This text will be replaced


Reportáže

Piráti srovnali nepříznivé skóre, v prodloužení ale rozhodl litvínovský Hanzl

Napsal 10.01.2016 Antonín Domanický
C h o m u t o v - Na 35. kolo Tipsport extraligy připadl divácky atraktivní duel a to derby Pirátů se sousední litvínovskou Vervou. Vyprodaná SD ARÉNA sledovala bezbrankovou, ale atraktivní první třetinu. Teprve ve druhé části otevřel v přesilové hře skóre Martynek. Ve třetí části nejprve hosté navýšili, následně ale přišlo vyrovnání a zápas se tak překlenul do prodloužení, v němž si druhý bod připsal Litvínov.
35.kolo ne 10.1.2016
CHM
2:3p(0:0, 0:1, 2:1 - 0:1)
LIT
Chomutov
Strmeň – Skinner, Rutta, Jánošík, Valach, Pereťagin, Tejnor, Blaha, Mrázek – Tomica, Červenka, Květoň – Vondrka, Růžička, Hřebejk – Sklenář, Ölvecký, Stach – Veselý, Dušek, Račuk.
Litvínov
Janus – Kubát, Chaloupka, Pavelka, Pavlík, Frolo, Gula – Lukeš, Vantuch, Duda – Trávníček, Hanzl, Martynek – Piroš, Gerhát, Hořava – Doležal, Válek, Jurčík.

Branky a nahrávky

Chomutov
52. Červenka (Tomica), 57. Rutta
Litvínov
33. Martynek (Trávníček, Hanzl), 50. Hořava (Trávníček), 61. Hanzl (Lukeš, Pavlík)

Statistiky

Vyloučení
7:9
Využití
1:2
V oslabení
0:0
Střely na branku
28:26
Střely zblokované
8:10
Hity
7:13
Vhazování
44:31
Rozhodčí
Hejduk, Úlehla – Brejcha, Suchánek

Shrnutí

K první střelecké příležitosti se dostali domácí ve druhé minutě utkání. Hřebejk vybojovaný puk nasměroval na Valacha, jehož tečovanou střelu vytěsnil Janus vyrážečkou. Za hosty pak ve čtvrté minutě vypálil na Strmeně z trestné lavice se vracející Duda. Gólman Chomutova kotouč raději podržel pod lapačkou. Následovala pohledná akce Rutty, po jehož střele od mantinelu zkoušel dorážet Tomica. Janus mu v tom zabránil. Zasahovat musel i Strmeň. Válkově střele vystavil stopku lapačkou.

V polovině třetiny poslal mladík Veselý z modré čáry ostrou ránu, kterou vyrazil gólman Vervy do ochranné sítě. Posléze Květoň zkusil poslat puk mezi betony brankáře, ten je ovšem stihl sklapnout. Na druhé straně Válek dobruslil před bránu a namířil střelu do Strmeňovy náruče. Tři minuty před koncem periody během přesilovky Chomutova střílel Ölvecký z mezikruží těsně nad Janusovo bránu. Přesilovou hru si v samotném závěru zahráli i hráči Litvínova. Během ní ale bránu Pirátů neohrozili, naopak v samostatném úniku mířil těsně vedle Sklenář.

Na začátku druhé dvacetiminutovky zaútočili Litvínovští, po jejichž šanci skončil odražený puk na brance. Následovala přesilová hra hostů. V ní pálil z mezikruží Trávníček a Strmeň stihl zareagovat. Včas se přesunul i proti střele Martynka. Přesilovou hru si zahráli i domácí. Stachovu nadějnou střelu v šestadvacáté minutě vyrazil obránce až do hlediště. O pár minut později zahrozil Litvínov. Frolovu střelu tečoval Duda do dobře stojícího gólmana.

Přesně v polovině třetiny měl vážnou šanci Duda, který střílel do ležícího gólmana ale neprostřelil. Posléze se dočkali hosté přesilové hry. Během ní ve třiatřicáté minutě našel Trávníček nehlídaného ROSTISLAVA MARTYNKA a ten dopravil puk do odkryté sítě – 0:1. Piráti se snažili odpovědět. V poslední minutě periody poskakoval puk po Skinnerově střele v brankovišti. Zde ho zkusil trefit Růžička, ale promáchl. Dvě vteřiny zbývali do sirény, když šel na trestnou Jurčík a trenér Pirátů Růžička vymyslel zajímavý tah. Odvolal brankáře Strmeně a poslal na led šest hráčů. Po vhozeném buly vystřelil Rutta, Janus ovšem jeho střelu vystihl.

Třetí část zahájili Piráti přesilovou hrou. Červenka vyslal prudkou střelu z prostoru před kruhy a mířil těsně vedle. Následně se stav na ledě po faulu Růžičky srovnal. Piroš střílel krátce po buly v pásmu a Strmeň měl plné ruce práce. Litvínov měl krátce k dispozici i dvojnásobnou přesilovku. Lukeš na jejím konci ostře pálil, ovšem opět precizně zakročil chomutovský brankář.

Piráti zvýšili aktivitu a snažili se o vyrovnání. Do karet jim hrálo i vyloučení Jurčíka za hrubý faul na Vondrku. Za této situace ale v padesáté minutě vysunul Trávníček do pásma zcela volného MILOSLAVA HOŘAVU. Útočník Vervy dostal Strmeně na led a bekhendovým blafákem ho překonal – 0:2. Odpověď na sebe nenechala dlouho čekat, ROMAN ČERVENKA ve zmatku před bránou zvedl puk do sítě – 1:2. Čtyři minuty před koncem se SD ARÉNA rozbouřila, jak je to možné jen při derby. JAN RUTTA prošel skrze litvínovskou obranu a v úniku se trefil přesně – 2:2.

Zápas tedy došel do prodloužení, které v přesilovce čtyři na tři rozhodl ROBIN HANZL a Litvínov ze zápasu bral dva body.

Ohlasy trenérů

Jan Šťastný (Piráti Chomutov): „Na derby jsme se samozřejmě těšili, byla i vyprodaná hala. Chtěli jsme do něj vstoupit tím, že dáme úvodní branku a dostaneme soupeře pod tlak, což se nám nepodařilo. Málo jsme se tlačili do zakončení a nevyužívali jsme přesilové hry. Soupeř dal první branku, což se pak samozřejmě těžko hraje. Za stavu 0:2 jsme zkusili otevřít hru a jít po soupeři, dostat ho pod tlak. Bod v tuhle chvíli je pro nás zlatý, ale jsme zklamaní. Hráli jsme doma a chtěli jsme vyhrát, potěšit fanoušky. Bohužel se to nepodařilo a v prodloužení rozhodl faul, který soupeř potrestal.“

Jiří Šlégr (HC VERVA Litvínov): „Zápas jsme vůbec nezačali dobře. První třetina byla od nás velice slabá a nevytvořili jsme si prakticky žádnou šanci. V kabině jsme si to řekli a myslím, že druhá třetina už byla lepší. Následovalo období zbytečných faulů na obou stranách. Vedli jsme 2:0 a mohlo by nás mrzet, že jsme ztratili vítězství v zápase. Nicméně je to hokej a my jsme rádi za urvané dva body.“