Reportáže

Piráti v bojovném utkání přetlačili Dynamo, nájezdy rozhodl Vladimír Růžička

Napsal 11.01.2019 David Panuška
C h o m u t o v - Piráti jeli v rámci 34. kola Tipsport extraligy na půdu Pardubic, před kterými měli osmibodový náskok. Utkání bylo hodně bojovné a vyrovnané, přestože Piráti svého soupeře přestříleli. Utkání nakonec došlo k nájezdům, kde byli opět úspěšnější Piráti. Dva body tak putují do Chomutova, který je v roce 2019 nadále neporažený.
34.kolo pá 11.1.2019
DPA
2:3sn(1:1, 0:1, 1:0 - 0:0)
CHM
Pardubice
Hamerlík – Eklund, Budík, Mikuš, Holland, Hrabal, Schaus – Rolinek, Marosz, Hovorka – Voženílek, Ihnačák, Machala – Kusý, Poulíček, Mandát – Perret, Dušek, Koffer
Chomutov
Peters – Jank, Flemming, Antropov, Knot, Dietz, Valach, Trefný – Marjamäki, Růžička, T. Svoboda – Raška, Sklenář, Klhůfek – Tomica, Vantuch, Duda – Koblasa, Huml, Chlouba

Branky a nahrávky

Pardubice
3. Perret (Eklund, Dušek), 49. Machala (Voženílek, Ihnačák)
Chomutov
15. Raška (Klhůfek), 36. Jank (V. Růžička, Flemming), rozh. náj. V. Růžička

Statistiky

Vyloučení
8:6
Využití
1:2
V oslabení
0:0
Střely na branku
21:28
Střely zblokované
13:8
Hity
5:6
Vhazování
35:24
Diváci
6465
Rozhodčí
Kika, Nikolic – Jelínek, Brejcha
Vyšší tresty
Tomica (Chomutov) 10 minut

Shrnutí

Piráti do utkání nevstoupili pravou nohou a již ve třetí minutě inkasovali. Oscar Eklund svižně nahazoval od modré čáry k pravé tyčce, kde dobře nastavil hokejku Jordann Perret, jenž dostal kotouč za přesouvajícího se Justina Peterse - 1:0. Chomutovští následně měli přesilovku, ale tu nevyužili. V jedenácté minutě se pokoušel překvapit hostující jedničku expirát Hovorka, ale jeho pokus po ledě skončil na betonu zkušeného Peterse.

Výběru trenéra Růžičky byla nabídnuta druhá početní převaha v patnácté minutě a tentokrát ji za dvaadvacet sekund využili. Adam Raška si najel mezi kruhy, první pokus skončil na betonu Hamerlíka, dorážka již skončila brankou a mladý útočník se dočkal první trefy v letošním ročníku Tipsport extraligy – 1:1. Do druhé třetiny se tak šlo za nerozhodného stavu, Dynamo mělo ovšem před sebou minutu a půl dlouhou výhodu pět na tři.

Pardubice ve dvojnásobné přesilovce nebezpečné nebyly. Po jejím skončení byl v brankovišti aktivní Jan Mandát, ale skóre nezměnil. Na druhé straně neuspěl bekhendovým pokusem Masi Marjamäki. Série přestupků proti pravidlům na obou stranách byla potrestána až v šestatřicáté minutě, kdy se po nahrávce od levého kruhu prosadil Bohumil Jank. Chomutovský bek se na modré opřel do kotouče a z první prostřelil Petera Hamerlíka – 1:2.

V předposlední minutě druhé periody pak mohl navýšit vedení severočeského celku Marek Tomica. Chomutovský kapitán stál před brankou, kam dostal přihrávku, ale zblízka velkou šanci neproměnil. Druhá třetina tedy nabídla jedinou branku, o kterou se postarali Piráti.

Pardubice se ve třetí třetině hnaly za vyrovnáním. Oscar Eklund to zkoušel od modré čáry, ale trefil jen konstrukci chomutovské branky. Vyrovnání přišlo až v devětačtyřicáté minutě, kdy využil přesilovku Ondřej Machala. Účastník juniorského šampionátu se dostal u pravé tyčky k dorážce, Justin Peters nedosáhl a bylo srovnáno – 2:2. Oba celky si zahrály ještě jednu přesilovku, přičemž Piráti si tu svojí přenesli do prodloužení.

V něm ale ve zbytku početní výhody neskórovali stejně jako Východočeši v závěru nastavení. Domácí měli ovšem k dispozici jen pár vteřin. Na řadu tím pádem přišly nájezdy, v nichž Chomutovští opět excelovali. Pardubice poslal do vedení Denis Kusý, ale byl jediným úspěšným zakončovatelem. Za Piráty skórovali Masi Marjamäki, Vladimír Růžička a Tomáš Svoboda. Chomutovská dvaašedesátka si připsala další vítězný nájezd.

TOP foto: Jan Jedlička

Ohlasy trenérů

Ladislav Lubina (HC Dynamo Pardubice): „Po dlouhé době jsme do utkání dobře vstoupili, ale pak jsme bohužel nepokračovali v náporu, udělali hloupý faul a v oslabení se tlak zastavil. Celkově jsme zápas prohráli kvůli zbytečným faulům, kterých bylo strašně moc. Věděli jsme, že má soupeř vynikající přesilovky, připravovali jsme se na ně, ale některé pokyny jsme při bránění nedodrželi. Nájezdy už jsou loterie, soupeř na ně má dobré hráče. Z mužstva jsem cítil elán a sílu, takže věřím, že jsme na správné cestě k dobrým výsledkům.”

Jan Šťastný (Piráti Chomutov): „Věděli jsme, že nás čeká vzhledem k postavení obou týmů v tabulce hodně těžké utkání především po psychické stránce. Chtěli jsme potvrdit dobré výkony, ale do zápasu jsme špatně vstoupili a hned inkasovali. Naštěstí jsme využili přesilovky a měli spoustu dalších šancí, Marjamäki měl na hokejce tutový gól. Chtěli jsme ve třetí třetině uhrát zápas klidně na 2:1, ale přišlo oslabení, ve kterém jsme si špatně rozebrali hráče, a domácí srovnali. Mohli jsme rozhodnout už v prodloužení, ale za bod navíc po nájezdech jsme samozřejmě rádi.”

×
Dnes v 17:30 | Muži
AZ Havířov
Piráti Chomutov