9. třída - článek

Rozvojový program přilákal první rozdílové hráče, devítku doplnili Vaňha s Melančinem

Napsal 15.12.2023 Libor Kult
Začátkem září klub oznámil, že rozjíždí speciální program pro vybrané hráče ročníku 2007 až 2010, aby je udržel v klubu, neboť mají potenciál to jednou dotáhnout až do seniorského áčka. Aktuální sezóna se pomalu přehoupne do druhé poloviny a zmíněná novinka už zaujala minimálně dva hráče odjinud. Kádr deváté třídy doplnili Oliver Vaňha z pražské Sparty a Matyáš Melančin z Kladna.

„Získali jsme v nich rozdílové hráče, kteří nám v tomhle ročníku trochu chyběli, a navíc to potvrzuje, že náš program dává smysl,“ libuje si šéf mládeže Petr Jíra. Oliver Vaňha přišel s bilancí třinácti bodů za pět gólů a osm asistencí v sedmnácti startech, Matyáš Melančin stihl u Rytířů stejný počet utkání, v nichž šestkrát skóroval a přidal stejný počet přihrávek.

„Potřebovali jsme v deváté třídě trochu zvýšit konkurenci i s ohledem na příští sezónu dorostu. Stojíme i o kluky z Říčan, kteří nám teď v devítce pomáhají. Dostali od nás nabídky a čekáme, jak se rozhodnou. Pokud by u nás pokračovali, ještě by to zvýšilo konkurenci, což není nikdy na škodu,“ vysvětluje někdejší chomutovský útočník a hlavní kouč právě dorostu, který bojuje o postup zpět do extraligy. „Oba dva by měli absolvovat i část programu s dorostem, což ve svých klubech neměli,“ připojuje, co nové tváře mimo jiné zaujalo, aby do Chomutova přestoupily.

Druhým faktorem byl podle Petra Jíry rozvojový program spadající pod Pirati Development. Tam patří také letní kempy, které generují prostředky, jež může klub následně investovat do potenciálních reprezentantů. Ti mají k dispozici dovednostní tréninky, odpovídající stravování i materiální vybavení nad běžný rámec.

„Začátek programu nám trochu zkomplikoval výpadek jedné plochy, ale myslím, že teď už všechno funguje, jak má,“ přibližuje první muž mládeže. „Myslím, že zařazení kluci jsou spokojení. Na speciálních trénincích v úterý a ve středu rozvíjí svoje dovednosti. Jednu skupinu tvoří průřez devítky a dorostu, druhou pak jen dorostenci,“ doplňuje podrobnosti.

Stravovací návyky mladých českých hokejistů ve srovnání s těmi skandinávskými jsou úplně jiné. Nový program by měl přispět k tomu, aby talentovaní mladíci jedli jako profesionální sportovci. „Samozřejmě s kluky nebydlíme, takže úplně nevíme, jestli už se to projevuje. Ale mají tu po ranním tréninku připravenou snídani, chodí na obědy a mají i večeře,“ popisuje Petr Jíra. „Všeobecně jim říkáme, jak by se měli stravovat, ale bude chvilku trvat, než se to při naší české mentalitě přetočí, protože rodiče i někteří trenéři je rozmazlují McDonaldy nebo Coca-Colami. Pokud o tom nepřesvědčíme i rodiče, může se to minout účinkem,“ uzavírá.

×
Dnes v 17:30 | Muži
AZ Havířov
Piráti Chomutov