This text will be replaced


Reportáže

Piráti ve druhém letošním derby prohráli se sousedním Litvínovem

Napsal 17.11.2017 Marek Douda, Miroslav Kučera
C h o m u t o v - Ve 22. kole Tipsport extraligy zavítala na chomutovský led litvínovská Verva. Podkrušnohorské derby je vždy zárukou velkých emocí na hřišti i v hledišti. Hosté se dostali v první třetině do vedení, které si celé utkání držel a nakonec si z Chomutova odváží všechny tři body.
22.kolo pá 17.11.2017
CHM
1:3(0:1, 0:0, 1:2)
LIT
Chomutov
Laco – Mrázek, Valach, Dlapa, Flemming, Chalupa, Slovák, Grman – Tomica, Skokan, Vondrka – Sklenář, Růžička, Tomeček – Poletín, Huml, Havel – Koblasa, Chlouba, Lauko
Litvínov
Petrásek – Kubát, Sörvik, Doudera, Gula, Dietz, Pilař, Sklenička – Černý, Hübl, Jánský – Nejezchleb, Ihnačák, Hanzl – Trávníček, Gerhát, Vandas – Matoušek, Šimeček, Jurčík

Branky a nahrávky

Chomutov
56. Skokan (Poletín, Sklenář)
Litvínov
13. Jánský (Černý, Hübl), 51. Nejezchleb (Ihnačák, Sörvik), 60. Gerhát (Kubát)

Statistiky

Vyloučení
4:2
Využití
0:0
V oslabení
0:0
Střely na branku
22:15
Střely zblokované
5:12
Hity
8:5
Vhazování
38:36
Rozhodčí
Šír, Schrader – Lhotský, Svoboda

Shrnutí

Začátek zápasu se nesl v poklidném duchu bez závratných příležitostí a vyrovnanou hrou na obou stranách. První vážnější šance přišly až v šesté minutě ze strany hostí po vyloučení Poletína. Při úvodní početní výhodě okupovali Litvínovští obranné pásmo Chomutova a byli blízko vedoucí brance. Hanzl se dvakrát v krátkém časovém sledu pokoušel dorazit puk do branky, ale Laco nepřipustil jediné zaváhání. Chomutovští na sebe poprvé upozornili chvíli poté, kdy se kombinační hrou dostal puk k Vondrkovi na modrou, ale jeho dělovka vedení nezajistila.

V následující akci si domácí obrana nepohlídala zadní vrátka a Litvínovští zásluhou Petera Jánského, který číhal u zadní tyčky, otevřeli skóre zápasu – 0:1. Piráti mohli vzápětí vyrovnat, Havel si včas všiml odraženého puku po střele Dlapy, ale zásluhou hostující obrany se k dorážce nedostal. Hra dále pokračovala v rychlém tempu a Piráti se dostali do největší šance třetiny. Flemming našel přihrávkou přes celé kluziště rozjetého Růžičku, který ale nedokázal s šancí řádně naložit. Chomutovští tlačili do samého závěru třetiny, ale obrana Vervy všechny pokusy pokryla.

Ve druhé minutě další části se po buly provinil faulem Ivan Huml a hosté měli příležitost navýšit vedení. Puk se odrazil od brusle hostujícího útočníka při závaru před brankou, ale Laco v poslední chvíli zasáhl. Vyrovnaná a tvrdá hra vedla k dalšímu oslabení Chomutova, ale překvapivě aktivnější byli domácí. Během vlastního oslabení se Vondrka dostal do akce jeden na jednoho, ale stejně jako jeho předchůdci nevyzrál na Petráska. Piráti ubránili dvě po sobě jdoucí početní nevýhody a naskytla se jim podobná šance v minutě dvaatřicáté.

Litvínovská disciplinovanost skončila v polovině zápasu, kdy měli domácí vůbec poprvé početní výhodu ve dvou navazujících přesilovkách. Piráti se nedokázali propracovat do zakončení a jediným výrazným pokusem byla tvrdá střela Valacha od modré těsně před koncem druhé početní výhody. Závěr třetiny patřil Litvínovským, kteří se horlivě snažili v posledních vteřinách přidat druhou branku, domácí celek však všechny hrozby utnul ve správný čas.

Do posledního dějství regionálního derby vešli aktivněji Chomutovští, ale hra se postupně opět vyrovnala. V minutě šestačtyřicáté se Verva dopracovala do nadějné šance, ale Nejezchleb po přihrávce před branku nepřekonal pozorného Laca. O minutu později se ozvali opět hosté, kdy střela Guly z rohu kluziště rozezněla tyč. Odhodlaný domácí celek skvěle odrážel pokusy Vervy, ale gólový moment Litvínova vzápětí přece jen přišel. V minutě jednapadesáté odražený puk po střele od modré Ihnačák okamžitě poslal na vzdálenější tyč a Richard Nejezchleb přesně našel odkrytou část Lacovy branky – 0:2.

Po další inkasované brance se aktivita domácích společně s tempem hry zvedla a Piráti se hnali za snížením skóre. V obrovské šanci se ocitl Mrázek, jehož střela před Petráskem mířila nad branku. Očekávaná gólová radost Chomutovských nastala čtyři minuty před koncem. Poletín přihrávkou od pravého mantinelu našel Dávida Skokana před brankou a ten nekompromisně zakončil – 1:2. Domácí celek v samém závěru zariskoval hrou v šesti a Verva si pojistila vítězství. Kubát našel po zisku puku na modré Františka Gerháta, který svou lobovanou střelou rozhodl o osudu Podkrušnohorského derby – 1:3.

Ohlasy trenérů

Petr Martínek (Piráti Chomutov): „Bylo to bojovné utkání s výbornou kulisou. Nás sráží neproměňování šancí, protože jsme nějaké měli. Jeli jsme sami na brankáře, pak Michal Vondrka nedal do prázdné brány. Kvůli tomu prohráváme utkání. Musíme to zlepšit, pak budeme vyhrávat.“

Radim Rulík (HC VERVA Litvínov): „Z naší strany to byl ubojovaný zápas. Bylo důležité, že jsme z rychlého protiútoku dali první gól my, i když nám v soupeř předtím ujel do samostatného úniku a dvakrát do přečíslení tři na dva. Za další bylo podstatné, že jsme ubránili oslabení, která jsme měli. Doma jsme s nimi prohráli, takže jsme měli o motivaci více.“

×
Dnes v 16:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov