Reportáže

Piráti zakončili kalendářní rok porážkou, proti Plzni padli brankou v poslední minutě

Napsal 30.12.2018 Ondřej Bartůněk, Michal Luxa
C h o m u t o v - Závěr kalendářního roku 2018 vyplnilo jednatřicáté kolo Tipsport extraligy, v němž Chomutovští nestačili na Plzeň, s níž prohráli 2:3. O osudu duelu rozhodla až poslední minuta, ve které zkompletoval hattrick plzeňský Jan Eberle. Piráti odehráli vyrovnané střetnutí, ale stejně jako s Libercem se museli před soupeřem v závěru sklonit. Branky domácího mužstva stříleli Bohumil Jank a Vladimír Růžička.
31.kolo ne 30.12.2018
CHM
2:3(1:1, 1:1, 0:1)
PLZ
Chomutov
Peters – Jank, Flemming, Dietz, Knot, Štich, Valach, Trefný – Marjamäki, Růžička, T. Svoboda – Sklenář, Klíma, Stránský – Tomica, Vantuch, Duda – Koblasa, Klhůfek, Havel
Plzeň
Frodl – Čerešňák, Pulpán, Jones, Allen, Kaňák, Vráblík – Gulaš, Kovář, Indrák – Kratěna, Kracík, Němec – Eberle, Kodýtek, Straka – Kantner, D. Kindl

Branky a nahrávky

Chomutov
16. Jank (Klhůfek), 25. Růžička (Jank)
Plzeň
7. Eberle (Pulpán, Čerešňák), 32. Eberle (Straka, Vráblík), 60. Eberle (Allen, Gulaš)

Statistiky

Vyloučení
9:6
Využití
0:0
V oslabení
0:0
Střely na branku
20:37
Střely zblokované
15:4
Hity
9:8
Vhazování
25:41
Diváci
5003
Rozhodčí
Lacina, Pešina – Gerát, Komárek
Vyšší tresty
Koblasa (Chomutov) 10 minut

Shrnutí

Poprvé se o rozruch v hledišti postaral ve čtvrté minutě Jan Kovář, jenž na modré čáře získal puk a unikal proti jedinému obránci na Justina Peterse. Ten však jeho ránu přes obránce viděl a zneškodnil. Slabší chvilku si však maskovaný Pirát vybral v sedmé minutě, kdy nezachytil skákavý kotouč nahozený z druhé poloviny kluziště, vyrazil jej jen před sebe, kde byl nejpohotovější Jan Eberle, který poslal hosty do vedení – 0:1.

O pár sekund později to mohlo s Piráty vypadat ještě hůře. Puk po rychlém protiútoku Západočechů skončil sražený u levého mantinelu, kde jej našel Conor Allen a zakončoval do odkryté klece. Střela však byla sražena mimo tři tyče.

V šestnácté minutě se Krušnohorci dočkali vyrovnání. U pravého mantinelu získal černou gumu Bohumil Jank, jenž si následně sjel mezi kruhy, odkud překonal Dominika Frodla střelou, která se ještě otřela o břevno – 1:1. Do vedení se mohli Chomutovští dostat dvacet šest vteřin před koncem úvodní třetiny. Mezi kruhy našla přihrávka Marka Tomici Radka Dudu. Ten z voleje mířil jen těsně vedle levé tyče.

Obrovskou příležitost ke skórování měl na začátku prostřední periody Jan Kovář, který ve vlastním oslabení unikal na Justina Peterse. Po zákroku betonem se kotouč zastavil jen pár centimetrů před brankovou čarou, kde ho do bezpečí uklidil Jakub Trefný. Ve dvacáté páté minutě se v ROCKNET ARÉNĚ děli věci. Nejprve Jan Kovář vystihl rozehrávku Pirátů a z nebezpečné pozice zakončoval. Strážce chomutovské branky kotouč vytěsnil do tyčky. Následně Vladimír Růžička vyzkoušel zpoza modré čáry připravenost Dominika Frodla. K překvapení všech zamířila černá guma přímo do levé šibenice nepozorného gólmana – 2:1.

Ve třicáté druhé minutě však bylo opět skóre nerozhodné. Podruhé se o gól Škodovky postaral Jan Eberle, jenž u pravé tyče našel vyraženou střelu Petra Straky – 2:2. O několik vteřin později Piráti pořádně zatopili v útočném pásmu. Po řadě ran z nebezpečných pozic se nakonec ke střele dostal Juraj Valach, který z mezikruží netrefil zcela odkrytou klec. Ve třicáté čtvrté minutě hráli hosté dvojnásobnou přesilovku, ve které nebezpečně z bezprostřední blízkosti pálil Miroslav Indrák. Jeho pokus však mířil vysoko nad branku.

Ihned po začátku třetí dvacetiminutovky si mohli hosté zahrát početní výhodu. V ní ovšem nabral rychlost Kevin Klíma a unikal spolu s Masi Marjamäkim na jediného obránce. Druhý jmenovaný po křižné přihrávce střílel z první, ale Frodl hostující celek podržel. Probíhala 47. minuta, když se na pravé straně uvolnilo místo Tomáši Svobodovi. Ten v obrovské šanci nezasunul kotouč mezi betony. O dvě minuty později opět zazvonila branková konstrukce. Jan Eberle mohl střelou z levé strany zkompletovat hattrick, ale v cestě jeho střele stála levá tyčka.

V 53. minutě zaváhal na modré čáře při přesilové hře Brett Flemming a Petr Kodýtek ujížděl sám na Peterse. Ve velké šanci však rozezvonil jen pravou tyč. Hostům se podařilo skórovat z rychlé protiakce dvě minuty před koncem. Z levého kruhu se trefil Conor Allen. Z branky se však dlouho neradoval. Sudí ji neuznal pro postavení útočícího hráče v brankovišti. Čtyřicet vteřin před koncem Jan Eberle přece jen dokonal hattrick, když po křižné nahrávce brankovištěm vstřelil z bezprostřední blízkosti vítěznou branku, a stanovil tak konečný stav utkání na 2:3.

Ohlasy trenérů

Jan Šťastný (Piráti Chomutov): „Bylo to vyrovnané utkání. Souboj psů obranářů proti výborně útočně laděnému týmu. Vítězství se mohlo přiklopit na naši stranu, protože jsme měli stejně šancí jako hosté, ale posledních pět minut jsme se ocitli pod obrovských tlakem. Bylo otázkou, zda to ustojíme, ale soupeř kvality Plzně to potrestal. Bohužel jsme ztratili body, díky kterým bychom se trošku dotáhli. Jsme zklamaní a hodně nás to mrzí.“

Ladislav Čihák (HC Škoda Plzeň): „Bylo to bojované utkání. Věděli jsme, že to nebude vůbec jednoduché. Chomutov vybojoval zápas v Litvínově a šel si za tím. Jsem rád, že jsme to v závěru zvládli a vezeme si tři body. Máme pasáže, ve kterých se musíme zlepšit. Na druhou stranu je sympatické, že mužstvo hraje celých šedesát minut. Konečně jsme rozhodli v takové minutě, kdy jsme zápasy ztratili.“

×
Dnes v 16:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov