Rozhovory

Adam Horák o tripu, zranění i pozici jedničky. Jan Přecechtěl: „Byl to zážitek.“

Napsala 02.09.2023 Kateřina Kundertová
A-tým Chomutova má za sebou v rámci letní přípravy dvoudenní trip na Moravu, odkud přivezl dvě porážky a co hůře i zranění vážnějšího charakteru. Duely proti Vyškovu i Třebíči tak musel neplánovaně odchytat brankář Adam Horák, jenž do sezóny vstoupí jako jednička.

Piráti vyrazili ve středu v dopoledních hodinách do Brna, kde se ubytovali, a pokračovali směr Vyškov. Na úspěšnou cestu přes celou republiku se však nepodařilo navázat – při rozbruslení se bez cizího přičinění zranil Richard Běhula. „Asi jsem úraz při rozbruslení nikdy nezažil,“ přemýšlí Adam Horák. „Ríša si kleknul a zvedal se oběma nohama současně, což standardně nedělá. Nevím, proč to tentokrát udělal. Bylo vidět, že je něco špatně, což se při druhém kleku potvrdilo – zůstal na kolenou,“ popisuje.

Do branky tak neplánovaně musel mladší z gólmanské dvojice. „Bylo těžké do zápasu vstoupit, protože jsem se na něj nepřipravoval tak, že bych ho měl chytat. Ani jídelníček jsem tomu úplně nepřizpůsobil,“ usmívá se. „Navíc jsem po každé třetině přišel do kabiny, kde seděl Ríša s tou nohou, nebylo to příjemné,“ přiznává Adam Horák, jenž duel zvládl bez zdravotních patálií, které by byly velkou komplikací. „Nepřipouštěl jsem si, že bychom se zranili oba. A kdyby se stalo, tak by se zápas prostě nedohrál, nebo by se určitě oblékl Míra,“ culí se.

Svěřenci Martina Pešouta a Petra Martínka si vedli ve Vyškově dobře, drželi se gólově vepředu a do třetího dějství si nesli dokonce třígólové vedení, jenomže domácí srovnali a čtrnáct vteřin před koncem strhli přestřelku o třinácti gólech na svou stranu. Pro Piráty šlo během přípravy teprve o druhou prohru. „Bolela dost, ale spravili jsme si náladu na společné večeři,“ říká Adam Horák a připojuje klíčové faktory třetího dějství, „dělali jsme zbytečné chyby, já jsem úplně nepomohl a konec jsme vypustili. Podcenili jsme je, což je pro nás do sezóny výborné ponaučení, hodí se takhle prohrát v přípravě. Jenom nás to povzbudilo do další práce.“

Celá kocábka se následně přesunula do moravské metropole a měla jen necelých čtyřiadvacet hodin na regeneraci před druhým moravským duelem. „Chtěli jsme v Třebíči určitě hrát celých šedesát minut, zlepšit celkově pohyb a lépe obsazovat hráče v obranném pásmu. Řekl bych, že se nám to i povedlo, ale rozhodla lepší koncovka soupeře a jejich gólman navíc zachytal famózně,“ chválí Samu Pakarinena, jenž inkasoval pouze jednou z hole Tadeáše Svobody.

Asi nejzajímavější na celém duelu byl fakt, že dvojku za Adamem Horákem dělal osmnáctiletý brankář domácích Jan Přecechtěl. „Je dobrý kluk, podpořil mě a byl jsem rád, že tam někdo stojí, a nejsem tam sám. Jedině dobře, že tam byl,“ děkuje chomutovský maskovaný muž. „Vzali mě naprosto v pohodě a byli rádi, že tam s nimi jsem, ale pro mě to nic nebylo, já rád pomůžu,“ potvrzuje třebíčský gólman, který si vyzkoušel speciální dres věnovaný Nadačnímu fondu Pirátské srdce.

„Dres se mi líbí hodně. Je speciální k nějaké nadaci a má zajímavé barvy, takže mě se moc líbil,“ hlásí pozitivně. „Celá situace byla hodně zajímavá, protože jsem se dozvěděl až ráno v den zápasu, že mám přijít do šatny a budu dělat dvojku úplně v jiném týmu. Mám zážitek, který jen tak někdo nezažije,“ vypráví Jan Přecechtěl, který absolvoval s Piráty rozbruslení. „Bylo super. Hráči stříleli skvěle a mají opravdu skvělou střelu, na to že hrají druhou ligu. Oba jsme se kvalitně rozchytali, což bylo vidět i na Adamovi, který byl jistý a šlo mu to,“ hodnotí výkon dočasného parťáka proti Bílým hvězdám.

Pro Jana Přecechtěla byla situace zcela nová, ale Adam Horák už ji zažil a srovnal se s ní v pohodě. „Už se mi to stalo, ale nevybavím si, kdy a kde to bylo. Asi nějaká juniorka,“ marně vzpomíná po odchytání celých šedesáti minut, takže brankář Horácké Slavie proti svému celku chytat nemusel. „Přemýšlel jsem nad tím a bylo by šílené, kdybych jako třebíčský gólman chytal proti Třebíči,“ směje se. A za Chomutov… „Vnímám ho jako klub, který měl hroznou smůlu, protože byl v extralize a nedokázal to nějak poskládat, aby mohl pokračovat. Je vidět, že tam vášeň pořád je a chtějí se dostat zpátky,“ uzavírá svou výpověď Jan Přecechtěl.

Piráti v závěru srpna poprvé v sezóně zapsali dvě porážky v řadě, takže mají s prvoligisty negativní bilanci jedné výhry a dvou porážek. Svůj účel ale výprava splnila. „Trip jsme si užili výborně, stmelili jsme kabinu a jenom škoda, že jsme nepřivezli žádnou výhru, ale je to jenom příprava. Určitě náš výkon ještě vylepšíme,“ věří Adam Horák, jenž vstoupí do nového ročníku jako jednička. „Nečekal jsem, že bych byl jednička. Myslel jsem, že si prostor s Běhym rozdělíme nějak napůl a komu to zrovna lépe půjde, bude chytat. Nenapadlo mě, že to takhle dopadne,“ uvádí.

Richard Běhula musí aktuálně čekat, až splaskne otok a bude moci podstoupit další vyšetření, která upřesní nyní velmi nejisté prognózy. „Říkal mi, že má v koleni vodu, kterou mu museli vytáhnout, a má to hodně oteklé. Bude čekat, až to splaskne, což bude třeba deset dní, a až potom může jít na rezonanci,“ uzavírá Adam Horák.

×
Dnes v 17:30 | Muži
AZ Havířov
Piráti Chomutov