Rozhovory

Postup devítky? „Musíme bojovat až do konce,“ velí Tadeáš Dvořák

Napsala 21.12.2023 Kateřina Kundertová
Devátá třída Chomutova se z nevydařeného startu extraligy své kategorie zvedla k lepším výkonům, díky kterým začala pravidelně bodovat. Což platí i pro útočníka Tadeáše Dvořáka, jenž posílil mužstvo v rámci spolupráce s Říčany a má aktuálně na kontě dvanáct kanadských bodů.

Chomutovská devítka poslední hrací víkend před Vánoci měla na programu náročný dvojboj proti lépe postaveným celkům, jelikož v pátek vyrazila 250 kilometrů do jižních Čech a následně doma přivítala Plzeň.

Skóre utkání na ledě Budvar arény otevřeli Piráti v čase 19:48, kdy po přihrávce Jana Dvořáka skóroval z dorážky Tadeáš Dvořák. V prostřední části dostali domácí možnost dvou přesilových her a tu v sedmatřicáté minutě i využili. „Druhou třetinu nás Budějovice hodně tlačily,“ přitaká Tadeáš Dvořák.

„Ve třetí jsme srovnali hru a mohli jsme zápas klidně rozhodnout, ale chyběla nám přesná koncovka. Bylo to o jednom jediném gólu,“ pokračuje. Ten nakonec přišel v nastaveném čase, kdy strhl výhru na svou stranu Motor. „Udělali jsme chybu ve střídání, takže soupeř jel sám na bránu, s čímž už nešlo nic dělat.“

Z výjezdu se mužstvo Vladimíra Petrovky vrátilo kolem půlnoci a muselo sesbírat síly k bitvě s indiány. „Plzni chyběli nějací lepší hráči, takže zápas byl podobný jako v Budějovicích možná o něco lehčí,“ předesílá čtrnáctiletý forvard.

Všechno však začalo vedoucí brankou hostů, kteří po rychlém srovnání Chomutova mohli opět odskočit na začátku prostřední třetiny, jenomže ani dvě po sobě jdoucí přesilovky nevyužili. To neplatilo o Pirátech, kteří si ve výhodách počínali na výbornou. Využili totiž všech pět!

Nejprve v jedné z nich otočili vývoj utkání, pak na přelomu základní hrací doby stoprocentně potrestali dva fauly ve shodném čase a v závěrečné třetině zvýšili už na 5:1. „Důležité bylo, jak jsme měli přesilovku pět na tři a celou ji využili. Výkon soupeře pak šel dolů, hrál sice agresivněji, ale necpal se do brány,“ popisuje Tadeáš Dvořák.

Piráti si tak pod stromeček nadělili čtyři body, takže jich na pátém místě mají jednatřicet. „Jsem rád, že jsme konečně nasbírali nějaké body, protože se potřebujeme dotáhnout na soupeře před námi, abychom mohli postoupit,“ hlásí útočná posila a připojuje, „rozhodně můžeme postoupit, ale musíme bojovat až do konce.“

Na postupové příčky – třetí a čtvrtou – schází Severočechům osm bodů, přičemž na Motor mají jeden zápas k dobru a na Red Bull dokonce tři. „V Salcburk budeme muset oba zápasy vyhrát, tam to bude důležité,“ uvědomuje si a už myslí na lednový trip do Rakouska, kde se spolu s týmem představí 5. a 6. ledna.

Situace v tabulce však vůbec nemusela být takto napnutá, kdyby Chomutovští neztratili dobře rozehrané zápasy. „Body jsme ztratili rozhodně v Karlových Varech, kde jsme promrhali v poslední třetině vedení 6:2 a napodruhé jsme vedli v posledních deseti minutách 2:1, ale zase jsme si nechali skóre otočit. Asi jsme ty závěry podcenili,“ lituje třetí nejproduktivnější muž týmu.

V jednadvaceti zápasech vstřelil šest gólů a přidal shodný počet asistencí. „Jsem spokojený, protože ze začátku sezóny jsem moc bodů neměl, takže jsem rád, že jsem to konečně prolomil. Přijde mi, že se zvedám a výkony jsou z mojí strany lepší,“ uvádí Tadeáš Dvořák, jenž se ofenzivně probudil v polovině listopadu, kdy v šedesáté minutě srovnal bitvu s Motorem.

Důležitými body přispívá ke kýženému cíli, kvůli kterému devátá třída posilnila o formaci z Říčan. „Byl jsem rád, protože tady hrajeme lepší soutěž a lepší zápasy. Pro mě to je jenom dobře. I když jezdíme jenom na zápasy a některé tréninky, líbí se mi tady. Kolektiv je tady super, všichni jsme dobře zapadli,“ uzavírá Tadeáš Dvořák.

×
Dnes v 17:30 | Muži
Piráti Chomutov
AZ Havířov