Aktuální zprávy

Situace za mořem: Sejdou se Piráti v Pittsburghu? Co Boston a Jakub Lauko?

Napsala 28.06.2023 Kateřina Kundertová
V zámoří působili v minulé sezóně tři chomutovští odchovanci a tři hráči, kteří s klubem spojili velkou část předchozí kariéry. Na nové smlouvy čekají David Kämpf a Jakub Lauko, jistotu má v nejslavnější hokejové lize Jan Rutta. Kadaňští odchovanci měli odlišné starosti – Ondřej Kaše nehrál a Jiří Kulich se v AHL blýskl skvělými výkony. O budoucnosti Vojtěcha Husineckého se teprve rozhodne.

David Kämpf odehrál za Toronto druhou sezónu, ve které díky bilanci sedmi gólů a dvaceti asistencí překonal své bodové maximum základní části. Během vyřazovacích bojů, v nichž Maple Leafs vypadli ve druhém kole proti pozdějšímu finalistovi z Floridy, chomutovský odchovanec zaznamenal tři přihrávky.

Jeho přednosti jsou však trochu jinde, a to už v zámoří vědí. „V obranném pásmu si dokázali poradit s nejlepšími hráči soupeře, puk směle vyvezli a založili nebezpečný útok,“ řekl kouč Sheldon Keefe po srovnání úvodní série s Tampou Bay na konto čtvrté formace, kterou s více něž padesátiprocentní úspěšností na buly táhl právě osmadvacetiletý centr.

Po dvou sezónách, ve kterých si vydělal tři miliony dolarů, si řekl o novou a opět vyšší smlouvu, ta v Torontu mu totiž k 30. červnu skončí a od 1. července se stane nechráněným volným hráčem. Jeho kroky by mohly vést do Pittsburghu, kde by se znovu potkal s bývalým Pirátem Janem Ruttou.

Zkušený dvaatřicetiletý obránce má totiž u Penguins platnou smlouvu až do léta 2025, přičemž si za sezónu vydělá 2,75 milionu dolarů. V nedávno skončeném ročníku, ve kterém černo-žlutí nepostoupili do play-off, nastřádal písecký odchovanec devět kanadských bodů. Starosti kolem nové smlouvy zadák mít nebude, ale přesto se mu léto mírně zkomplikovalo, jelikož v dubnu podstoupil operaci svalu v trupu, což si vyžádá rekonvalescenci na osm až deset týdnů.

Jakub Lauko se v minulém ročníku konečně dočkal šance a uvedl se sedmi kanadskými body za třiadvacet zápasů, ve kterých strávil na ledě v průměru mezi sedmi a devíti minutami. Bývalý Pirát větší část ročníku strávil v dresu Providence a tak nějak mezi oběma týmy pendloval, na což reagoval trefným gifem na Twitteru, kde se přirovnal k pingpongovému míčku.

Nejvýrazněji na sebe upozornil v březnu, jelikož na jeho začátku dvakrát skóroval do sítě Buffala a v závěru měsíce se popral s Billym Sweezeyem. Díky všem těmto okolnostem se stal velmi oblíbeným u fanoušků. Otázkou však zůstává, jak je to s vedením organizace, jelikož chomutovskému odchovanci končí smlouva a v červenci bude čekat na kvalifikační nabídku.

Z bývalých Pirátů se za mořem objevili ještě Jiří Kulich a Ondřej Kaše, jehož však velmi rychle opět zastavilo zranění a rekonvalescence, takže za Carolinu odehrál pouze jediný zápas. To devatenáctiletý rodák z Kadaně měl úplně jiné starosti, jelikož se v AHL blýskl bilancí 24+22 v základní části a 7+4 ve vyřazovacích bojích. Byl vybrán do All-Star týmu největších talentů soutěže a zařadil se mezi nejproduktivnější hráče věkové kategorie do devatenácti let v celé její historii.

Výčet odchovanců uzavírá sedmnáctiletý Vojtěch Husinecký, který za Calgary Hitmen ve Western Hockey League odehrál čtyřiatřicet duelů, vstřelil jeden gól a přidal dvě asistence. O dalším angažmá mladého reprezentanta, jenž se nevešel do nominace pro mistrovství světa osmnáctiletých o malý kousek, se rozhodne v dalších týdnech.

TOPfoto: Claus Andersen, Getty Images.

×
Dnes v 17:30 | Muži
Piráti Chomutov
AZ Havířov