Aktuální zprávy

Soupeři v European Trophy: Díl první, nováček KHL HC Slovan Bratislava

Napsal 30.06.2012 Kryštof Kousal
C h o m u t o v - Jak již bylo avizováno, Pirátům Chomutov se dostalo cti v podobě účasti v prestižní evropské soutěži European Trophy, jindy také neskromně nazývané „Mistrovstvím Evropy.“ Stalo se tak v souvislosti s odřeknutím účasti pražské Slavie, a tak budeme mít možnost zhlédnout v Chomutově hokej té nejlepší evropské úrovně. Připravili jsme pro vás seriál, jehož úkolem bude představit postupně každý ze sedmi týmů, na které Krušnohorci ve své skupině narazí. Jako první se do našeho hledáčku dostal slovenský klub HC Slovan Bratislava.

Foto: hcslovan.sk

Stručně z historie

Pro první zmínky o hokeji v Bratislavě se musíme vrátit v čase o neuvěřitelných 91 let. V roce 1921 se Antonín Máša-Balík zasloužil o vznik hokejového odboru při 1. Československém sportovním klubu Bratislava. O tři roky později se na Slovensko dostal klasický kanadský hokej a míček byl nahrazen pukem. Slovan tehdy těžil hlavně z blízkosti Rakouského hlavního města Vídně, se kterou sehrál v prosinci 1924 první utkání na umělé ledové ploše (prohrál 1:6). Hokej se v Bratislavě stále vyvíjel a na začátku čtyřicátých let byl na Tehelnom poli otevřen zimní stadion. Po druhé světové válce se Slovan stal nejlepším slovenským hokejovým mužstvem.

Legenda Slovanu - Vladimír Dzurilla

V té době za Bratislavu válely takové ikony československého hokeje jako Dzurilla, Golonka, Fako a Nedomanský, nebo třeba bratři Gregorové a Jendekové. Svůj první a poslední titul mistra Československé ligy získal Slovan v sezóně 1978-79.

Po rozdělení Československa byl Slovan rok co rok v popředí slovenské ligy. Získal osm mistrovských titulů, což ho jednoznačně řadí nade všechna slovenská hokejová mužstva. Mezi další úspěchy patří účast v European Trophy, kdy se pokaždé Bratislava dostala do vyřazovacích bojů, trojnásobné vítězství ve Spengler Cupu, nejstarším hokejovém turnaji starého kontinentu. Dále také vítězství v Continental Cupu v sezóně 2003-04 a v neposlední řadě také účast v druhé nejprestižnější světové soutěži. Kontinentální hokejovou ligu si Slovan zahraje poprvé právě v letošní sezóně.

Slovnaft Arena

Původní hokejový stánek sloužil v Bratislavě téměř sedmdesát let a největším impulzem pro jeho přestavbu bylo pořádání Mistrovství světa v minulém roce. Přestavba začala v roce 2009 a za 22 měsíců se ze zchátralé stodoly podařilo vytvořit supermoderní multifunkční arénu, která může kromě hokeje hostit i širokou paletu kulturních a kongresových akcí. Slovnaft Arena získala status nejmodernější hokejové arény v celém Slovensku. Supermoderní architektonický skvost z pera architekta Dušana Fischera si vyžádal náklady přes 75 milionů eur a nabízí prostor pro 10 000 sedících diváků.

Ján Lipianský ve finálovém utkání

Bratislava v sezóně 2011-12

Začátek sezóny ve Slovnaft Extralize nebyl pro Slovan bůhvíjak oslnivý. Po první desítce zápasů měli borci z hlavního města zápornou bilanci 4:6 na zápasy, ale poté se začalo vše v lepší obracet. V drtivé většině zápasů hráči Slovanu nijak nedominovali, nicméně díky extrémní vyrovnanosti celé soutěže byly konečné bodové rozdíly minimální. Bratislava dokončila základní část na třetím místě se ziskem 102 bodů za vítěznými Košicemi a druhou Skalicí. Vyřazovací boje zahájil Slovan proti MsHK Žilina, se kterou si poradil v pěti utkáních, přičemž poslední ovládl v poměru 8:2. V nejmenším možném počtu čtyř utkání proplula Bratislava semifinálovou sérií proti trenčínské Dukle. Ve finále došlo k zajímavému souboji východu proti západu – Košice proti Bratislavě. Finálová série přinesla vypjatou sedmizápasovou bitvu, po které se nakonec radoval Slovan, když otočil sérii z nepříznivého stavu 2:3 na zápasy.

Bratislava těžila celou sezónu hlavně z perfektní spolupráce všech hráčů. Ale přeci jen by se dalo jedno jméno vyzdvihnout. Nejproduktivnějším hráčem týmu nebyl nikdo menší než Miroslav Šatan. Sedmatřicetiletý matador se umístil na druhé pozici kanadského bodování soutěže za suverénem Žigmundem Pálffyem a se 74 body (31+43) se stal jak nejlepším střelcem, tak i nejlepším nahrávačem svého týmu. Nad padesát bodů se dostali ještě Bulík, Kukumberg a Lipiansky, nejproduktivnějším obráncem byl Ivan Švarný s 39 body. Slovan se také mohl spolehnout na perfektní výkony gólmana Branislava Konráda, který měl úspěšnost zákroků blížící se k 93 % a přidal celkem 7 čistých kont.

Nedávné změny v kádru

Výčet změn v týmu Slovanu je velmi pestrý. Díky účasti v KHL se bratislavský klub účastnil draftu, ve kterém lovil talentované mladé hokejisty. Bratislava si vybrala Dominika Reháka, Mateje Pauloviče, Patrika Koyše, Martina Réwaye a Marka Daňa. Do týmu přišli i stříbrní medailisté z letošního Mistrovství světa - Michel Miklík, Mario Bližňák a Milan Bartovič. Dále se v týmu představí člen širšího reprezentačního kádru Vladimír Mihálik, Peter Ölvecký, Vladimír Dravecký, Milan Kyntár, zahraničními posilami se stali Kanaďan Jonathan Sigalet a finský brankář Ville Hostikka. Novým trenérem byl zvolen Rostislav Čada.

Je tedy více než zřejmě, že Chomutovský zimní stadión čeká skvělý hokej. Přijede několik medailistů z Mistrovství světa a skvělí zahraniční hráči, kteří mají odehrané desítky zápasů v KHL. Zápas Piráti Chomutov – HC Slovan Bratislava je na programu 31. července od 17.30!