Aktuální zprávy

Úspěch gamerů! Český tým poprvé do ECL PRO, v české soutěži je doplní majitel bronzu z MS

Napsal 24.02.2023 Michal Luxa
Už před sezonou zbrojili a ohlašovali cestu za postupem! V posledních dnech se sen stal skutečností, když se Piráti Chomutov Esports kvalifikovali do druhé nejvyšší evropské soutěže. Už ve středu se dozví, zda zvládnou přejít přes poslední soupeře, čímž by přidali další zlatou trofej do vitríny.

Ale pojďme hezky od začátku! Ještě před novou evropskou sezonou Piráti ohlásili dvě zajímavé posily, které ještě vylepšily technické parametry útočné fáze. K týmu se totiž připojili Adrien Frinkelin a také Patrik Wenzel, kteří doplnili Radka Kumberu. Esportový celek tak myslel na postup do vyšší soutěže.

Že by se to mohlo povézt ukázala už základní část ECL Lite, kde byli Piráti nalosovaní do druhé skupiny. Chomutovští od začátku základní části dokazovali, že by mohli ovládnout dlouhodobou část sezony. Avšak těžkým soupeřim jim byli Six Sticks Misfits – obě mužstva zapsala 47 bodů, což znamenalo, že jen třikrát prohrála. Díky lepšímu vzájemnému zápasu se z vítězství radoval protivník severočeské organizace.

Postupem času se v obraně Chomutova usadil talentovaný Vojtěch Bořucký, který v minulých sezonách vypomáhal v Academy. A tento krok se ukázal správným, naopak do role zkušeného stratéga se přesunul dosavadní kapitán Danko Deveri, jehož šikovné prsty uvidíte v dalších soutěžích.

V kanadském bodování se nejvýše umístil Adrien Frinkelin, jenž posbíral 115 nodů, když vsítil pětačtyřicet branek, k nimž přidal sedmdesát asistencí. Francouzský útočník disponuje velkou rychlostí, čímž zaměstnává obrany soupeřů. Aby toho nebylo málo, tak na stupních vítězů jej ještě doplnil Patrik Wenzel. Ten dlouhou myslel na hranici sta bodů, avšak musel se nakonec spokojit se čtyřiadevadesáti.

„Základní část se nám povedla velmi dobře, svou skupinu jsme vyhráli a byli nasazeni z páté pozice pro vyřazovací boje. Tam nás čekali tři finské týmy a jeden švýcarský soupeř. Nejvíce si považuji postup přes Prestige, který měl obrovskou ofenzivní sílu a sérii rozhodlo kouzlo gólmana. Naopak paradoxně snadno jsme odehráli semifinále, které jsme projeli bez stresu. Tímto krokem jsme mohli definitivně oslavovat postup do ECL Pro, což je pro mě splněným snem,“ prozradil Radek Kumbera. 

V prvním kole narazili Piráti na Armada Hockey a sérii prošli bez ztráty kytičky! V dalším dění narazil český zástupce na EHC Kloten eSports. Chomutovští výborně vstoupili do druhého kola, což potvrdili také v koncovce, a tak se radovali z postupu 4:1 na zápasy. Následovalo čtvrtfinále, které rozhodovalo o úspěchu. Mužstvo kolem Danka Deveriho vyzvalo Prestige a znovu platilo pravidlo, kdo lépe vstoupí do série – vyhraje.

V semifinále čekali na Chomutov lépe nasazení Gunners HC. Očekávala se velká bitva, jenomže Piráti se vzepřeli osudu, zvítězili 4:1 na zápasy a postoupili do finále! Souboj o zlatou trofej se odehraje v pondělí 27. února a ve středu 1. března – oba večery začnou zhruba ve 20 hodin! Pro více informací sledujte sociální sítě PIRÁTI CHOMUTOV ESPORTS.

„Už v pondělí bych rád pozval ke sledování všechny pirátské fanoušky. Od dvaceti hodin odehrajeme první tři zápasy a zbytek série dohrajeme ve stejný čas ve středu. Doufám, že nám budou držet palce a společně dotáhneme úspěch do úplného konce,“ přál si hráč pod přezdívkou Kumbík. 

Osobní statistiky ve vyřazovacích bojích si znovu podmanil francouzský útočník. Adrien Frinkelin totiž ve dvaceti duelech zaznamenal už třiapadesát bodů.  Mezi obránci si o slovo zase říká Jindřich Fencl, který se ze čtvrtého místa šplhá na stupně vítězů, když získal osmnáct bodů (1+17).

Na domácí scéně Piráti Chomutov Esports ještě bojují v RNM lize, kde ve čtvrtfinále přelstili druhý esportový tým – tedy Academy – 4:0 na zápasy. V semifinále se potká vítěz základní části s The Expendables, série začne v nejbližších dnech. V právě probíhajícím týdnu odstartovala také československá CSCL, do níž půjdou oba pirátské týmy.

Chomutovskou organizaci definitivně opustil Miro Sambor, jenž se rozhodl odejít z akademie. Naopak první tým doplnili Kamil Hajšman a Adam Menšík. Jde tak o další zkvalitnění týmu, který znovu patří mezi špičku na tuzemské scéně.

O tom, že opravdu přichází obrovská persona svědčí fakt, že Adam Menšík alias Dzouvi_ je trojnásobným mistrem republiky s Dynamem Pardubice v Enyaq Hockey League. Talentovaný hráč reprezentoval Českou republiku na mistrovství světa pod hlavičkou IIHF, kde získal bronzovou medaili.