Mladežnický hokej

Systémy mládežnických soutěží: Junioři a dorost o náročný postup, devítka v nové extralize

Napsala 11.07.2023 Kateřina Kundertová
Liga juniorů zůstává takřka bez změn, avšak nově bude nesestupová a bez Salcburku. V obdobném systému se odehraje i liga dorostenecká, z níž také přímo nahoru postoupí vítěz. Deváťáci okusí nově vzniklou extraligu s krátkými nadstavbami podle geografického rozložení.

Liga juniorů měla v minulé sezóně velkou kvalitu, která se dá očekávat i v té nadcházející, přestože z ní postoupily dominantní České Budějovice a dodatečně na základě administrativního rozhodnutí získal právo účasti v nejvyšší soutěži i Přerov. V lize tak zbylo dvanáct týmů, které se v základních skupinách utkají šestkrát každým s každým a dvakrát se soupeři z protější skupiny.

    Západ: Piráti Chomutov, HC Slavia Praha, BK Havlíčkův Brod, Rytíři Kladno, IHC Králové Písek, HC Meteor Třemošná.
    Východ: VHK ROBE Vsetín, Technika Hockey Brno, HC RT TORAX Poruba, HK Mladí Draci Šumperk, HC Chrudim, AZ Havířov.

Stejné zůstává i play-off, jelikož osm týmů bude nasazeno pro čtvrtfinále křížem první se čtvrtým a druhý se třetím a ve všech kolem bude stačit třikrát vyhrát. Absolutní vítěz získá právo účasti v DHL extralize juniorů.

Liga dorostu bude pro chomutovské fanoušky něčím úplně novým a těžko se odhaduje její kvalita, která by však po dalším zúžení extraligy měla stoupnout. V základní části bude šestnáct družstev rozděleno do dvou skupin, ve kterých na sebe narazí čtyřikrát, k tomu přidají jeden zápas se soupeři z protější skupiny, což znamená celkem šestatřicet kol.

    Západ: Piráti Chomutov, HC Hvězda Praha, HC Baník Sokolov, HC Energie Karlovy Vary „B“, IHC Králové Písek, HC Slovan Ústí nad Labem, HC Kobra Praha, HC Pilsen Wolves.
    Východ: HK Mladí Draci Šumperk, BK Havlíčkův Brod, VHK ROBE Vsetín, Technika Hockey Brno, Polsko U17, HC Lvi Břeclav, HC Chrudim, SK Horácká Slavia Třebíč.

Vyřazovací boje stejně jako u juniorů začnou ve čtvrtfinále, které týmy sehrají křížem, a to na dvě vítězná utkání. Semifinále už se bude hrát na tři a finále dokonce na čtyři vítězné zápasy stejně jako série play-down o přímý sestup.

Extraliga devátých tříd je úplně nově vzniklá soutěž pro čtyřiadvacet nejlepších celků devátých tříd, které si právo účasti vybojovali v sezóně 2022/2023. Zbylá mužstva budou hrát v lize.

Žáci budou rozdělení do tří základních skupin – západ, střed, východ – a potkají se v nich čtyřikrát každý s každým, což činí osmadvacet duelů. Čtyři nejlepší ze všech skupin zamíří do dvou vyšších nadstaveb rozdělených geograficky a stejně tak zbylé celky složí dvě nižší nadstavby.

    Západ: HC Energie Karlovy Vary, HC Pilsen Wolves, HC Škoda Plzeň, HC Motor České Budějovice, EC Red Bull Salcburk, Piráti Chomutov, Rytíři Kladno, HC Litvínov.
    Střed: Bílí Tygři Liberec, BK Mladá Boleslav, HC Dynamo Pardubice, Mountfield HK, HC Slavia Praha, HC Tábor, HC Sparta Praha, BK Havlíčkův Brod.
    Východ: HC Oceláři Třinec, HC VÍTKOVICE RIDERA, HC Kometa Brno, HC Dukla Jihlava, HCM Warriors Brno, VHK ROBE Vsetín, Berani Zlín, HK Mladí Draci Šumperk.

Ve všech skupinách se šest celků potká pouze dvoukolově, takže během deseti zápasů se rozhodne u vyšších nadstaveb o nasazení do play-off a ve spodních nadstavbách o dvou šťastných, kteří doplní šestnáctku pro osmifinále.

Vyřazovací boje začnou křížem, když první vyzve osmého, druhý sedmého a podobně. Všechna kola kromě finále, které se odehraje na tři vítězná utkání, se rozhodnou maximálně ve třech zápasech. Dva poslední celky každé z nižších nadstaveb sehrají křížem jedno kolo play-down na tři vítězné zápasy – poražení sestupují.