Reportáže

Prokletí prolomeno! Piráti přehráli Mladou Boleslav a berou první body

Napsal 12.10.2018 David Panuška, Ondřej Bartůněk
C h o m u t o v - S vidinou prolomení černé série bez jediné výhry nastoupili Piráti do devátého kola Tipsport extraligy. S Mladou Boleslaví sice prohrávali, ale ještě v první třetině srovnali v přesilovce po trefě Ronalda Knota. V prostřední části se prosadili Radek Duda a Petr Koblasa. Náskok svěřenci Vladimíra Růžičky udrželi do poslední minuty, kdy pouze snižoval v početní výhodě Jakub Orsava. Piráti tak poprvé v sezóně bodovali a vyhráli.
9.kolo pá 12.10.2018
CHM
3:2(1:1, 2:0, 0:1)
MBL
Chomutov
Lukeš – Jank, Mrázek, Štich, Knot, Dietz, Buchtela, Valach – Duda, Růžička, Tomica – Marjamäki, Huml, Sklenář – Havel, Klhůfek, Koblasa – Stránský, Vantuch, Dlouhý.
Ml.Boleslav
Krošelj (28. Kantor) – Pláněk, Bernad, Hanzlík, Říha, Voráček, Kurka, Kotvan – Orsava, Žejdl, Šťastný – Vondrka, Klepiš, Pacovský – Skalický, Musil, Martin Procházka – Látal, Najman, Pabiška.

Branky a nahrávky

Chomutov
18. Knot (Duda, Růžička), 25. Duda (Růžička, Knot), 31. Koblasa (Havel)
Ml.Boleslav
15. Žejdl (Orsava, Hanzlík), 60. Orsava (Látal, Kotvan)

Statistiky

Vyloučení
8:5
Využití
2:1
V oslabení
0:0
Střely na branku
20:22
Střely zblokované
22:7
Hity
13:10
Vhazování
31:29
Diváci
3 522
Rozhodčí
Šír, Svoboda – Ondráček, Špůr
Vyšší tresty
Voráček (Ml. Boleslav) 10 minut

Shrnutí

První vážnější akci zaznamenali Piráti na sklonku druhé minuty, kdy se po buly dostal k puku Adam Dlouhý. Puk získal v mezikruží a bryskně pálil z otočky. Jeho zakončení ovšem skryl Gašper Krošelj v náručí. Další zajímavější šance byla vidět až v jedenácté minutě, kdy od levého mantinelu nahazoval David Bernad. Jeho ránu zkoušel těsně před Štěpánem Lukešem tečovat Pavel Musil, ale to se mu nepovedlo, a tak si maskovaný Pirát připsal zákrok.

Ve čtrnácté minutě hráli hosté přesilovku. Dominik Pacovský dostal nahrávku od levého mantinelu křižně na pravý kruh, odkud střílel do protipohybu gólmana. Ten se ovšem proti ráně skvěle přesunul. Hostům se však podařilo skórovat těsně po vypršení trestu. Nahrávku od Jakuba Orsavy našel mezi kruhy Lukáš Žejdl, který neměl problém vstřelit první branku – 0:1. Piráti se vyrovnání dočkali necelé tři minuty před koncem prvního dějství. Úspěšnou přesilovkovou trefu si připsal po bombě od modré čáry Ronald Knot. Krošelj skrytou ránu přes chumel hráčů neviděl – 1:1.

Chomutovští měli v pětadvacáté minutě šanci hrát přesilovku pět na tři, při které se k puku na pravém kruhu dostal Radek Duda. Pomalu se s kotoučem přibližoval k brance, až nakonec svižně vystřelil zápěstím mezi betony Krošelje. Ten nestihl zareagovat, a tak domácí vedli – 2:1. Ukázkovou akci předvedli Piráti ve třicáté první minutě, kdy ve středním pásmu obral o puk jednoho z hostujících obránců Jan Havel a unikal podél levého mantinelu. Poté křižnou nahrávkou našel mezi kruhy najetého Petra Koblasu, který se z voleje nemýlil. To už v brance hostů úřadoval vystřídavší Pavel Kantor – 3:1.

Probíhala třicátá čtvrtá minuta, když se hosté v přesilové hře nacpali před Štěpána Lukeše poté, co domácí brankář vyrazil ránu z mezikruží jen před sebe. Piráti však puk našli jako první a vyhodili ho. V závěru druhé dvacetiminutovky měli domácí tlak. Po střele zůstal kotouč ležet u pravé tyče, kde ho vyšťoural Radek Duda. Ten hbitě obkroužil branku a zasunul puk k tyčce. Branka ovšem nemohla být uznána, protože sudí již přerušil hru, když touš ležel u tyče.

Domácí vlétli do poslední periody náramně. Již po sedmnácti sekundách se po sklepnutí dostal puk mezi kruhy k Marku Tomicovi, který tvrdou dělovkou označkoval horní tyč klece hostů. Ve čtyřicáté osmé minutě pálil od modré čáry Ronald Knot. Na letící černou gumu zareagoval gólman na poslední chvíli vykopnutým betonem. Ani následná dorážka Lukáše Vantucha Pavla Kantora nepřekonala. Probíhala třiapadesátá minuta, když se po přihrávce zpoza brány od Vladimíra Růžičky dostal ke střele Radek Duda. Puk ovšem těsně minul branku.

O minutu později pálil od levého mantinelu Jakub Orsava. Maskovaný Pirát však hbitě zakročil a poradil si i s následnou dorážkou, kterou skryl v lapačce. Minutu a půl před koncem hráli hosté přesilovku a rozhodli se odvolat brankáře. Ke střele z vlastní třetiny na odkrytou klec se dostal Lukáš Vantuch. Jeho pokus ovšem mířil mimo tři tyče. Padesát jedna vteřin před koncem hosté skórovali. Zpoza branky k levému mantinelu si najel Jakub Orsava, jenž zakončením k přední tyči zdramatizoval zápas – 3:2. Piráti v poslední minutě těsný náskok ubránili, a připsali si tak první výhru v sezóně.

Ohlasy trenérů

Vladimír Růžička (Piráti Chomutov): „Zápas byl hodně bojovný. První třetina byla hodně vyrovnaná a ve druhé se nám podařilo odskočit o dva góly. Potom už jsme si výsledek hlídali. Ve třetí třetině jsme byli dvakrát nebo třikrát úplně zbytečně vyloučení. Měli jsme špatné střídání, kdy nás hráč skočil na led, a darovali jsme tak soupeři přesilovku šest na čtyři. Z toho jsme dostali gól, ale jinak jsme hráli velice dobře, což podpořil ještě výkon brankáře. Potvrdili jsme poslední utkání, kdy jsme nehráli špatně, ale nebodovali jsme. Teď konečně, v devátém utkání, se to povedlo. Chtěl bych hráčům poděkovat za tři body, které jsou dobré i pro ně. Zápas by nás mohl nastartovat.“

Vladimír Čermák (BK Mladá Boleslav): „Věděli jsme, že už Chomutov bude muset jednou zabrat. Nechci snižovat jeho výhon, ale my jsme se tady porazili svými chybami. Tři góly jsme domácím darovali po individuálních chybách. V takovém zápase s tolika chybami se nedá vyhrát.“

×
Dnes v 17:30 | Muži
AZ Havířov
Piráti Chomutov