Rozhovory

František Mála nejen hokejista, ale také bavič. „Lidé nás z videí poznávají,“ říká

Napsal 08.07.2022 Michal Luxa
C h o m u t o v – Fotbalovým střetnutím mezi Piráty a Vervou si hokejisté zpříjemnili tvrdou letní přípravy. Po duelu se k loňské sezoně i videím na sociálních sítí vyjadřoval František Mála, který se ve druhé lize těší nejvíc na souboje se sousedním Mostem.

V loňské sezoně nastupovali Piráti v krajské lize, v níž nepoznali hořkost porážky. Také kvalifikací o druhou ligu prošli jako nůž máslem, avšak v posledním souboji koncentrovanost opadla. Řada hráčů nastupovala po oslavách postupu, a tak duel s pražskou Hvězdou byl jediným, jenž Chomutovští nezvládli a prohráli.

„Určitě to mrzí, ale byl to poslední zápas, před kterým se slavilo. Snažili jsme se a chtěli vyhrát, navíc před našimi fanoušky, kterých přišlo hodně a atmosféra byla dobrá. Takže je to velká škoda,“ vrací se František Mála k uplynulé sezóně.

V letních měsících začalo období, které většina hokejistů nemá ráda. Hráče totiž čeká suchá příprava, během níž nabírají fyzickou kondici. Ovšem trenéři Kamil Koláček a Petr Martínek sáhli také ke změně. Vždyť mužstvo od května využívá i ledovou plochu, což v minulých letech nebylo obvyklé.

„Čím jsem starší, tak si letní přípravu stále více oblibuji. Nevím proč, ale začíná mě to bavit. Takže jsem s ní spokojený,“ usmívá se. „Je jiná, protože se především chodí dvakrát v týdnu na led. To jsem nikdy v životě nezažil, abych byl v květnu a červnu na ledě,“ doplňuje ještě.

Dne 28. června se Piráti utkali s nesmiřitelným rivalem z Litvínova. Ačkoliv oba kluby od sebe dělí pár desítek kilometrů, rivalita šla tentokrát stranou. Samotní hráči se totiž domluvili na fotbalovém střetnutí, které výsledkově dopadlo lépe pro extraligový tým, jenž táhl za vítězstvím především Přemysl Svoboda.

Ovšem celá akce měla zcela jinou myšlenku, jelikož Nadační fond Pirátské srdce znovu pomáhal. Tentokrát chomutovský klub vybral Andýska, jenž trpí rozvinutou dětskou mozkovou obrnou. Jen během střetnutí na zeleném pažitu se vybralo přes 36 tisíc korun.

„Celou akci jsem si užíval a navíc se hrálo debry. Proti Litvínovu jsem nikdy nehrál a asi si ani nezahraji. Bylo to moc fajn,“ culí se třicetiletý útočník. „Při fotbale to bylo více přátelské, ale kdyby to byl mistrák v hokeji, tak už by to tak přátelské nebylo,“ odpovídá na další otázku.

Chomutovští postoupili do druhé ligy, která už zná jízdní řád. Ovšem Severočeši vědí, že je rozhodně nečeká nic jednoduchého. Dá se očekávat, že o postup se budou snažit především Znojmo, Havířov nebo třeba Ústí nad Labem. Avšak František Mála se nejvíce těší na boje se sousedním Mostem. Proč?

„Těším se na sezonu moc, protože bude velmi zajímavá. Změnilo se rozlosování, takže se bude jezdit po celé republice. Soupeři jsou více než kvalitní, ale nejvíce se těším na Most,“ poodhaluje. „V Mostě jsem dva roky působil a znám tam všechny. Mám tam kamarády a myslím si, že to bude hezké derby,“ přibližuje.

Františka Málu v loňské sezoně obdivoval nejeden fanoušek, jelikož šikovný hráč se hokejem vyloženě bavil. Ovšem ve volném čase baví třicetiletý útočník také sledující na sociálních sítích. S kamarádem Danielem totiž natáčí vtipná videa, v nichž si například dělají srandu z fotbalových kolegů, nebo zlehčují každodenní partnerské situace.

„Na sociálních sítích si třeba děláme z fotbalistů legraci,“ uvádí s úsměvem ve tváři. Ovšem i chomutovský útočník si v posledních týdnech vyzkoušel několikrát roli fotbalisty na vlastní kůži. Neviděl sám sebe? „Trošku jo, upravoval jsem si podle nich i vlasy, aby mi to jako fotbalistům slušelo,“ vysvětluje dál.

„Všechny naše příběhy jsou z naší hlavy a prostředí. Třeba o hokejistech víceméně všechno víme a fotbalisty trochu přibarvujeme. Je fakt, že to tak úplně není, i když jsou trochu více na módu a zženštilí. Takže si z nich děláme jen srandu,“ rozpovídá se o dalším koníčku.

Videa baví spousty mladých lidí, kteří Františka a Daniela pak poznávají i na ulicích. Popularita komické dvojice tak dál stoupá. „Kupodivu mě poznávají. Nedávno jsme byli v restauraci, kde nás lidé poznali. Občas si na nás ukazují i ve městě a jindy si někdo řekne třeba o fotku. Je to příjemné,“ uzavírá rozesmátý.