This text will be replaced


Reportáže

Piráti mají mečbol! V nájezdech ho na ledě Havířova vystřelil jediný úspěšný střelec Jan Svoboda

Napsal 25.04.2024 Michal Farmačka, Libor Kult
Finále druhé ligy se za stavu 2:2 na zápasy přesunulo opět do Havířova, kde se bojovalo o třetí bod v sérii a tím pádem i o mečbol. Přestože Piráti v první polovině druhé části odskočili do dvougólového vedení, i třetí střetnutí ve Slezsku dospělo až do prodloužení, neboť AZet nabrané manko smazal. Nastavení tentokrát vítěze neurčilo, a tak došlo na samostatné nájezdy, které si Chomutovští v aktuálním play-off vyzkoušeli poprvé. Jako jediný proměnil ve třetí sérii Jan Svoboda, což znamená, že v sobotu 27. dubna od 17:30 mohou svěřenci Martina Pešouta před svými fanoušky udělat vítěznou tečku za sezónou.
F5 čt 25.4.2024
AZH
2:3sn(0:0, 1:2, 1:0 – 0:0)
CHM
AZ Havířov
Šimonů – Valenta, Michálek, Ščurek, Ševčík, Ficek, Vosátko, Havlík – Klimša, Křivohlávek, Franek – Bednář, Karafiát, Kratochvil – Mrva, Ćmiel, Apolenář – Tvrdý, Haas, Antoníček – Pavlík
Piráti Chomutov
Altrichter (s.n. M. Petrásek) – Kadeřávek, Březák, Eliáš, Ulrych, Havel, Záruba, Váchal – Tůma, Hübl, Eret – T. Svoboda, J. Svoboda, Stehlík – Veselý, Putz, Jouza – Mála, T. Koblížek, Chrpa – Zajíček

Branky a nahrávky

AZ Havířov
30. Bednář (Kratochvil, Karafiát), 49. Michálek (Haas, Klimša)
Piráti Chomutov
24. Mála (Hübl, Kadeřávek), 28. Eret (Tůma), rozh. náj. J. Svoboda

Statistiky

Vyloučení
7:7
Využití
0:1
V oslabení
0:0
Střely na branku
46:41
Diváci
3072
Rozhodčí
Kubičík, Obadal – Vašíček, Peluha

Shrnutí

Úvod zápasu nabídl dobrou příležitost havířovského křídelníka Mrvy, který nahazoval puk od modré čáry. Apolenář si sice hledal dorážku, ale nedostal se k ní. Před polovinou úvodní třetiny putoval za katr domácí Franek. V přesilovce se Kadeřávek uvolnil do situace dva na jednoho, ovšem Šimonů se včas přemístil. Přesilovku dostal i domácí Havířov, ale Chomutov ji skvěle ubránil. V posledních pěti minutách úvodního dějství se do přečíslení dva na jedna dostala dvojice Mrva–Apolenář. První jmenovaný vzal celou akci na sebe, ale Altrichter našel puk na hrudi.

Po bezbrankové úvodní části vstřelili první gól zápasu svěřenci Martina Pešouta. Piráti potrestali vyloučení AZetu za špatné střídání a přesilovku na konci 24. minuty využil František Mála, který z levé strany dorazil puk za Šimonů po střele Hübla z pravého kruhu – 0:1. V čase 27:07 potrestal Petr Eret špatnou rozehrávku Slezanů, když u mantinelu sebral puk Fickovi a mířil přesně – 0:2.

Do poloviny třetiny ale Gascontrol aréna viděla ještě jeden gól. Tentokrát Havířova. Výpad Šimona Kratochvila a Lukáše Bednáře zakončil druhý jmenovaný střelou bez přípravy a překonal brankáře Altrichtera – 1:2.

Na začátku třetí periody daroval hrál Havířov druhou přesilovku v utkání a během ní se do dobré příležitosti po přihrávce Kratochvila, dostával Karafiát, puk se mu ale nepodařilo dobře trefit a ten skončil mimo branku. Jedenáct minut před třetí sirénou vyrovnal Jakub Michálek. První střela od modré mu sice kvůli teči nevyšla, ale podruhé, když mu přihrál David Klimša, už se nemýlil a prostřelil Altrichtera na vyrážečku – 2:2. Více toho už třetí třetina nepřinesla, a tak se i potřetí ve finálové sérii v Havířově prodlužovalo.

Začátek prodlužení se nesl v poklidném tempu. Zajímavější příležitosti přinesla až druhá polovina nastavení. Nejdříve to bral při přečíslení dva na jednoho na sebe Záruba, brankáře Šimonů nepřekonal. Jiří Tvrdý potom přihrávkou před bránu vybízel Antoníčka, ten nabídku nezužitkoval. Eretova střela z mezikruží v poslední pětiminutovce nepřekonala brankáře AZetu a výsledek byl stejný i po Stehlíkově střele z levé strany, která šla mimo.

Ve finálové sérii se tak poprvé jely nájezdy, které odstartovaly šesti neúspěšnými nájezdy. Až Jan Svoboda, který končil třetí sérii, dal jediný gól v rozstřelu, což rozhodlo o tom, že v šestém finále budou mít Piráti před svými fanoušky mečbol.

Ohlasy trenérů

Jiří Raszka (AZ Havířov): „Kluci vyrovnáním dvougólového manka ukázali, že celé play-off a celou finálovou sérii pracují skvěle. S kolegy jsme rádi, že trénujeme takový tým, protože všichni pořád věřili, že se výsledkem dá něco udělat. Povedlo se a od stavu 2:2 to do konce třetí třetiny bylo z obou stran dozadu opatrnější. Myslím, že v prodloužení byli hosté hodně nervózní a báli se o výsledek. My jsme bohužel šance neproměnili a šlo se do nájezdů, které jsme na rozdíl od sedmého semifinále s Táborem prohráli.“

Petr Martínek (Piráti Chomutov): „Zase to bylo vyrovnané utkání stejně jako předchozí čtyři zápasy. Za stavu 2:0 neproměnili šanci a inkasovali, což domácí posadilo trochu na koně. Po vyrovnání bych řekl, že domácí byli i lepší, ale vzadu jsme to zvládli a soustředili se na prodloužení, do kterého jsme pár věcí upravili. Zaplaťpánbůh, že jsme zápas uhráli v nájezdech, které se povedly Petráskovi.“