This text will be replaced


Aktuální zprávy

Piráti připomenou své německé předchůdce, přípravu odehrají v replikách dresů DFK Komotau

Napsal 03.08.2022 Klub
C h o m u t o v - Historie nejrychlejší kolektivní hry na světě v Chomutově se nezačala psát až v roce 1945, kdy byl založen samostatný hokejový odbor při fotbalovém klubu ČSK a odkdy se píše příběh současného oddílu. Ještě předtím působil ve městě německý tým DFK Komotau, který před druhou světovou válkou hrál i nejvyšší československou soutěž. Právě v replikách dresů tohoto týmu odehrají Piráti přípravná utkání. „V roce, kdy se uskuteční výroční utkání, jsme chtěli připomenout také éru před vznikem našeho klubu,“ vysvětluje Roman Jüngling.

Režisér multimediální kostky byl tím, kdo se ponořil do dobových materiálů a vytvořil dresy, které půjdou po odehrání přípravy do aukce. „Bylo to docela náročné, protože se dochovala v podstatě pouze jedna fotografie, kterou jsme nyní nafotili v nových dresech. Ty jsou kombinací hokejových a fotbalových,“ přibližuje zajímavost.

DFK Komotau byl totiž původně také fotbalový oddíl, ovšem ve 30. letech 20. století i díky rodině Hohenlohe-Langenburg vzniklo pod tímto názvem tak hokejové mužstvo, v jehož sestavě působila dvojčata Karl a Rudolf Hohenlohe a které se stalo vážným konkurentem dalšího německého družstva Troppauer EV se sídlem v Opavě.

Když se pro sezónu 1937/1938 rozšiřovala československá nejvyšší soutěž, tým DFK Komotau do ní byl zařazen jako vítěz mistrovství německého svazu a druhé mužstvo reprezentující německou menšinu. Díky tomu se šlechtičtí bratři Karl a Rudolf Hohenlohe stali prvními dvojčaty mezi tuzemskou elitou. Družstvo obsadilo ve skupině B třetí místo za pražskou Spartou a slovenským Popradem, Alfred Heinz byl se sedmi góly šestý mezi střelci za borci jako Mike Buckna a Josef Maleček z LTC Praha, Jaroslav Drobný z 1. ČLTK Praha nebo později chomutovský Oldřich Hurych, který v té době ještě hájil barvy Sparty.

Dres DFK Komotau oblékal také původem opavský Walter Ulrich, který si v roce 1936 zahrál za Československo na olympiádě v Garmisch-Partenkirchenu, kde 17. února naskočil do posledního duelu turnaje s Kanadou. Jako první hráč chomutovského hokeje tak oblékl dres národního týmu na velkém turnaji. Ještě před ním v sezóně 1933/1934 nastupoval v pod vrcholky Krušný hor Kanaďan Archie Creighton, jenž studoval v Drážďanech a o rok později se stal mistrem světa.

V roce 1939 bylo mužstvo zařazeno do NsTG Komotau a začalo působit výhradně v německých soutěžích. Druhá světová válka však zavřela vodu za osudy řady hráčů i celého klubu, který během ní zanikl. „Mnoho příběhů se nedochovalo, ale to, co víme, určitě stojí za připomenutí a zmínku,“ vysvětluje Roman Jüngling původ myšlenky speciálních dresů pro přípravu 2022.