Rozhovory

„Nejvíc se těším na Liberec,“ říká před nadstavbou deváťák Pavel Kůrka

Napsal 16.10.2022 Libor Kult
C h o m u t o v - Zatímco v předešlých letech jezdili hráči devátých tříd se sedmáky za stejnými soupeři, v aktuálním ročníku se tato kategorie oddělila a bojuje se v ní o postup do extraligy, která vznikne od následující sezóny. Mladým Pirátům pod vedením Vladimíra Petrovky se úvodní část povedla a z prvního místa postoupili do lepší nadstavby, čemuž pomohly i góly a přihrávky obránce Pavla Kůrky.

Chomutovští deváťáci vyhráli v konkurenci Litvínova, karlovarské Energie, Mostu, Děčína, Sokolova a Klášterce nad Ohří svou základní skupinu, byť o jejich prvenství rozhodla až minitabulka vzájemných zápasů. „S Litvínovem a Karlovými Vary to byly těžké zápasy, ale jinak to zase až tak náročné nebylo,“ ohlíží se Pavel Kůrka. „S postupem do lepší nadstavby čekám větší kvalitu soupeřů,“ uvědomuje si.

Nyní nejstarší žákovský tým narazí kromě starých známých z Litvínova i Karlových Varů také na Pardubice, královéhradecký Mountfield, Mladou Boleslav, Liberec a Kladno. Šest nejlepších týmů zajistí svým následovníkům účast v extralize devátých tříd, ale ani poslední dva ještě bez šance nebudou.

Čtrnáctiletý útočník si libuje, že se spoluhráči postoupili do lepší nadstavby. „Jsem rád, že si zahrajeme kvalitní zápasy, ve kterých nebudeme vyhrát o deset a víc gólů a které budou vyrovnanější,“ konstatuje Pavel Kůrka.

Autor osmi gólů a čtyř přihrávek v pěti duelech první části si přál do pokračování sezóny brněnskou Kometu, což ale příliš reálné nebylo. „Na turnajích jsme s Brnem hráli vyhecované zápasy, ale jinak se těším na Liberec, protože ho považuju za nejkvalitnější tým v naší nadstavbě,“ přibližuje svůj pohled, přestože s ostatními protivníky podle vlastních slov osobní zkušenost nemá.

„Proti nikomu jsem asi nikdy nehrál, ale kluci byli na turnaji, kde potkali třeba Pardubice,“ loví v paměti. „Čekají nás těžké zápasy, na které se musíme dobře připravit,“ hlásí však odhodlaně. Jak už bylo zmíněno, mladí Piráti se opět střetnou také se dvěma soupeři z první části. „Jsem rád, že budeme mít možnost vrátit Varům zápas z první části, který se nám u nich nepovedl. Chtěl bych je porazit,“ přeje si a vrací se ještě k jediné porážce v úvodu sezóny. „Na začátku jsme byli dost zakřiknutí, a pak už to nešlo. Navíc jsme byli dost vylučovaní,“ rekapituluje porážku 1:6.

Pavel Kůrka si důležité boje o postup do extraligy užívá, ovšem zároveň prozrazuje, že chuť do hokeje musel znovu najít. „Někdy v páté šesté třídě jsem přemýšlel, že skončím, ale hodně jsem se bál reakcí ostatních lidí,“ vysvětluje, proč nakonec vydržel. Nyní se vše obrátilo k lepšímu. „Sezóna je zatím vydařená, hokej mě po období, kdy jsem chtěl i skončit, zase baví,“ usmívá se.

Snad každý mladý hokejista vzhlíží k někomu známému z kvalitní evropské či zámořské soutěže. Aktuálně druhý nejlepší střelec deváté třídy za Samuelem Peksou je tak trochu výjimka. „Vyloženě hokejový vzor nemám, ale snažím se sledovat všechny soutěže, které se zrovna hrají, ale nejvíc fandím Tampě Bay,“ uzavírá Pavel Kůrka.