This text will be replaced


Aktuální zprávy

Loučení velkého pirátského srdcaře, Jakub Chrpa ukončil aktivní hráčskou kariéru

09.05.2024 Tisková zpráva
Patří do dvou unikátních skupin, které jsou velmi malé. Chomutovský rodák a pirátský odchovanec Jakub Chrpa je po více než sedmdesáti letech prvním, kdo se podílel na postupu A-týmu do všech tří soutěží, do nichž se sportovní cestou lze probojovat. Zároveň patří do úzkého okruhu hráčů, kteří v novodobé historii oblékli místní dres v krajské, druhé i první lize a extralize. Nedávno třicetiletý útočník další starty za Chomutov nepřidá, neboť s hokejem končí.

„Kuba za mnou přišel s tím, že dostal velmi zajímavou pracovní nabídku, kterou se rozhodl přijmout. Hokej a jeho nová práce by se kloubily velmi obtížně, proto mi řekl, že se rozhodl s hokejem skončit,“ popisuje Jiří Sochor.

„Chtěl bych mu moc poděkovat za to, co pro klub v jeho možná nejtěžších chvílích udělal. Samozřejmě nebyl sám, nicméně hráčů, kteří prošli s mužstvem ze samotného dna, není z různých důvodů moc. Kuba přišel pomoct vrátit chomutovský hokej do první ligy a to beze zbytku splnil. Celé čtyři roky patřil ke stálicím sestavy a těm, kteří tmelili kabinu. Chci mu popřát, ať se mu v nové životní etapě daří a ať se mu splní všechno, co si přeje. Jsme moc rád, že jsem Kubu poznal blíž a stali se z nás kamarádi,“ připojuje manažer A-týmu.

Jakub Chrpa započal sbírání startů v seniorském týmu mateřského oddílu 13. října 2014 v Prostějově, kde hned zapsal asistenci. Na sklonku sezóny naskočil i do jednoho barážového utkání, v němž odehrál na ledě Olomouce přes dvacet minut. Právě ve zmíněném ročníku 2014/2015 odstartoval unikátní postupový hattrick, který završil před pár dny.

Postup sportovní cestou do všech možných soutěží před ním zažili na přelomu čtyřicátých a padesátých let minulého století velikáni Miroslav a Josef Klůcovi, s nimiž prošli od dna ještě Karel Knotek, Miroslav Mareš, Miloslav Zábranský a Adolf Šebek. Nejvyšší soutěž si pak v Chomutově tehdy zahráli podle dostuponých záznamů už jen útočníci Klůcovi a obránce Knotek.

Jakub Chrpa není v novodobé historii jediným hráčem, jenž brázdil v chomutovském dresu stadiony ve všech pořádaných soutěžích. Stejný počin mají na kontě brankář Miroslav Hanuljak a útočníci Petr Jíra, Jaroslav Kůs a Roman Chlouba. Třicetiletý v tuto chvíli už bývalý útočník domácí nejvyšší soutěž nikde jinde nehrál, takže všech 35 startů, čtyři góly a tři asistence zapsal jako Pirát.

O patro níž opustil hranice kraje jen ve čtyřech případech, kdy hájil barvy Sokolova, jinak působil jen v Kadani, Ústí nad Labem a Chomutově. Z krajské ligy vypomáhal ve druhé lize Děčínu, takže se dá říct, v podstatě celou kariéru a strávil v Ústeckém kraji.

Během sezóny 2022/2023 patřil s dvaatřiceti přesnými zásahy k nejlepším střelcům základní části druhé ligy. Majitel dvou juniorských českých titulů končí v chomutovském dresu těsně pod hranicí sta tref do černého. Jeho bilance čítá 240 zápasů a 161 kanadských bodů za 93 gólů, k nimž přidal 68 asistencí.

„Lidí, kterým bych chtěl poděkovat za podporu je spousta. V hokeji jsou to všichni, se kterými jsem se setkal jako s trenéry, spoluhráči nebo lidmi z klubu, v osobní životě pak rodina a v posledních letech moje přítelkyně. Všichni mě vždycky podporovali,“ říká Jakub Chrpa.

„Ze všech jmen zmíním jedno. Když jsem skončil v září 2020 v první lize, Jirka Sochor mě zaměstnal ve Strixu, čímž mi pomohl zpátky na nohy. Já jsem díky tomu mohl zase hrát v Chomutově a hned na prvním setkání jsme si dali cíl, že vrátíme Chomutov do první ligy. Jsem rád, že se nám to povedlo,“ uzavírá.