Mladežnický hokej

Piráti i bez statusu akademie drží desátou příčku, rozjíždí program pro talentované hráče

06.09.2023 Tisková zpráva
Stejně jako každý rok vydal Český hokej pořadí akademií, v němž figurují rovněž kluby, jimž byl tento status odebrán nebo doposud nikdy neudělen. Přestože Piráti momentálně hrají ve dvou nejstarších kategoriích „pouze“ druhé nejvyšší soutěže, stále se drží v elitní desítce pětiletého pořadí, když okupují desátou příčku. Za sezónu 2022/2023 skončila chomutovská mládež jedenáctá.

„Mám z obou výsledků radost,“ reaguje šéf mládeže Petr Jíra. „Je vidět, že stále pracujeme s mladými hráči dobře a daří se nám vychovávat i reprezentanty. Není jich třeba tolik jako v letech hojnosti, ale na druhou stranu jsou většinou opravdu produktem našich trenérů,“ doplňuje někdejší vynikající útočník.

Pro sezóny 2022/2023 získali Piráti body mimo jiné za úspěšné působení Jiřího Kulicha v AHL, který se zúčastnil odloženého i klasického světového šampionátu dvacetiletých. Na netradičním letním mistrovství světa této věkové kategorie naskočili do hry také Štěpán Němec a Michal Gut, což přineslo další body. Počítaly se rovněž starty Dominika Badinka na Hlinka Gretzky Cupu. Suma sumarum skončil Piráti těsně před Třincem, Pardubicemi a Litvínovem.

V dlouhodobém pořadí, které je tvořeno za pět let se snižující se váhou jednotlivých sezón směrem do minulosti, si chomutovská mládež lehce pohoršila, přesto stále figuruje například před Hradcem Králové, Třincem Českými Budějovicemi, Litvínovem nebo Olomoucí.

Aby se dařilo reprezentanty vychovávat a hlavně udržet v klubu i nadále, rozjeli Piráti nový program zatím pro nejtalentovanější hráče ročníků 2007 až 2010. „Bude spadat pod Piráti Development a trenéři mládeže vybrali kluky, kteří mají potenciál do A-týmu, protože nechceme, aby nám odcházeli. Postupně budou přibývat i další ,“ popisuje Petr Jíra.

Co tedy vybrané jedince čeká? „Tréninky navíc, materiální vybavení, stravovací program, specialisty na nejrůznější oblasti i trenéry na jednotlivé herní činnosti,“ vyjmenovává závěr první muž chomutovské mládeže.