Preview k zápasu

Otevřou Piráti brány Chance ligy? Chomutov dělí od vytouženého cíle jedna výhra

Napsal 26.04.2024 Michal Dorinský
Sobota 27. 4. slibuje neuvěřitelnou hokejovou podívanou. Vyhrocená finálová série se totiž stěhuje do Chomutova za stavu 3:2 pro domácí. Uzmou si Piráti druholigové prvenství pro sebe? Nebo rozuzlení přinese až sedmý zápas v Havířově? V pořadí šestá finálová bitva vypukne v ROCKNET aréně tradičně od 17:30.

Do Slezska s remízou a podruhé vyloupený Havířov

Do čtvrtého finále vstupovali Piráti s lepší pozicí než jejich soupeř. Ten po domácí ztrátě nedokázal zvítězit ani v prvním zápase na severu Čech a nejeden fanoušek Pirátů pomýšlel na pohádkově vyhlížející stav 3:1. Na to však nedošlo, jelikož hokejisté AZ předvedli výborný týmový výkon, a byť v zápase dvakrát ztratili vedení, nakonec Pirátům domácí porážku přeci jen oplatili po kontroverzní trefě Matouše Ćmiela. 

Finálová série se tak z podhůří Krušných hor přesunula do Ostravské pánve za vyrovnaného stavu. I přes velkou podporu domácích fanoušků to byli právě hosté, kteří si vybudovali dvougólový náskok. Po jedné brance zapsali František Mála a Petr Eret a ještě v polovině třetí části za stavu 2:1 živili Piráti naději na vítězství v řádné hrací době. Nesmírně vyrovnané klání však musely po osmdesáti minutách rozhodnout až samostatné nájezdy. V nich se jako jediný prosadil Jan Svoboda, který úspěšným pokusem vystřelil Chomutovu vysněný mečbol. Vynikající výkon podal v brance Chomutova Martin Altrichter, kterého pro samostatné nájezdy nahradil bezchybný Michael Petrásek.

Piráti Chomutov – AZ Havířov 2:3 (0:0, 0:1, 2:2)

Branky a nahrávky: 44. Tůma (Hübl, Záruba), 46. Tůma (Hübl, Ulrych) - 29. Karafiát (Klimša, Franek), 45. Bednář (Mrva), 56. Ćmiel (Antoníček).

Střely na branku: 35:37. Vyloučení: 5:7. Využití: 0:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 3581.

Sestava Chomutova: Běhula (56. Petrásek) – Březák, Kadeřávek, Ulrych, Eliáš, Záruba, Havel, Seemann, Váchal – Zajíček, Hübl, T. Svoboda – Tůma, Eret, J. Svoboda – Jouza, Putz, Stehlík – Chrpa, Koblížek, Mála.

Sestava Havířova: Šimonů – Michálek, Valenta, Ševčík, Ščurek, Vosátko, Ficek, Havlík – Franek, Křivohlávek, Klimša – Kratochvil, Karafiát, Bednář – Apolenář, Ćmiel, Mrva – Antoníček, Haas, Tvrdý – Pavlík.




Ohlas Petra Martínka: „Utkání rozhodlo, že jsme se poslali do tří vyhozením puku. Nejprve jsme to výborně ubránili, ale bohužel jsme dostali gól, když zbývalo deset vteřin do konce našeho oslabení. Z naší strany byly tentokrát špatné přesilovky. Nehráli jsme je dobře. Bylo to od nás hodně složitě a neměli jsme z toho moc šancí. Třetí třetina pak byla z naší strany celkem slušná, ale vyrovnali jsme na 2:2, a pak jsme si nechali dát takový zbytečný gól, jestli tam byl faul nebo ne, těžko říct. Je to škoda. Ale jdeme dál s hlavou nahoře. Odpočineme si a jdeme dál.“

AZ Havířov – Piráti Chomutov 2:3sn (0:0, 1:2, 1:0 – 0:0)

Branky a nahrávky: 30. Bednář (Kratochvíl, Karafiát), 49. Michálek (Haas) – 24. Mála (Hübl, Kadeřávek), 28. Eret (Tůma), rozh. náj. J. Svoboda.

Střely na branku: 46:41. Vyloučení: 7:7. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 3072.

Sestava Chomutova: Altrichter (s.n. M. Petrásek) – Březák, Kadeřávek, Ulrych, Eliáš, Záruba, Havel, Váchal – Tůma, Hübl, Eret – T. Svoboda, Stehlík, J. Svoboda – Jouza, Putz, Veselý – Chrpa, Koblížek, Mála – Zajíček.

Sestava Havířova: Šimonů – Michálek, Valenta, Ševčík, Ščurek, Vosátko, Ficek, Havlík – Franek, Křivohlávek, Klimša – Kratochvil, Karafiát, Bednář – Apolenář, Ćmiel, Mrva – Antoníček, Haas, Tvrdý – Pavlík.



Ohlas Petra Martínka: „Zase to bylo vyrovnané utkání stejně jako předchozí čtyři zápasy. Za stavu 2:0 neproměnili šanci a inkasovali, což domácí posadilo trochu na koně. Po vyrovnání bych řekl, že domácí byli i lepší, ale vzadu jsme to zvládli a soustředili se na prodloužení, do kterého jsme pár věcí upravili. Zaplaťpánbůh, že jsme zápas uhráli v nájezdech, které se povedly Petráskovi.“