Mladežnický hokej

První fázi sezóny uzavřely šestka a osmička. „Jsem spokojený,“ hlásí kouč Radek Šíp

Napsala 02.12.2023 Kateřina Kundertová
Základní část jako první dohráli svěřenci Radka Šípa, který je s výkony obou družstev spokojený, přestože dopadla různě. Osmáci skončili pouze se dvěma prohrami první a postoupili do nadstavby. Naproti tomu šesťáci skončili o jediný bod třetí, takže v další fázi sezóny budou nastupovat ve skupině o umístění.

Osmáci si počínali v základní skupině výborně a došli si pro konečné první místo, na kterém měli shodný počet bodů jako druhé Karlovy Vary. „Celkově jsem spokojený. Dvě prohry v základní části je dobrý výsledek, i když si myslím, že minimálně jedna v Ústí nad Labem byla zbytečná. Nicméně ostatní zápasy kluci zvládli,“ hodnotí Radek Šíp.

Piráti z dvanácti zápasů prohráli jen v krajském městě, jak už bylo zmíněno, a doma proti Karlovým Varům, v obou případech šlo o těsné porážky 4:5. Naopak Litoměřice a Louny pokaždé schytaly více než desítku. „Ve výkonnosti soupeřů byly velké rozdíly, takže některé zápasy byly lehké a jiné jsme museli hrát nadoraz, na což se kluci zvládli připravit,“ chválí hlavní trenér.

Dobrá čísla zapsali i brankáři – Matyáš Náprstek, Adam Sedláček, Jan Brič –, jelikož Chomutovští inkasovali nejméně gólů ze všech. „Je to mix systému s výkony brankářů. Po všech hráčích vyžaduju maximální nasazení. A všechno začíná už v tréninku, ve kterém klademe důraz na aktivní styl hry, napadání, backchecking. Nenazval bych to systémem hry, ale učením se základním principům hry, které se pak přenášejí do hry,“ přibližuje kouč.

Ofenzivu mužstva řídil hlavně Lukáš Jansa (23+18), jemuž sekundovala další pětka hráčů s více než dvaceti kanadskými body. „Náš výsledek je kolektivní zásluha. Klukům říkám, že každý hráč, který zasáhne do hry, je důležitý ať má ice-time minutu nebo třicet,“ hlásí.

A tým bude potřeba i v nadstavbě. „Čekám vyrovnané zápasy, které mohou kluky posunout. Každý zápas, ve kterém musí ukázat svoje maximum, je lepší, než vyhrát desetibrankovým rozdílem. Myslím, že v nadstavbě bude důležité týmové pojetí, bez kterého není možné být v hokeji úspěšný,“ upozorňuje Radek Šíp.

Velkou porci smůly si vybrala šestá třída, která skončila o jediný bod třetí, což znamená, že v další fázi sezóny bude nastupovat ve skupině o umístění. „Bod nás hodně mrzí, protože nás stojí postup do nadstavbové části. Přesto jsem spokojený hlavně s předvedenou hrou v posledních zápasech,“ vypichuje trenér, jehož svěřenci v posledních dvou zápasech základní části inkasovali pouze dva góly.

Mladí Piráti ze čtrnácti duelů odešli devětkrát vítězně a pětkrát ztratili, když dvakrát prohráli pouze se suverénním Děčínem. „Má hodně šikovné kluky, kteří jsou schopni rozhodnout zápas.“

Při zápasech kategorie U12 se bylo takřka ve všech utkáních na co koukat, jelikož pouze v jednom jediném duelu nepřesáhl počet vstřelených branek desítku. Naposledy Chomutovští skóroval dokonce devatenáctkrát. „V této věkové kategorii je to asi normální. Všechno je teprve na začátku, takže se hraje nahoru a dolů, ale už začínáme s principy hry, které by se měly v zápasech objevovat. Hlavní je ale nasazení,“ říká Radek Šíp.

Ofenzivu šestky řídili útočník Tomáš Staněk (24+13) a obránce Jiří Ťupa (22+13), kteří si také vysloužili pochvalu: „S nimi výkon všech hráčů stoupá. A vypíchnul bych i Petra Vokatého, ale musím ocenit výkonnost všech hráčů speciálně v CCM lize, ve které sehráváme parádní zápasy proti silným soupeřům. Opět musím připomenout, že hokej není o jednom hráči ale o týmovém pojetí,“ uzavírá Radek Šíp.

Zápasy 8. třída »     Zápasy 6. třída »     Statistiky 8. třída »     Statistiky 6. třída »
×
Dnes v 17:30 | Muži
Piráti Chomutov
AZ Havířov