Reportáže

Piráti prohráli s Havířovem, o postupujícím tak rozhodne až sedmý zápas

Napsal 27.04.2024 Eliška Ratiborská, Tadeáš Kožený
Piráti do šestého finále druhé ligy nevstoupili dobře a už od třetí minuty prohrávali po brance Jana Křivohlávka. Havířov byl i nadále aktivnější a postupně svůj náskok navýšil až na 1:4 z pohledu domácích. Ti se ale ve třetí části zvedli a zdramatizovali průběh zápasu dvěma rychlými brankami v přesilové hře. Slezané ale následně také využili početní výhodu, čímž dali razítko na konání rozhodujícího sedmého střetnutí.
F6 so 27.4.2024
CHM
3:5(0:1, 1:3, 2:1)
AZH
Piráti Chomutov
Altrichter (32. M. Petrásek) – Kadeřávek, Březák, Eliáš, Ulrych, Havel, Záruba, Váchal, Seemann – Eret, Hübl, Tůma – J. Svoboda, T. Svoboda, Zajíček – Veselý, Putz, Jouza – Mála, Koblížek, Chrpa
AZ Havířov
Šimonů – Valenta, Michálek, Havlík, Ščurek, Ševčík, Ficek, Vosátko – Klimša , Křivohlávek, Franek – Bednář, Karafiát, Kratochvil – Mrva, Ćmiel, Apolenář – Tvrdý, Haas, Antoníček – Spratek

Branky a nahrávky

Piráti Chomutov
30. T. Svoboda (Koblížek), 55. Březák (Hübl, Kadeřávek), 56. T. Svoboda (Kadeřávek, Tůma)
AZ Havířov
3. Křivohlávek (Klimša, Michálek), 30. Michálek (Valenta), 32. Spratek (Antoníček), 39. Bednář (Tvrdý, Valenta), 58. Ševčík (Michálek, Franek)

Statistiky

Vyloučení
7:8
Využití
2:1
V oslabení
0:0
Střely na branku
42:28
Diváci
4642
Rozhodčí
Horák, Sýkora – Zídek, Hradil

Shrnutí

První slovo zápasu si vzal Havířov, když ve třetí minutě Klimša přejel modrou čáru a nahrál na pravý kruh Janu Křivohlávkovi, který zamířil přesně do levého růžku Altrichterovy branky – 0:1. O vyrovnání se na druhé straně pokoušel nejdřív Jouza, jenž ale trefil jen připraveného Šimonů, a chvíli poté Tůma, který však mířil mimo. Nabito měli také Chrpa, Březák nebo Hübl, který trefil jen tyčku.

Po jednobrankové první třetině přišla druhá, gólově bohatší. Bohužel pro Piráty však zejména ze strany Havířova. Nejprve navýšil vedení hostů v čase 29:24 Jakub Michálek nahozením od modré čáry. Následovalo snížení Chomutovských a to hned po třiceti pěti vteřinách. Tadeáš Svoboda získal odražený puk a ranou do růžku vrátil naděje Pirátů – 1:2.

Radost ale netrvala dlouho, jelikož už v čase 31:10 přidal AZ další branku. Antoníček našel mezi kruhy Daniela Spratka, který trefil horní část branky. Havířov si tak vzal dvoubrankové vedení zpět a z chomutovské klece poslal Altrichtera na střídačku. Toho nahradil Michael Petrásek. Ten první velkou šanci hostů vychytal, ale na druhou už byl krátký. V čase 38:18 totiž mířil Lukáš Bednář přesně mezi jeho beton a vyrážečku – 1:4.

V sedmačtyřicáté minutě ujeli hosté ve třech, ale Petrásek se stihl včas přesunout a jejich šanci zlikvidoval. Od pětapadesáté minuty to domácí zkusili v šesti, což ještě přiostřila minutu a půl dlouhá dvojitá přesilovka. A hra šesti proti třem přinesla ovoce! V čase 54:34 snížil vedení hostů tečí Jakub Březák – 2:4.

A další vlnu radosto v ROCKNET ARÉNĚ rozproudil minutu poté autor první pirátské branky zápasu Tadeáš Svoboda, který tak využil hru šesti proti čtyřem a snížil na rozdíl jediného gólu. To dostalo tým i fanoušky do varu a na Šimonů pálili postupně Havel od modré, Mála z úhlu a od levé tyče Jan Svoboda. Úspěch byl ale bohužel na druhé straně, když se v čase 57:37 prosadil v početní výhodě Ondřej Ševčík – 3:5.

Piráti tak první mečbol nevyužili. O tom, kdo postoupí do Chance ligy, se tak rozhodne v pondělí 29. dubna v Havířově.


Ohlasy trenérů

Petr Martínek (Piráti Chomutov): „Myslím si, že utkání ovlivnil gól ve třetí minutě. Potom jsme přestali hrát a začali vymýšlet zbytečné věci, které nechceme dělat. Na konci se nám trošku podařilo snížit, ale pak jsme dostali zase zbytečný gól. Zkoušeli jsme ještě power-play, ale bohužel. Nicméně jdeme dál, je to 3:3. Teď jedeme k nim a uděláme maximum pro to, abychom to vyhráli.“

Jiří Raszka (AZ Havířov): „Velice těžké utkání. Nepřijeli jsme s hlavou dole nebo s tím, že by pro nás bylo vítězství nedosažitelné. Měli jsme hlavy nahoře. Bylo to těžké a vyrovnané, podařilo se nám odskočit do vedení. Velice důležité bylo, že jsme po trefě Chomutova hned vstřelili další branku. Ve třetí třetině jsme ubránili skvěle patnáct minut a takticky je zvládli. Bohužel pak jsme kvůli vyloučením inkasovali branky, z čehož jsme měli trošičku nervy, ale kluci si s tlakem domácích u branky poradili. Všechno jsme se snažili cpát do branky a bylo to parádní vítězství. Doma se to rozhodne v zápase číslo sedm.“