Preview k zápasu

Souboj o Chance ligu vrcholí! Piráty na úvod série čeká výjezd do Havířova

Napsal 16.04.2024 Michal Dorinský
Finále 2. ligy odstartuje ve středu 17. dubna. Piráti se v něm postaví vítězi skupiny Východ z Havířova, který by se po dvou letech rád vrátil do druhé nejvyšší tuzemské soutěže. Zatímco Chomutovští neokusili při své dosavadní cestě vyřazovacími boji hořkost porážky, Havířov o postupu do finále rozhodl až v nájezdové loterii sedmého zápasu série s Táborem. Přesto se očekává tuhý boj, jehož první dějství vypukne na ledě havířovské Gascontrol Arény od 17:30.

Vyškov více jak dvě branky nevstřelil. Piráti uspěli nejrychlejším možným způsobem

První měření sil se soupeřem z východu zvládli Piráti hladce. Po domácích vítězstvích v poměru 3:1 a 8:1 a výhře ve Vyškově 5:2 měl Chomutov postup pevně ve svých rukou. Rozhodující čtvrté vítězství se však nerodilo snadno, když Piráti prohrávali ještě minutu před koncem 0:2. Po dvou trefách Petra Ulrycha a Jakuba Březáka v rozmezí půlminuty však zápas dospěl až do prodloužení, v němž rozhodl o postupu hostí po pouhých třech minutách hry Filip Eliáš. 

HOKEJ VYŠKOV – PIRÁTI CHOMUTOV 2:3p (0:0, 1:0, 1:2 - 0:1)

Branky a nahrávky: 32. Lehečka (J. Štefka, Studený), 46. J. Štefka (Mikulík, D. Štefka) - 60. Ulrych (Březák, J. Svoboda), 60. Březák (Hübl), 64. Eliáš (Eret, Tůma). 

Vyloučení: 2:4. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Střely na branku: 27:39. Diváci: 299.

Sestava Pirátů: Běhula – Březák, Váchal, Eliáš, Ulrych, Záruba, Havel, Seeman – Zajíček, Hübl, T. Svoboda – J. Svoboda, Eret, Tůma – Veselý, Putz, Jouza – Mála, Koblížek, Chrpa – Stehlík.

S odřenýma ušima. Havířov postoupil přes Tábor nejtěsnějším možným rozdílem

Havířovští se svým soupeřem sehráli nesmírně vyrovnané semifinále. V něm nejprve vedli 2:0 na zápasy, avšak Tábor stejně jako jeho soupeř využil sílu domácího prostředí a sérii vyrovnal. Obdobný scénář následoval ještě dvakrát, když havíři na domácí půdě zvítězili 2:1 a následně Tábor rozstřílel svého protivníka v poměru 8:1. Rozhodující zápas dosáhl maxima možné herní doby, a tak po osmdesáti minutách přišli na řadu nájezdy. V nich se štěstí přiklonilo na stranu domácích a Lukáš Bednář svižnou forhendovou kličkou poslal svůj tým do finále.

AZ HAVÍŘOV – HC TÁBOR 2:1sn (0:1, 1:0, 0:0 - 0:0 - 1:0)

Branky a nahrávky: 25. Haas (Franek, Karafiát), rozh. náj. Bednář – 3. Milfait (Plášil, Říha).

Vyloučení: 7:2. Využití: 0:0. Diváci: 3636.

Sestava Havířova: Sachr – Kunc, Michálek, Valenta, Ševčík, Ficek, Vosátko, Ščurek – Karafiát, Křivohlávek, Klimša – Bednář, Ćmiel, Franek – Mrva, Pavlík, Antoníček – Apolenář, Haas, Tvrdý.

Statistiky obou soupeřů v aktuálním play-off

Chomutov

Havířov

10 zápasů / 10 vítězství

zápasová bilance

13 zápasů / 10 vítězství

41:16

skóre

57:27

1909

průměrná domácí návštěva

1701

Viktor Hübl 17 (7+10)

nejproduktivnější hráč

Lukáš Bednář 22 (5+17)

Petr Eret 7 gólů

nejlepší střelec

Tomáš Franek 10 gólů

Hořké pandemické sbohem. Střetnutí před čtyřmi lety bylo posledním zápasem Pirátů mezi profesionály

Piráti se se svým soupeřem naposledy střetli 7. 3. 2020 ještě v 1. lize. Tehdy Havířov přehrál na domácím ledě Chomutovské v poměru 5:1. Zápas měl být ochutnávkou toho, co přinese chystané čtvrtfinále, kde se měli oba týmy střetnout znovu. Na to však bohužel nedošlo, neboť vlivem celosvětové pandemie byl zbytek sezóny zcela zrušen. Cesty obou týmů se tak na nějakou dobu rozešli. Chomutovský příběh všichni známe snad i pozpátku, ale ani Havířov se v první lize příliš neohřál, jelikož jej v sezóně 2021/2022 čekal sestup. Mezi účastníky tohoto utkání patří například Jakub Chrpa, Jan Svoboda, Vít Seeman, Martin Altrichter nebo Richard Běhula. Na druhé straně pak nalezneme jen jednoho pamětníka, kterým je nájezdový hrdina Havířova Lukáš Bednář, jenž proti Pirátům shodou okolností proměnil trestné střílení a zapsal jeden další gól.

AZ HAVÍŘOV – PIRÁTI CHOMUTOV 5:1 (1:1, 1:0, 3:0)

Branky a nahrávky: 15. Bednář, 30. Cihlář, 46. Bambula (Malina, Bednář), 50. Fridrich (Maruna), 52. Bednář (Seman, Bambula) – 8. Llewellyn (Chlouba, Žovinec).

Vyloučení: 6:4. Využití: 0:1. Střely na branku: 35:20. Diváci: 1322.

Sestava Havířova: Stezka – Černý, Malina, Chroboček, Matai, Mrowiec, Rašner, Rutar – Bednář, Seman, Bambula – Procházka, Cihlář, Kotala – Doktor, Baláž, Danielčák – Bernovský, Maruna, Fridrich.

Sestava Chomutova: Běhula (30. Altrichter) – Seemann, Tejnor, Rýgl, Žovinec, Štochl, Lang, Vaněk – Chlouba, Suchý, Rudovský – Stloukal, Pitule, Hlava – Llewellyn, J. Svoboda, Tomica – M. Svoboda, Šagát, Chrpa.