This text will be replaced


Aktuální zprávy

Na zeleném pažitu i do třetice prohra, fotbalové derby znovu vyhrál Litvínov

Napsal 12.06.2024 Libor Kult
Po dvou letech se souboj Pirátů s Vervou vrátil do fotbalového areálu ve Spořicích, kde se nakonec zrodil stejný výsledek jako před rokem v Březenci. Chomutovští po dvanácti měsících opět padli poměrem 1:4, byť tentokrát mělo utkání s charitativním přínosem trochu jiný průběh než předchozí dva duely, v nichž se z vítězství rovněž radovali Litvínovští.

Zatímco v předchozích dvou kláních skórovali jako první Piráti, tentokrát otevřeli střelecký účet zápasu hráči vedení ze střídačky Petrem Švehlou. Už ve čtvrté minutě zakončoval po kombinaci spoluhráčů přesně Petr Koblasa – 0:1. Stejný hráč po nepřesných pokusech Chrpy s Kadeřávkem orazítkoval v 16. minutě horní hranu břevna.

Litvínovský soubor měl i nadále míč častěji na kopačkách, díky čemuž si udržoval územní i střeleckou převahu, která podruhé vyústila v gólovou akci ve 27. minutě, kdy Hlava poslal roh na vzdálenější tyč a Ondřej Jurčík překonal Březáka v chomutovské brance – 0:2. O tři minuty později se Matěj Pekař zastřeloval, když mířil do tyče, aby za dalších sto dvacet vteřin už pálil přesně – 0:3.

Do poločasové přestávky, v níž se dražily dva hokejové artefakty na konto litvínovského nadačního fondu, už skóre zůstalo. Pro druhou půli se do pirátské branky postavil Michal Žižka a chomutovský útok doplnil Jakub Lauko, jenž předtím vydražil Koblasův litvínovský dres. Řadu hráčů prostřídala rovněž Verva a obrázek hry se změnil.

Piráti byli aktivnější, přestože je mohl v 50. minutě zmrazit Hlava, jenž potřetí v utkání rozezvučel brankovou konstrukci po střele zpoza velkého vápna. Dvanáct minuté poté upláchl po pravé křídle Lauko, nacentroval do vápna, kde se míč i s trochu štěstí dostal k Jakubu Chrpovi, jenž umístil střelu z penaltového puntíku přesně k tyči a prosadil se v derby po dvou letech znovu ve Spořicích – 1:3.

Chomutovští se následně snažili snížit dvougólové manko, jenže stejně jako v předchozích dvou derby druhý gól nepřidali. Skóre tak uzavřel v 75. minutě Ondřej Jurčík povedeným lobem zpoza velkého vápna – 1:4. Ve zbytku zápasu už zaujala jen velká šance Šikla, který z bezprostřední blízkosti překopl s ležícím Žižkou i celou branku.

Verva tak vyhrála i třetí fotbalové derby v historii. „Myslím, že šlo především o to, aby se všichni bavili, což bych řekl, že povedlo,“ přiblížil Patrik Kadeřávek. „Litvínov byl organizovanější, fotbalovější a lépe si rozuměl s míčem,“ vyjmenoval aspekty, které dovedly soupeře k vítězství.

O výsledku v podstatě rozhodl první poločas, který se Pirátům i podle zkušeného obránce nepovedl. „Byl to od nás takový trochu freestyle fotbal,“ vypálil bez váhání. „Nepohybovali jsme se v prostorech, kde jsme měli, čímž vznikaly mezery, které Litvínov trestal šancemi a góly,“ doplnil jedním dechem s tím, že po snížení cítilo mužstvo šanci. „Jenže Litvínov se nemusel nikam hnát a hlídal si vedení z prvního poločasu, který byl pro výsledek klíčový,“ ohlížel se ještě.

Patrik Kadeřávek zažil druhé fotbalové derby, tudíž mohl srovnávat. „Před rokem jsme možná byli směrem dopředu nebezpečnější,“ připustil. „Hrál s námi tehdy i Kefa, který v ofenzivní fázi hodně pomohl,“ uzavřel zmínkou čerstvého mistra světa.

Piráti Chomutov – HC VERVA Litvínov 1:4 (0:3)
Branky:
62. Chrpa – 27. a 75, Jurčík, 4. Koblasa, 32. Pekař

Sestava Pirátů:
Březák (45. Žižka) – Eliáš, Havel, Sklenář, Koblížek, J. Svoboda, Němec, Chrpa, Guman, Mála, Berka, T. Svoboda, Husinecký, Kadeřávek, Jekel, Altrichter, Novák, Lauko

Sestava Vervy:
Kubík – Zeman, Baláž, Zajíček, Havelka, Jícha, Jurčík, Hlava, Pekař, Koblasa, Hora, Kroupa, Postl, Beran, Šprynar, Šikl