This text will be replaced


Reportáže

Vyrovnané střetnutí rozhodla kuriózní trefa, Piráti padli s Havířovem až v samotném závěru

Napsal 22.04.2024 Eliška Ratiborská, Michal Luxa
Ve čtvrtém finále druhé ligy padli Piráti s Havířovem 2:3, čímž je stav série znovu vyrovnaný. Chomutovští zásluhou tref Martina Tůmy dvakrát vyrovnali, ovšem v závěru zápasu při vlastní početní výhodě neuhlídali nájezd Matouše Ćmiela do Richarda Běhuly a rozhodčí kuriózní trefu uznali. Svěřence Martina Pešouta trápili přesilové hry, v nichž si Severočeši gólově nepomohli. Už ve čtvrtek na ledě Havířova se bude moci družina kolem kapitána Viktora Hübla vrátit zpátky do vedení.
F4 po 22.4.2024
CHM
2:3(0:0, 0:1, 2:2)
AZH
Piráti Chomutov
Běhula (56. Petrásek) – Březák, Kadeřávek, Ulrych, Eliáš, Záruba, Havel, Seemann, Váchal – Zajíček, Hübl, T. Svoboda – Tůma, Eret, J. Svoboda – Jouza, Putz, Stehlík – Chrpa, Koblížek, Mála
AZ Havířov
Šimonů – Michálek, Valenta, Ševčík, Ščurek, Vosátko, Ficek, Havlík – Franek, Křivohlávek, Klimša – Kratochvil, Karafiát, Bednář – Apolenář, Ćmiel, Mrva – Antoníček, Haas, Tvrdý – Pavlík

Branky a nahrávky

Piráti Chomutov
44. Tůma (Hübl, Záruba), 46. Tůma (Hübl, Ulrych)
AZ Havířov
29. Karafiát (Klimša, Franek), 45. Bednář (Mrva), 56. Ćmiel (Antoníček)

Statistiky

Vyloučení
5:7
Využití
0:2
V oslabení
0:1
Střely na branku
35:37
Diváci
3581
Rozhodčí
Horák, Veselý – Janíček, Brož

Shrnutí

V šesté minutě se podražením provinil Ondřej Ševčík. V početní výhodě bylo před brankou Havířova poměrně horko. Před prázdnou brankou promáchl Petr Eret, a následně do brankáře z mezikruží mířil Viktor Hübl. O osm minut později posunul puk před branku Petr Eret, avšak Daniel Jouza zblízka Daniela Šimonů nepropálil. Následně si ve druhé vlně najel do pásma Pirátů Šimon Kratochvil, jehož pokus zastavil Richard Běhula ramenem.

V sedmnácté minutě hrál Havířov početní výhodu. U pravé tyče byl zcela volný David Klimša, jenž nepřehodil brankářův beton. Autor velké šance pak přihrával do brankoviště, kde Matouš Ćmiel promáchl. V závěrečné minutě projel přes celé kluziště Petr Eret, jenž se natlačil až před branku, ale Šimonů zasáhl betonem.

Ve třiadvacáté minutě byl blízko první změny ve skóre Jan Svoboda, jenž z pravého kruhu trefil držadlo hole hostujícího gólmana. O několik minut později projel až před branku Lukáš Stehlík, avšak zakončení mezi betony si pohlídal Daniel Šimonů. Téměř v polovině zápasu hrál Havířov ve dvojnásobné početní výhodě. David Klimša přihrál přes osu na zadní tyč, odkud se štěstím trefil odkrytou část branky Jiří Karafiát 0:1.

Velmi rychle mohlo být vyrovnáno, k odraženému puku se probojoval Tomáš Koblížek, jenž trefil brankářovo rameno. V pětatřicáté minutě vystřelil od modré čáry Radek Havel, do jehož pokusu vložil hůl Jakub Chrpa. Ovšem černá guma se o kousek do branky nevešla. Od dvě minuty později přihrával přes celou šířku na Martina Tůmu Viktor Hübl, jenomže Daniel Šimonů se přesunul a střelu z jedné vyrazil.

Chvíli po začátku třetí dvacetiminutovky byla Pirátům nabídnutá přesilová hra. V ní Chomutovští sice soupeře zamkli, ale až po ní došlo na vyrovnaní. V čase 43:56 zajel do útočného pásma Martin Tůma, jehož pokus přes obránce skončil ve vzdálenějším horním rohu branky – 1:1. O necelou minutu později si hledal na modré čáře střeleckou pozici Lukáš Bednář, který velmi rychle využil přesilovku – 1:2.

Autor gólu poslal nepěkné gesto na chomutovskou střídačku, což Piráty nabudilo. Od modré čáry vystřelil Petr Ulrych, jehož pokus Daniel Šimonů vyrazil k Viktoru Hüblovi. Ten se neukvapil, přihrál pod sebe a Martin Tůma znovu vyrovnal – 2:2. Ve dvaapadesáté minutě si našel místo na pravém kruhu chomutovský kapitán, jehož pokus zacinkal o první tyčku. V šestapadesáté minutě udeřil AZet při vlastním oslabení. Matouš Ćmiel šel do brankoviště a z jeho hranice přehodil Richarda Běhulu, jenž byl navíc zraněný, takže do chomutovské branky se poprvé v aktuálním play-off postavil Michael Petrásek – 2:3. V předposlední minutě normální hrací doby byl mezi kruhy Viktor Hübl, jenž trefil nohu soupeře a puk zamířil těsně vedle pravé tyče.

Ohlasy trenérů

Petr Martínek (Piráti Chomutov): „Utkání rozhodlo, že jsme se poslali do tří vyhozením puku. Nejprve jsme to výborně ubránili, ale bohužel jsme dostali gól, když zbývalo deset vteřin do konce našeho oslabení. Z naší strany byly tentokrát špatné přesilovky. Nehráli jsme je dobře. Bylo to od nás hodně složitě a neměli jsme z toho moc šancí. Třetí třetina pak byla z naší strany celkem slušná, ale vyrovnali jsme na 2:2, a pak jsme si nechali dát takový zbytečný gól, jestli tam byl faul nebo ne, těžko říct. Je to škoda. Ale jdeme dál s hlavou nahoře. Odpočineme si a jdeme dál.“

Jiří Raszka (AZ Havířov): „Myslím si, že utkání mělo velkou kvalitu. Je vidět, že je to finále a zápas navázal na ty předchozí. Tentokrát jsme hráli mnohem zodpovědněji, lépe dozadu a byli jsme odvážnější ve fázi dopředu. Řekli jsme si, že musíme změnit nějaké věci, ty jsme změnili a byli jsme odměněni góly. Škoda těch obdržených branek, ale samozřejmě soupeř prohrával a potřeboval tlačit. Bylo to drama se šťastným koncem pro nás.“