Ohlasy po utkání

„Místo ve druhém útoku mě překvapilo,“ prohlásil po premiéře David Kämpf

Napsal 12.01.2013 Libor Kult
C h o m u t o v - Zaujal na srpnovém Memoriálu Ivana Hlinky v dresu reprezentační osmnáctky, zářil v extralize staršího dorostu, neztratil se ani mezi juniory a padla o něm zmínka směrem k nejbližšímu draftu NHL. Na začátku nového roku se útočník David Kämpf zapojil do tréninkového procesu s kádrem, který hraje seniorskou Tipsport extraligu. V předvečer dosažení plnoletosti pak talentovaný mladík poprvé naskočil do zápasu tuzemské klubové elity. „Že nastoupím, mi trenéři řekli den před zápasem,“ prozradil David Kämpf krátce po skončení bitvy na ledě litvínovské Vervy. „Chvílemi jsem byl nervózní, ale snažil jsem se uklidňovat,“ popsal s úsměvem své pocity.

Někomu by se možná před prvním startem v ostře sledovaném regionálním derby rozklepala kolena, ale David Kämpf vnímal tento fakt jako pomyslnou třešničku na dortu. „Jsem rád, že jsem dostal šanci zrovna v derby, které bylo vyhecované. Byl to skvělý zážitek, hrálo se ve výborné atmosféře, takže super,“ liboval si.

Autor třinácti gólů a stejného počtu asistencí ve čtrnácti startech za starší dorost podle vlastních slov do zápasu vstupoval s jasným záměrem. „Hlavně jsem nechtěl udělat nějakou velkou chybu,“ vyhrknul mladý forvard. „Snažil jsem se nemyslet na to, že jde o seniorskou extraligu,“ pravil.

Premiéra Davida Kämpfa
V 17 letech první extraligový start.

David Kämpf se zařadil do druhé formace po bok Miroslava Zálešáka a Michala Důrase, během zápasu se dostal i na přesilové hry. „Musím přiznat, že mě to docela překvapilo, ale těší mě, že jsem dostal takovou příležitost,“ vážil si důvěry trenérů a jedním dechem hovořil o rozdílech oproti Noen extralize juniorů.

„V rychlosti se zápasy tolik neliší, spíš v taktice a mezi dospělými je to silovější,“ uvedl útočník, jenž v elitní soutěži nejstarší věkové kategorie zaznamenal sedm přesných zásahů a pět finálních přihrávek ve dvaceti duelech.

Přestože ve spádu střetnutí velké rozdíly nespatřoval, připustil mladík s číslem 25 na zádech, že jednotlivé detaily hry nevnímal. Například ani to, že několik osobních soubojů podstoupil s veteránem Martinem Ručinským. „Na ledě jsem si nevšiml, že jsme se potkali, ale ze střídačky jsem koukal, jak hraje,“ přiznal David Kämpf, jenž podle vlastních slov neměl problémy se vstupem do kabiny áčka. „Kluci mě přijali dobře, všechno proběhlo v pohodě,“ děkoval na dálku.

Zda rozšíří počet startů mezi tuzemskou elitou už druhou lednovou neděli na ledě Komety Brno, bezprostředně po závěrečné siréně v Litvínově netušil. „Zatím nevím, jak to se mnou bude dál, ale lákalo by mě nastoupit v zaplněném Rondu,“ netajil se šikovný střelec, který se díky postupu staršího dorostu do lepší poloviny soutěže vrátil na sklonku kalendářního roku mezi juniory.

„Ze staršího dorostu do juniorky je to docela skok, to mi dělalo asi největší problémy. Chvilku jsem si musel zvykat na úplně jiné tempo,“ vybavoval si v útrobách Zimního stadionu Ivana Hlinky. Vzhledem k výše uvedenému faktu nevyrazil David Kämpf se starším dorostem na turnaj do Calgary. „Letěl jsem do Kanady v listopadu s reprezentací, takže mě to až tolik nemrzelo,“ pronesl.

Od začátku sezóny odehrál David Kämpf deset duelů na národní tým do osmnácti let, který čeká v polovině dubna mistrovství světa v ruském Soči. Vrcholná akce v dějišti příštích olympijských her představuje velké lákadlo. „Chtěl bych se na šampionát dostat, byl by to skvělý zážitek. Pokud bych dál nastupoval v extralize, myslím, že by mi to mohlo hodně pomoct, aby se mi to splnilo,“ uzavřel v té době ještě sedmnáctiletý hráč.

×
Dnes v 17:30 | Muži
AZ Havířov
Piráti Chomutov