Reportáže

Třígólové vedení nestačilo, Piráti v Českých Budějovicích nakonec těsně padli

Napsal 01.02.2020 Libor Kult
Č e s k é B u d ě j o v i c e / C h o m u t o v - Naposledy před reprezentační přestávkou a potřetí v řadě venku se Piráti představili na ledě lídra Chance ligy z Českých Budějovic, kde ve 25. minutě, i díky zásahu Nicholase Schause v premiéře pod taktovkou trenérského dua Buchal–Martínek, vedli 3:0. Ve zbytku střetnutí však mířili přesně už jen hráči domácího Motoru, kteří čtyřmi zásahy skóre otočili, čímž připravili bílomodré družině čtvrtou prohru za sebou.
N18 so 1.2.2020
CEB
4:3(0:1, 2:2, 2:0)
CHM
Č. Budějovice
Klouček – Pýcha, Kachyňa, Vydarený, Suchánek, Lytvynov, Allen, Babka – Christov, Venkrbec, Holec – Novák, Raška, Gilbert – Šimánek, Endál, Michnáč – Prokeš, Veselý
Chomutov
Pavlát – Žovinec, Štich, Havel, Lang, Rýgl, Seemann, Schaus – Llewellyn, Sklenář, Suchý – Chlouba, Hlava, Pitule – Stloukal, Tomica, Kverka – M. Svoboda, Šagát, Chrpa

Branky a nahrávky

Č. Budějovice
27. Holec (Allen, Venkrbec), 39. Šimánek (Pýcha), 44. Holec (Venkrbec, Christov), 49. Gilbert (Novák, Veselý)
Chomutov
3. Llewellyn (Žovinec), 22. Schaus (Stloukal), 25. Stloukal

Statistiky

Vyloučení
3:5
Využití
1:1
V oslabení
0:0
Střely na branku
33:19
Střely zblokované
7:24
Vhazování
34:24
Diváci
6176
Rozhodčí
Petrulážek, Jechoutek – Flegl, Polonyi
Vyšší tresty
Štich (Chomutov) 10 minut

Shrnutí

Piráti začali v Budvar aréně výborně, už ve třetí minutě doklepl puk do domácí sítě Darby Llewellyn, který se tak prosadil i ve třetím utkání na jihu Čech – 0:1. Poté se na výraznější příležitosti čekalo na obou stranách, což změnila až šestnáctá minuta, kdy druhá formace vytvořila závar před Kloučkem, který si ale s poslední dorážkou Stloukala poradil.

Na druhé straně se objevil v tutové šanci Christov, ale po Kachyňově ráně odražené od zadního mantinelu Pavláta nepřekonal. Když Piráti přestáli úvodní oslabení, odcházeli do kabin s těsným náskokem.

Ten se zvýšil po 77 vteřinách hry v prostředním dějství, kdy napřáhl v početní výhodě na modré Nicholas Schaus a oslavil premiéru v bílomodrém dresu gólem – 0:2. V čase 24:23 skóroval v pádu před brankou Petr Stloukal, který se vrátil do akce po nemoci – 0:3. Za dalších 130 vteřin snížil tečí Allenova nahození Miroslav Holec – 1:3.

Poté se střelci odmlčeli i proto, že Christov byl v dobré pozici faulován a nemohl zakončovat. V závěru třetiny přišlo po Endálově břevnu čtvrté chomutovské vyloučení, které už domácí potrestali, jelikož Jiří Šimánek trefil z levé strany přesně protější šibenici – 2:3.

Vstup do závěrečného dějství vyšel lépe Motoru, v polovině 44. minuty vyrovnal po přihrávce zpoza branky z mezikruží Miroslav Holec – 3:3. Krátce nato mohl dokonat obrat Šimánek, ovšem před brankou netrefil kotouč. Na sklonku 49. minuty Jihočeši zopakovali scénář jako při vyrovnání, tentokrát se trefil z hranice brankoviště David Gilbert – 4:3.

Když se třetina přehoupla do druhé poloviny, pálil z pravého křídla na bližší tyč Hlava, jenže Klouček byl pozorný. V 55. minutě měl navýšení českobudějovického náskoku na holi Babka, jenž však nepřekonal Pavláta ani Stloukala, který skočil do odkryté branky. Na konci zápasu si Piráti přesilovku zesílili ještě odvoláním brankáře, ovšem Schaus dvakrát neprostřelil hráče před sebou a z levé strany nevyrovnal ani Stloukal.

Ohlasy trenérů

Václav Prospal, ČEZ Motor České Budějovice: „Měli jsme horší vstup do zápasu, soupeř se dostal zaslouženě do vedení. Nechtěli jsme prohrávat 0:3 po 25 minutách, ale dali jsme gól a to nás dostalo do hry. Začali jsme hrát a bruslit a nakonec góly přišly. Z naší strany to byl zápas, který měl play-off parametry. Byly tam šarvátky a emoce mezi kabinami a jsme rádi, že jsme porazili takhle silného soupeře. Ukázalo se, že to bude do posledních zápasů nebezpečný soupeř.“

Miroslav Buchal, HC Piráti Chomutov: „Dvě třetiny to byl z naší strany výborný výkon. Pak jsme začali faulovat, tím jsme dostali domácí do hry. Ve třetí třetině jsme ztratili pohyb a začali jsme se bát o výsledek, čehož domácí využili.“

×
Dnes v 18:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov