This text will be replaced


Reportáže

Skalp Vrchlabí posouvá Piráty definitivně přímo do osmifinále, o výhře rozhodla druhá třetina

Napsal 07.02.2023 Miroslav Kučera
Piráti na svém ledě přivítali HC Stadion Vrchlabí v netradičním termínu, jelikož v původním termínu se ve městě pod vrcholky Krkonoš odehrávala Olympiáda dětí a mládeže, takže svěřenci Tomáše Jirků nemohli trénovat. Ačkoliv se hosté dostali do vedení, v prostřední části Piráti zabrali a tři body za výhru jim tak zajistily posun na druhé místo tabulky spolu s jistotou přímého postup do osmifinále druhé ligy. Před zápasem měli totiž svěřenci Kamila Koláčka s Petrem Martínkem na sedmou Kobru sedm kol před koncem nadstavby náskok právě jednadvacet bodů, ale chybělo odehrát čtvrtý vzájemný duel. Nyní mají Chomutovští i matematickou jistotu, že neskončí hůře než šestí.
N4 út 7.2.2023
CHM
5:3(0:1, 4:1, 1:1)
VCH
Chomutov
Hanuljak – Matai, Seemann, Havel, Němec, M. Žižka, Váchal, Petrásek – Lukeš, Hübl, Chrpa – Kostourek, Chlouba, Mála – Koblížek, Vrhel, Zajíček – Mežnar, Veselý, Ekrt – T. Svoboda
Vrchlabí
Vacek – Fiala, Kaštánek, Pelda, Boukal, Bendík, Oliva, Hladík, Horáček – Krsek, Chrtek, Kozák, T. Šlaicher, Tatar, Duran, Urban, Chalupa, Kříž, Moník, Idžan, R. Šlaicher

Branky a nahrávky

Chomutov
23. Koblížek (Vrhel, Zajíček), 33. Chrpa (Hübl, Matai), 37. Chlouba (Němec, Havel), 40. Chlouba (Mála), 43. Matai (Chrpa, Seemann)
Vrchlabí
9. Urban (Oliva, Chrtek), 36. Urban (Tatar, Krsek), 51. Moník (Oliva, Urban)

Statistiky

Vyloučení
5:3
Využití
0:2
V oslabení
0:0
Střely na branku
42:25
Diváci
1689
Rozhodčí
Battěk – Kučera, Teršíp

Shrnutí

Začátek utkání byl pozvolný z obou stran. Hosté se více zatáhli do obrany a hlídali svou modrou čáru. V sedmé minutě fauloval domácí Němec a šel tak pykat. Hned po pár vteřinách přesilovky domácí ujeli do přečíslení dva na jednoho, ale hodně ho překombinovali a zakončení neskončilo radostnou tečkou.

Vrchlabí pak zamklo Piráty v obranném pásmu a skórovalo. Kotouče se na modré čáře zmocnil Patrik Urban, který vypálil a střela propadla Hanuljakovi mezi betony – 0:1. Hned za půl minuty mohli domácí vyrovnat, brankář Vacek byl ale proti. V dalším průběhu třetiny byli domácí stále aktivnější, ale ani Chrpa, ani v poslední minutě Lukeš nevyrovnali.

Do druhé třetiny nastoupili Piráti ve větším tempu a hned po dvou a půl minutách vyrovnali. Tomáš Koblížek se zorientoval v předbrankovém prostoru a z otočky procpal kotouč pod ležícím Vackem – 1:1. Hostující brankář se ale činil v polovině třetiny. Nejprve při samostatném úniku vypíchl kotouč Kostourkovi, hned vzápětí pak stejnému hráči chytil tutovku lapačkou.

Ve 33. minutě ujeli Piráti do brejku dva na jednoho a Jakub Chrpa poslal domácí do vedení 2:1. O tři minuty později bylo ale opět vyrovnáno. Patrik Urban byl sám před bránou, procedil kotouč za Hanuljaka, kde ho omylem do brány poslal Hübl. Inkasovaná branka ale domácí dlouho nemrzela. O třináct vteřin později ujel Roman Chlouba podél pravého mantinelu a z nulového úhlu prostřelil z rohu Vacka, který si kotouč srazil do brány – 3:2.

Tečku za gólovým účtem prostřední části udělal 35 vteřin před jejím koncem opět Roman Chlouba. Ten přihrávkou hledal volného spoluhráče, trefil ale obránce Vrchlabí, od něhož kotouč doputoval za brankovou čáru. Domácí tak po dvou třetinách vedli 4:2.

Třetí část začala podobně, jako ta druhá, tedy brankou Pirátů. Jakub Chrpa nejprve ve středním pásmu ekvilibristicky zpracoval kotouč, aby ho následně poslal na volného Jakuba Mataie, který střelou zápěstím prostřelil Vacka – 5:2. Ten sice lapačkou zakročil, ale kotouč nezastavil. V dalším průběhu byli Piráti nadále více u puku, dvě dobré šance si ale vytvořili hosté.

Nejprve se Kříž dostal přes dva obránce, ale finální střela se mu nepovedla. O minutu a půl později pak trefil Chrtek tyč domácí brány. V 51. minutě hrálo Vrchlabí přesilovou hru, ale ne příliš dlouho. Hned po sedmi vteřinách vystřelil od modré Oliva, jehož střelu tečoval za záda Hanuljaka Filip Moník5:3.

V závěru utkání domácí trochu přestali hrát a nechali tak hosty, aby mohli něco udělat se stavem utkání. Snahu Vrchlabí na zkorigování stavu nebo vyrovnání ale zhatil Urban, který byl vyloučen za nedovolené bránění brankáři. Piráti si tak po výhře 5:3 připsali tři body a posunuli se na druhé místo tabulky.

Ohlasy trenérů

Kamil Koláček (Piráti Chomutov): „Vítězství nás samozřejmě těší, ale rodilo se hodně těžce. Vrchlabí přijelo s hodně mladým mančaftem, dobře bruslili a zahušťovali střední pásmo. S tím jsme měli trošku problémy. Bohužel ne všichni pochopili, že se bude hrát na čtyři lajny a intenzivně a že budeme mít nějaký výsledek. Tomu odpovídal celý zápas. Když se konečně dostaneme do vedení a měl by nás pátý gól uklidnit, tak jsme lehkovážní. Stačilo, aby Vrchlabí proměnilo nějakou šanci a mohli jsme mít obrovské starosti.“

Tomáš Jirků (HC Stadion Vrchlabí): „Začali jsme dobře, měli jsme dobrou první třetinu, forčekovali jsme a drželi systém. Zaslouženě jsme vedli 1:0, i když soupeř nějaké šance měl, bylo jich ale minimum. V druhé třetině se soupeř dostal do hry, byl lepší. My jsme ale srdnatě bojovali, drželi jsme stav 2:1 a pak se nám i podařilo vyrovnat. Pak jsme ale dostali dva hloupé góly a to asi rozhodlo. Jít za stavu 4:2 s takovýmto soupeřem do třetí třetiny je hodně těžké. Nicméně jsme nesložili zbraně, bojovali a gól na 5:3 nás trochu nakopnul. Měli jsme pak i nějakou šanci, ale bohužel jsme nic neproměnili a odjíždíme bez bodu. Na to, že jsem měli v sestavě deset juniorů, jsme tak silnému soupeři vzdorovali celkem dobře.“