Rozhovory

Ovládl suchou přípravu! „Udělalo mi to radost, ale byla to povinnost,“ uculoval se Tadeáš Svoboda

Napsal 02.08.2023 Michal Luxa
Před uplynulou sezónou odešel do juniorského výběru Litvínova, aby se před koncem základní části druhé ligy mohl vrátit. Řeč je o Tadeáši Svobodovi, který Pirátům vypomohl především ve vyřazovací části, kde si svými výkony dokonce řekl o post vedle legend Františka Lukeše a Viktora Hübla. Chomutovský odchovanec zaujal Martina Pešouta, a tak jej uvidíme i v následujících měsících.

„Jsem rád, že mohu pokračovat v Chomutově a navíc mohu zůstat doma. Dodělal jsem tu školu a nyní budu studovat v Ústí, takže to budu mít docela blízko. Takže je to pro mě usnadnění, za což jsem opravdu rád,“ popisoval situaci, která mu usnadní následující měsíce.

Po měsíční přestávce se Piráti znovu sešli v ROCKNET ARÉNĚ, aby polykali první tréninkové jednotky na ledové ploše. Mužstvo se rozdělilo na dvě části a mezi prvními se na malé hale objevil také Tadeáš Svoboda. „Začátek byl těžký a trochu jsem se ještě rozkoukával. V konečné fázi jsem si to užíval, takže to bylo dobré a snad to tak bude i nadále,“ uvedl devatenáctiletý útočník.

Během měsíčního volna se hráči připravovali individuálně. „Chodil jsem na zimák, kde jsem spoustu času trávil v posilovně, ale byl jsem i na ledě. Párkrát jsem si šel zaběhat, tak snad mi to v sezoně pomůže,“ prozradil.

Zatímco nyní hráče čeká především bruslení a zdokonalování situací na ledě, v červnu mužstvo absolvovalo suchou část přípravy. Pod vedením zkušeného kouče se hráči připravovali na sportovištích Chomutova. Nejčastěji pak na atletickém stadionu, nebo v pirátské posilovně. Ovšem k vidění byli také v Městské sportovní hale. „Dříve jsem suchou přípravu neměl rád, ale teď jsem na tom dobře, takže mi to nevadilo,“ popsal rychlostní křídelník.

Dále pak Tadeáš Svoboda hledal hlavní rozdíly mezi dospělou a juniorskou přípravou. „ Tady se více běhalo, zatímco v juniorech jsme zase více nabírali sílu, protože jsme jí zase tolik neměli.“


Po uplynutí nepopulární částí sezony Martin Pešout prozradil, že nejlépe ve fyzických testech dopadl právě chomutovský odchovanec. „Udělalo mi to radost, ale bral jsem to jako povinnost, protože jsem tu jeden z nejmladších. V budoucnu bych chtěl hrát ještě výše, takže jsem to bral jako povinnost. Ale samozřejmě jsem za to rád,“ prohlásil spokojeně.

Už v minulé sezoně se Tadeáš Svoboda objevil v chomutovském dresu. Zatímco v základní části sbíral starty jen naskočením na led, v play-off už si řekl o místo mnohem výrazněji. Devatenáctiletý forvard se nacházel ve výborné formě, čímž si vysloužil pozici vedle Františka Lukeše s Viktorem Hüblem. Navíc se dočkal slov chvály i od pirátských fanoušků.

„Je to pro mě motivace, protože jsou to kluci, kteří hráli extraligu, a jsou to jedni z nejlepších hráčů v republice. Je to pocta s nimi hrát a snad na to navážu,“ pochvaloval si spolupráci s lídry kabiny.

Chomutovští došli až do semifinále druhé ligy, kde nestačili na Znojmo. Svěřenci tehdy Kamila Koláčka a Petra Martínka hráli s favoritem vyrovnané zápasy, avšak kýžené vítězství nepřišlo.

„Vzpomínky na minulou sezonu jsou krásné. Týmu se dařilo, ale je škoda, že se nám nepovedlo přejít přes Znojmo,“ promítal si myšlenky. „Už to beru jako uzavřenou kapitolu, protože věřím, že teď už postoupíme,“ doplnil ještě.