Preview k zápasu

Za vyrovnaného stavu se finálová série přesouvá do Chomutova! Potvrdí Piráti domácí formu?

Napsal 20.04.2024 Michal Luxa
Ve středu a ve čtvrtek se finálová série druhé ligy rozehrála v Havířově. Piráti na soupeřově ledě odehráli dva těsné zápasy, po nichž se za vyrovnaného stavu přesouvá finále do ROCKNET ARÉNY. Nedělní i pondělní podvečer tak bude znovu patřit hokeji. Svěřenci Martina Pešouta, vždy od 17 hodin 30 minut, budou mířit za vedením v sérii.
VSTUPENKY NA FINÁLOVÉ ZÁPASY V ROCKNET ARÉNĚ

Oba první finálové zápasy dospěly do prodloužení, vždy přitom padly jen tři branky. Úvodní souboj byl spíše taktickými šachy, v nichž byl šťastnější Havířov, který využil v prodloužení vyloučení Daniela Jouzy. Nepřesná Frankova střela se odrazila od kalhot Davida Klimši, čímž se AZ ujal vedení.

O den později byl ale obraz hry zcela jiný. Svěřenci Jiřího Raszky sice začali aktivně, avšak Piráti dobře zareagovali a vynutili si několik přesilových her. Chomutovští byli v duelu aktivnější, měli v základní hrací době dvaačtyřicet střel na branku. Ovšem za stavu 1:1 se vstupovalo do nastaveného času. V sedmasedmdesáté minutě zachytil puk Petr Eret a situace se velmi rychle přenesla před branku. Filip Eliáš zachoval chladnou hlavu a vybídl skvělou přihrávkou ke skórování Viktora Hübla, jenž se nemýlil a srovnal finále na 1:1.


AZ Havířov – Piráti Chomutov 2:1 po prodl. (0:0, 1:1, 0:0 - 1:0)

Branky a nahrávky: 28. Franek (Bednář, Vosátko), 70. Klimša (Franek, Valenta) - 36. T. Svoboda (Eret, Hübl). Vyloučení: 1:3. Využití: 1:1. Střely na branku: 36:31. Diváci: 2774.

Sestava Havířova: Sachr – Michálek, Kunc, Ševčík, Valenta, Vosátko, Ficek, Ščurek – Klimša, Křivohlávek, Karafiát – Franek, Haas, Bednář – Antoníček, Ćmiel, Mrva – Pavlík, Spratek, Apolenář – Tvrdý.

Sestava Chomutova: 
Altrichter – Kadeřávek, Březák, Ulrych, Eliáš, Havel, Záruba, Váchal, Seemann – T. Svoboda, Hübl, Zajíček – J. Svoboda, Eret, Tůma – Veselý, Putz, Jouza – Mála, Koblížek, Chrpa.


Ohlas Petra Martínka: „Podobný vývoj utkání jsme očekávali. V první třetině přišel trochu tlak domácích, ve kterém nás podržel gólman. My jsme si pár šancí taky vytvořili, kdybychom je proměnili, možná by zápas vypadal jinak. Ve druhé třetině jsme se zlepšili a měli tlak pro změnu my. Po vyrovnané třetí třetině přišel v prodloužení zbytečný faul. Pak jsme udělali i chybu ve čtyřech a dostali smolný gól.“

AZ Havířov – Piráti Chomutov 1:2 po prodl. (0:0, 0:1, 1:0 - 0:1)

Branky a nahrávky: 47. Bednář (Haas) - 27. Tůma (Hübl, T. Svoboda), 77. Hübl (Eliáš, Tůma). Vyloučení: 7:3. Využití: 0:1. Střely na branku: 33:50. Diváci: 2496.

Sestava Havířova: Sachr – Michálek, Valenta, Ševčík, Ščurek, Vosátko, Ficek, Havlík – Klimša, Křivohlávek, Karafiát – Franek, Haas, Bednář – Antoníček, Ćmiel, Mrva – Pavlík, Spratek, Apolenář – Tvrdý.

Sestava Chomutova: Běhula – Březák, Kadeřávek, Eliáš, Ulrych, Záruba, Havel, Seemann, Váchal – Zajíček, Hübl, T. Svoboda – Tůma, Eret, J. Svoboda – Jouza, Putz, Veselý – Chrpa, Koblížek, Mála.

Ohlas Petra Martínka: „Myslím, že zápas začal úplně stejně jako první duel. Dvě tři šance domácích pochytal náš brankář, který nás podržel. Pak bych řekl, že jsme od šance Tadeáše Svobody, který ji neproměnil, převzali otěže zápasu my. Vytvořili jsme si tlak, ale bohužel nás teď trochu trápí koncovka, což ve spojení s velmi dobrým výkonem domácího brankáře způsobilo, že zápas nebyl rozhodnutý už po dvou třetinách. Nicméně neustále jsme věřili a nakonec podle mého zaslouženě vyhráli, přestože nám v přesilovkách chybělo trochu víc jednoduchosti a střelby.“

Na koho si dát pozor z tábora soupeře?

Mezi nejvýraznější postavy havířovského týmu patří brankář David Sachr, jenž v letošní sezoně odchytal osmadvacet zápasů. V nich čtyřiadvacetiletý gólman inkasoval necelé dva góly na zápas a zaznamenal dvě čistá konta. Nejvýraznějším hráčem „azetu“ je Tomáš Franek, který v pětapadesáti zápasech posbíral 115 kanadských bodů. Devětadvacetiletý útočník v úvodních zápasech dokázal, že má velmi dobrou střelu. V sezoně soupeřům nasázel šedesát gólů, k nimž přidal pětapadesát nahrávek. Třetím zajímavým hráčem je autor vítězné trefy z prvního finále. Řeč je o Davidu Klimšovi, jehož 107 bodů značí povedený ročník. Zkušený pětatřicetiletý harcovník je spíše nahrávačem, jelikož zapsal devětašedesát asistencí.