DOROST - článek

Finále ligy dorostu: Piráti vstupují do závěrečné bitvy, kýžený postup je na dosah

Napsala 29.03.2024 Kateřina Kundertová
Tempo play-off běží zběsile dál, takže Piráti už o víkendu rozehrají finále ligy dorostu proti plzeňským Wolves. Série na čtyři vítězné zápasy startuje na ledě Chomutova, kde se bude v sobotu i v neděli hrát od dvanácti hodin.

Nováček soutěže překvapuje, Piráti potvrzují roli favorita

Piráti se před sezónou pasovali do role favorita na postup, což se jim daří potvrzovat, přestože v obou předchozích sériích potřebovali všechny možné zápasy. Chomutovští ve čtvrtfinále udolali Chrudim, když v klíčovém duelu vyhráli přesvědčivě 8:1.

Jelikož jsou Piráti nejvýše nasazeným celkem do vyřazovacích bojů, i semifinále začínali doma a kvůli úvodnímu nezdaru urvali „jen“ vyrovnaný stav. Ten platil i po dvojutkání na Vysočině, kde svěřenci Petra Jíry zvládli první mečbol soupeře. V pátém utkání si počínali suveréně a postoupili do finále.

    Play-off zápasy Wolves:

    Technika – Wolves 3:5
    Wolves – Technika 2:0

    Vsetín – Wolves 4:3p
    Vsetín – Wolves 2:0
    Wolves – Vsetín 4:1
    Wolves – Vsetín 5:1
    Vsetín – Wolves 0:1p

Wolves narazili v prvním kole play-off na brněnskou Techniku, kterou vyřadili ve dvou zápasech po výsledcích 5:3 a 2:0, když čisté konto vychytal Tomáš Makarius. Západočeši v sérii ani jednou neprohrávali.

O to více se Plzeňští nadřeli proti Vsetínu, který ve východní skupině patřil za hlavního adepta minimálně na finále. Valaši úvodní dvě utkání na vlastním ledě vyhráli a měli dva mečboly, které však na soupeřově půdě nevyužili. Wolves doma pokaždé inkasovali pouze jednou a vynutili si pátý zápas, v němž rozhodli bezgólovou bitvu až v prodloužení.

Základní část příliš nenapověděla

Respektive napověděla, že finále bude nesmírně vyrovnané. Piráti totiž s málokým v základní části prohráli a dvakrát po základní hrací době prohráli pouze proti Wolves.

Na prahu ligy Chomutovští vyhráli díky skvělému závěru, ale pak to byli právě Plzeňští, kteří zastavili jejich dlouhou bodovou šňůru a v dalším měření je srazili zásahem v šedesáté minutě. V posledním vzájemném měření slavili Piráti, kteří si do sedmatřicáté minuty nastřádali pětigólové vedení a pak si ho hlídali. Sudí tehdy rozdali 28 menších trestů…

Chomutov – Wolves 3:1
Branky a nahrávky: 6. Peksa (Heller), 60. Čermák (Kříž, Nastoupil), 60. Nastoupil (Chládek, Čermák) – 23. Chasák (Petrov). Vyloučení: 4:6. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1.

Wolves – Chomutov 2:1 (1:0, 1:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 11. Chasák (Malíček), 34. Černý (Petrov) – 27. Pokorný (Beran, Nastoupil). Vyloučení: 4:1. Využití: 1:0.

Chomutov – Wolves 2:3 (0:0, 1:0, 1:3)
Branky a nahrávky: 26. Kříž (Malcovský, Nastoupil), 41. Chládek (Kříž) – 48. Křepel (Fiala), 56. Popovych, 60. Petrov (Patejdl, Mlakar). Vyloučení: 17:11. Využití: 1:3.

Wolves – Chomutov 3:5 (0:1, 2:4, 1:0)
Branky a nahrávky: 40. Petrov (TS), 40. Křepel, 52. Míčka (Bárek) – 13. Chládek (Malcovský, Peksa), 29. Peksa (Kříž, Malcovský), 30. Nastoupil (Malcovský, Chládek), 35. Pokorný (Novák), 37. Peksa (Nastoupil). Vyloučení: 17:11. Využití: 1:2. V oslabení: 0:1.