosti,“ připojuje jedním dechem s úsměvem.

Někdejší opora chomutovského áčka, která po pádu do krajské ligy ještě nazula brusle do mistrovských zápasů, se v první chvíli domnívala, že trestné střílení pojede soupeř, ale skutečnost byla jiná. „Přiznám se, že jsem koukal, proč vůbec má nějaké trestné střílení být,“ přibližuje. „Bez přemýšlení jsem si zavolal rozhodčího, protože takové věci kluky učit nemůžeme,“ pokračuje Jiří Gombár. „Přišlo mi to fér vůči soupeři, protože už předtím jsem měl pocit, že některé nájezdy jsme jet neměli a byly tam fauly, které rozhodčí nepískli,“ doplňuje.

U hráčů šesté třídy vyvolal krok jejich trenéra nejprve lehký údiv. „Někteří kluci koukali,“ přiznává dlouholetý trenér chomutovské mládeže. „Hráč, který měl nájezd jet, říkal, že ho pojede, ale já jsem mu říkal, že žádný nepojede, protože na něj žádný faul nebyl,“ popisuje dění na ledě bezprostředně po verdiktu hlavního arbitra. „Když mi říkal, že rozhodčí nájezd nařídil, tak jsem mu odpověděl, že přece nechceme vyrovnat takovým způsobem,“ přidává.

Jiří Gombár jednal podle vlastních slov automaticky, v první moment prý vůbec nepřemýšlel nad tím, jak velký příklad svým svěřencům dává. „Víc jsme to řešili až po zápase v kabině, kde jsme klukům říkali, že se sice prohrálo, ale bojovali a podobných zápasů zažijí ještě spoustu,“ líčí. „Říkali jsme, že chceme hrát férově a vítězství nebo remízu si musíme zasloužit týmovým výkonem. Že nám nemůže pomoct chyba rozhodčího, když je děláme i my třeba tím, že neproměníme šanci,“ uvádí s tím, že mladí hokejisté uznali, že mají trenéři pravdu.

Čin autora 94 gólů v chomutovském A-týmu vzbudil na Twitteru ohlas, on sám se dozvěděl, že jeho rozhodnutí se řeší, až při domlouvání rozhovoru pro klubový web. „Když jsi mi poprvé volal, tak jsem se bál, co jsem zase kde provedl a jakému rozhodčímu jsem vynadal,“ směje se. „Asi prostě ve mně nějaký takový automatismus je, protože jsme jednou ve finále turnaje odvolali gól na 2:0 pro nás, když si rozhodčí nevšiml, že jsme hráli v šesti,“ zmiňuje situaci, kdy nekoučoval čistě pirátský tým, ale výběr hráčů z různých klubů. „Chceme ty kluky vychovat v tom, že hokej a výhry za každou cenu nejsou všechno,“ uzavírá.

×
Dnes v 17:30 | Muži
Piráti Chomutov
AZ Havířov