DOROST - článek

Marodi semkli tým. Jak se rodil dorostenecký postup do semifinále

Napsala 18.03.2024 Kateřina Kundertová
Chomutovští dorostenci ve velmi povedené základní části prohráli jen několik zápasů, z nichž jeden byl právě proti Chrudimi. To napovědělo, že ani série čtvrtfinále nebude snadná, což se potvrdilo. Piráti potřebovali i třetí duel, v němž však soka jasně přejeli – díky týmu!

Piráti zahájili čtvrtfinálovou sérii v Chrudimi, kde po gólech Barnabáše Nováka a Františka Pauluse už už všechno směřovalo do prodloužení, jenomže hrdinou se v šedesáté minutě stal Samuel Peksa. Piráti se tak díky návratu ke své hře dostali do vedení v sérii.

„Čekali jsme, že první utkání play-off bude těžké, a to se také potvrdilo. Chrudim na nás byla připravená, snažila se hrát do těla a navíc měla za zády podporující fanoušky,“ hodnotil Petr Jíra bezprostředně po utkání.

O dva dny později se série přesunula pod vrcholky Krušných hor, kde šli domácí do vedení, ale poté nemohli najít recept na chrudimského brankáře a soupeř se propracoval k obratu ve skóre.

„Ve druhé třetině jsme se začali trochu bát hrát, čehož soupeř využil, byl aktivnější a dal gól na 1:2. Po této brance jsme začali hrát náš hokej, měli jsme spoustu šancí a nějaké přesilovky, ale bohužel už jsme neměli štěstí,“ uvedl hlavní kouč. Takže se veškerá pozornost už od aktivní regenerace přesunula na neděli.

„Viděl jsem oba zápasy. Shora je všechno lehčí, takže by člověk řekl, že to půjde samo, ale museli jsme zabojovat. Doma nám v prvním zápase chybělo, abychom hráli jako tým, což jsme v rozhodujícím ukázali, že umíme,“ prohlásil Josef Chládek.

A tým se ukázal už po prohře, jelikož hlavní kouč Petr Jíra mohl na seznam potenciálních hráčů, kteří mohou zasáhnout do rozhodujícího utkání, dopsat hned čtyři jména – Jaroslav Procházka, Danielové Beran a Váňa, Josef Chládek.

„Jsem po fyziu, mám to zatejpované a dostal jsem prášky. Zítra to dám,“ napsal Daniel Beran do společné týmové konverzace.

„Sundal jsem dlahu a půjdu to zkusit na led, ať zítra taky můžu pomoct k postupu,“ poslal Jaroslav Procházka.

„Chtěl bych pomoci týmu. Viděl jsem, že vypadl další obránce, moc rád bych se zapojil do boje,“ ujistil Petr Heller, jenž nakonec však do duelu nezasáhl na ledě, ale ze střídačky podporoval spoluhráče.

Po měsíci se do sestavy vrátil také Josef Chládek. „Kluci ukázali, že i přes bolest můžou hrát,“ ocenila opora mužstva. „Pro mě osobně to bylo náročné hlavně na fyzičku, protože jsem čtyři týdny skoro nic nedělal. V tom to bylo nejtěžší, ale nakonec to nebylo tak hrozné,“ přiblížil šestnáctiletý forvard.

„Myslím, že od první minuty jsme byli dobře v zápase a byli jsme jednoznačně lepší,“ liboval si kouč. Piráti totiž po čtrnácti minutách vedli 4:0 a bylo v podstatě po zápase. Postupně skórovali Filip Havlíček, Ivan Karjakin, Josef Chládek a Oliver Kharboutli, jenž se trefil ještě ve 25. minutě.

„Duel se zlomil, když jsme dali třetí anebo možná čtvrtý gól. Oni potom odpadli,“ prohlásil Josef Chládek, jenž nakonec zavěsil dvakrát. „U prvního jsem dostal kotouč na bekhend a naslepo jsem ho hodil na bránu, naštěstí tam padl,“ culil se a připojil „u druhého jsem dostal přihrávku hezky do slotu a vystřelil mezi nohy.“

To už bylo v době, kdy zvyšoval na 6:0. Poté sice Daniel Civiš přišel o čisté konto, ale Jaroslav Čermák a Alex Pokorný ještě navýšili vedení Chomutova, který vysokým vítězstvím potvrdili postup do semifinále. „Dál jdeme s tím, že jsme jeden tým. Chceme postoupit,“ uzavřel Josef Chládek.

×
Odehrané v 17:30 | Muži
Piráti Chomutov
AZ Havířov