This text will be replaced


Reportáže

Piráti po bezchybném výkonu berou tři body, Spartě dali „bůra“

Napsal 16.11.2018 Ondřej Bartůněk, David Panuška
C h o m u t o v - Piráti v rámci devatenáctého kola Tipsport extraligy vyzvali v domovské ROCKNET ARÉNĚ Spartu. Soubor trenéra Růžičky chtěl po reprezentační přestávce zabrat, což se povedlo na jedničku. Pražané v Chomutově nic nepředvedli, Justin Peters vychytal čisté konto a Piráti vyhráli vysoko 5:0. Severočeský celek vstřelil tři branky z pěti přesilovek, u všech těchto tref byli tříbodový Stránský a Valach.
19.kolo pá 16.11.2018
CHM
5:0(1:0, 2:0, 2:0)
SPA
Chomutov
Peters – Jank, Flemming, Dietz, Knot, Štich, Valach – Sklenář, Růžička, T. Svoboda – Tomica, Klhůfek, Duda – Marjamäki, Vantuch, Stránský – Koblasa, Hanták, Havel
Sparta
Machovský (41. Honzík) – Delisle, Voráček, Blain, Tomáš Dvořák, Gregorc, Košťálek, M. Jandus – Kudrna, Vrána, Buchtele – Forman, Pech, Kumstát – Jarůšek, Sill, Rousek – Beran, Smejkal, Pšenička

Branky a nahrávky

Chomutov
18. Stránský (Valach, Duda), 25. Valach (Stránský), 38. Jank (Stránský, Valach), 45. T. Svoboda (Růžička, Sklenář), 48. Havel (Koblasa).
Sparta

Statistiky

Vyloučení
3:5
Využití
3:0
V oslabení
0:0
Střely na branku
24:21
Střely zblokované
11:15
Hity
9:10
Vhazování
36:32
Diváci
4 213
Rozhodčí
Hribik, Bejček – Kis, Rampír

Shrnutí

Přestože duel začal velmi opatrně, již ve třetí minutě ujížděl podél pravého mantinelu Petr Koblasa. Po zaseknutí na pravém kruhu pálil útočník Pirátů mezi betony Matěje Machovského. Ten si však s pokusem poradil. Poté zápas pokračoval ve stejném, nepříliš útočném duchu. Další větší šanci totiž mohli diváci vidět až v patnácté minutě. To při přesilovce Sparty zpoza klece přišla přihrávka do předbrankového prostoru, kde si puk nejrychleji našel Jeremie Blain, jehož ránu z blízkosti srazil bránící hráč do rohu.

O dvě minuty později to v obecenstvu zašumělo poté, co se Petr Koblasa protáhl mezi obránci na modré čáře a měl volný prostor ke střele. V zakončení mu ovšem zabránil jeden z obránců, a tak z rychlé akce gól nebyl. Nicméně o necelou minutu později už domácí slavili. Při přesilové hře dostal přihrávku na levý kruh Jan Stránský, který parádní bombou z voleje propálil vše, co mu stálo v cestě – 1:0.

Další početní výhodu si Piráti vyzkoušeli z úvodu druhé dvacetiminutovky. Probíhala dvacátá čtvrtá minuta, když od modré čáry vystřelil Stanislav Dietz. Jeho pokus mezi kruhy tečoval Vladimír Růžička, ale kotouč zamířil mimo tři tyče. Na sklonku přesilovky však zavezl černou gumu do útoku Jan Stránský, předal k pravému mantinelu na Juraje Valacha a ten přesnou dělovkou trefil bližší šibenici hostující klece – 2:0. Nabuzení Piráti mohli přidat další zásah již o minutu později. Po ráně Ronalda Knota od modré čáry se odrazil puk k Masi Marjamäkimu, jenž ovšem z bezprostřední blízkosti nepřehodil beton Machovského.

Ve 35. minutě vyzkoušel pozornost hostujícího brankáře Bohumil Jank od levého mantinelu. Jeho střelu ještě ztečoval do protipohybu gólmana Jan Havel. Matěj Machovský ovšem betonem udržel naděje Sparty. Necelé tři minuty před koncem druhého dějství Piráti ukázali, co trénovali během reprezentační pauzy. Proměnili totiž už třetí přesilovkou. Podobně jako při prvním gólu vystřelil z levého kruhu z voleje Jan Stránský. Jeho pokus těsně před gólmanem tečoval Bohumil Jank, a stanovil tak vedení Chomutova na 3:0.

Senzační kličkou se protáhl zprava do útoku ve 42. minutě Ronald Knot. Následně si položil vystřídavšího Davida Honzíka a snažil se zakončit za beton u levé tyče. Nový gólman hostů ovšem udržel své konto čisté. Ve čtyřicáté páté minutě bylo s Pražany ještě hůře. Vladimír Růžička zprava od modré čáry našel na středu rozjetého Tomáše Svobodu, který si nejprve protáhl puk kolem obránce a následně bekhendem pověsil puk pod víko klece hostů – 4:0. O dvě minuty později využil zaváhání Andreje Kudrny na červené čáře Petr Koblasa a unikal na branku. Těsně před Davidem Honzíkem nahrál křižně volnému Janu Havlovi, který zakončením nad beton upravil stav utkání na 5:0.

Deset minut před koncem zápasu střílel od modré čáry Petr Vrána. Po teči Richarda Jarůška se puk zastavil až na brankové konstrukci. O čtyři minuty později po nahrávce zpoza branky zakončoval z ostrého úhlu Vladimír Růžička. David Honzík však zůstal připravený u tyče. V padesáté sedmé minutě se ještě snažil prosadit Lukáš Pech. Jeho zakončení po obkroužení klece však Justin Peters zastavil. O minutu později se ještě před gólmanem Sparty zjevili tři Piráti. Ke střele z mezikruží se dostal Marek Tomica, ale jeho zakončení mířilo mimo tři tyče. I tak však Chomutov uhájil vítězství 5:0.

Ohlasy trenérů

Jan Šťastný (Piráti Chomutov): „Měli jsme už od rána obrovskou motivaci, protože do Chomutova přijelo vynikající mužstvo, kterým Sparta rozhodně je. Na našich hráčích bylo od začátku vidět, že chtějí vyhrát. Podařilo se nám dát tři branky z přesilovek a pak rychle odskočit na 4:0, což rozhodlo. Jednoznačným klíčem k úspěchu byly využité přesilovky, ubráněná oslabení a vynikající výkon Justina Peterse. Jsme strašně moc rádi, že jsme vyhráli a strašně moc si toho ceníme.“

Uwe Krupp (HC Sparta Praha): „Nejprve bych chtěl pogratulovat Chomutovu, kterému vyšly přesilové hry. Podruhé za sebou jsme nebyli připraveni na začátek zápasu, to musíme zlepšit. Dostali jsme od soupeře velkou lekci. V neděli musíme lépe začít a předvádět lepší hru.“