This text will be replaced


Reportáže

Další ruský skalp! Piráti si vyšlápli na Dynamo Moskva

Napsal 14.02.2018 Ondřej Bartůněk, David Panuška
C h o m u t o v - V rámci olympijské pauzy zavítal do Chomutova obávaný celek z KHL, Dynamo Moskva. Dvojnásobný vítěz elitní evropské soutěže začal aktivně a již v páté minutě vedl po zásahu lotyšského střelce Karsumse. Následně domácí přebírali iniciativu a byli aktivnější. V polovině utkání vyrovnal Jan Havel, přesně deset minut před koncem základní hrací doby rozhodl chomutovský odchovanec Nicolas Hlava. Piráti tak porazili ruského protivníka i po čtvrté po návratu do extraligy v roce 2015.
přát. st 14.2.2018
CHM
2:1(0:1, 1:0, 1:0)
DYM
Chomutov
Lukeš (30. Pavlát) – Szathmáry, Knot, Dietz, Flemming, Mrázek, Slovák, Chalupa, Grman – Koblasa, Smejkal, Havel – Sklenář, Růžička, Skokan – Poletín, Huml, Vantuch – Hlava, Šťovíček, Tomeček – Chlouba.
Dynamo Moskva
Kuzněcov – Volkov, Nikulin, Korjagin, Višněvskij, Belenkij, Solovjov, Orlov, S. Alexejev – Karsums, Tereščenko, Varnakov – Brjukvin, Igumnov, A. Alexejev – Markovin, Jefremov, Sidljarov – Zlobin, Komarov, Bešarov – Petunin.

Branky a nahrávky

Chomutov
30. Havel (Flemming), 50. Hlava (Grman)
Dynamo Moskva
5. Karsums (Varnakov, Nikulin)

Statistiky

Vyloučení
4:5
Využití
0:1
V oslabení
0:0
Diváci
1 467
Rozhodčí
Petružálek, Zubzanda – Coubal, Gerát

Shrnutí

Již ve druhé minutě byli diváci svědky první velké šance ruského celku. Vladislav Jefremov projel do útoku a z levé strany poslal nahrávku přes osu na volného Dmitrije Markovina. Ten zakončoval z voleje, ale Štěpán Lukeš se skvěle roztáhl na brankové čáře. Již o dvě minuty později měli hosté další příležitost. Od modré čáry našel Martins Karsums před brankou volného Alexeje Těreščenka, který míchal pukem před gólmanem Pirátů, ale ten jeho zakončení senzačně chytil lapačkou.

O minutu později už šel moskevský celek do vedení. Z vrcholu levého kruhu se přímo do pravé šibenice trefil Martins Karsums. Využil tak přesilovku a skóre bylo 0:1. Probíhala třináctá minuta, když Gleb Korjagin napřáhl na modré čáře a skrytou ranou orazítkoval pravou tyč chomutovské klece. O minutu později poprvé zahrozili domácí. Stanislav Dietz si s kotoučem sjel na hranici kruhů a tvrdou bombou prozkoušel pozornost Georgije Kuzněcova. Ten ránu srazil do ochranné sítě.

Úvodní šanci druhé dvacetiminutovky měli Piráti. Konkrétně Martin Šťovíček, který se dostal k puku mezi kruhy. Jeho pokus do téměř odkryté klece zastavil padající brankář betonem. Ve dvacáté šesté minutě se podél pravého mantinelu protáhl až před branku Anton Zlobin. Snažil se zakončit mezi betony Štěpána Lukeše, ale maskovaný muž v dresu Chomutova zasáhl. Téměř v polovině utkání domácí vstřelili vyrovnávací gól. Do útočné třetiny zavezl kotouč Brett Flemming a nahrál na pravou stranu, kde pohotově vypálil Jan Havel. Jeho rána prošla Georgijovi Kuzněcovovi mezi betony - 1:1.

O minutu později se dostal zpoza branky kotouč mezi kruhy na Vladislava Jefremova. Ten jej zametl směrem na klec domácích, ale orazítkoval jen tyč. Ve třicáté druhé minutě získal ve střední pásmu puk Ronald Knot. Při svém tažením na branku Dynama obešel dva hráče a se stahovačkou zakončoval. Georgij Kuzněcov však podržel své mužstvo. Ve třicáté šesté minutě nahazoval od modré čáry Jaroslav Mrázek. Po zákroku gólmana dorážel Vladimír Růžička, ale i v ten moment strážce moskevské klece zasáhl.

Ve čtyřicáté čtvrté minutě pálil po křížné přihrávce z pravého kruhu Michail Varnakov. Ostrou ránu zastavil Dominik Pavlát, a nenechal tak soupeře využít přesilovku. O čtyři minuty později hráli Piráti přesilovou hru. Po ráně vznikl před klecí Dynama závar, kde nejrychleji našel kotouč Michal Poletín a zakončoval. Střelu však srazil bránící hráč mimo. Přesně v čase 50:00 šlo domácí mužstvo do vedení. Nicolas Hlava nabral rychlost ve středním pásmu a ještě před modrou čárou tvrdě vypálil. Georgij Kuzněcov si vybral slabší chvilku, když mu rána vypadla z lapačky a puk zapadl za brankovou čáru – 2:1.

O tři minuty později dostal křížnou přihrávku na pravou stranu Šimon Szathmáry. Jeho ránu z vrcholu kruhů mířící k levé tyči však gólman hostů zastavil. V závěrečné minutě si Martins Karsums od levého mantinelu sjel až k brance. Bekhendem chtěl překonat Dominika Pavláta, ale neuspěl. O chvíli později Chomutovští poslali přes celé hřiště nahození na odkrytou klec Dynama. Vladimír Růžička doháněl kotouč, co to šlo. Skokem se ho snažil zamést do branky, ale trefil jen boční síť.

Ohlasy trenérů

Jan Šťastný (Piráti Chomutov): „Jsme rádi, že jsme u nás v Chomutově mohli přivítat tak kvalitního soupeře, jakým je Dynamo Moskva. Začátek utkání jsme tahali za kratší konec, možná to bylo tím, že jsme po třech dnech volna měli dvoufázový trénink. Bylo asi trochu vidět, že jsme v únavě. Postupem času jsme se soupeři vyrovnali, dali jsme šťastnou branku na 2:1. Přijel kvalitní soupeř a na klucích bylo vidět, že chtějí zvítězit, což se nám povedlo.“

×
Odehrané v 18:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov