Reportáže

Piráti vedli v Jihlavě o tři góly, ale nakonec padli po nájezdech

Napsala 27.10.2017 Kateřina Kundertová
J i h l a v a / C h o m u t o v - Piráti odjeli k sedmnáctému kolu Tipsport extraligy do Jihlavy, kde si během jednadvaceti minut vypracovali třígólové vedení, o které se postarali postupně Marek Tomica, Michal Vondrka a Vladimír Růžička. Dukla od pětadvacáté minuty začala stíhací jízdu, kterou čtyři vteřiny před vypršením 60. minuty dotáhla do prodloužení a následných nájezdů, v nichž si rozhodující trefu připsal Adam Zeman.
17.kolo pá 27.10.2017
JIH
4:3sn(0:2, 1:1, 2:0 - 0:0)
CHM
Jihlava
Škarek – Suchánek, de la Rose, Zdráhal, Bryhnisveen, Ulrych, Šidlík, Váňa – Jiránek, Skořepa, Kubalík – Rys, Seman, Čachotský – Anděl, Hlinka, Žálčík – Zeman, Hubáček, Diviš
Chomutov
Laco (nájezdy Lukeš) – Mrázek, Flemming, Grman, Valach, Dlapa, Slovák – Tomica, V. Růžička, Lauko – Poletín, Huml, Tomeček – Sklenář, Skokan, Vondrka – Koblasa, Chlouba, Havel

Branky a nahrávky

Jihlava
25. Rys (Čachotský), 48. Zeman (Žálčík), 60. Kubalík (Šidlík, Čachotský). rozh. náj. Zeman
Chomutov
9. Tomica, 17. Vondrka (Sklenář, Slovák), 21. Růžička (Tomica)

Statistiky

Vyloučení
3:4
Využití
0:0
V oslabení
0:0
Střely na branku
31:32
Střely zblokované
5:10
Hity
1:3
Vhazování
43:32
Diváci
4422
Rozhodčí
Hradil, Pavlovič – Frodl, Komárek

Shrnutí

Utkání začalo v tempu. Nejprve zahrozil Tomáš Čachotský a hned poté na druhé straně Michal Vondrka, ani jeden však na brankáře nevyzrál. Od sedmé minuty si domácí zahráli početní výhodu, ve které využil chyby v obraně Dukly kapitán Pirátů, ale poté nepřekonal Jakuba Škarka. V poslední vteřině deváté minuty Tomáš Jiránek namazal na vrchol kruhů Marku Tomicovi, který bekhendovým pokusem v tísni dvou bránících hráčů otevřel skóre utkání – 0:1.

Zanedlouho vedli Piráti už o dvě branky, když Tomáš Slovák přihrál přes šířku celého pásma na Michala Vondrku, jenž z levého kruhu prostřelil jihlavskou jedničku ke vzdálenější tyčce – 0:2. V závěru dějství Jihlava nevyužila ani druhou nabídnutou přesilovku v zápase.

Vstup do druhé části vyšel svěřencům Vladimíra Růžičky velmi dobře, jelikož se už po osmadvaceti vteřinách rozvlnila síť v jihlavské kleci. Jakub Lauko rozehrál útočnou akci na Vladimíra Růžičku, jehož první ránu vyrazil jihlavský brankář pouze k Marku Tomicovi, který vrátil puk zpět do pravého kruhu na chomutovského forvarda s číslem 62, ten už s bekhendovou dorážkou neměl žádné potíže – 0:3.

Krátce poté, co Piráti nevyužili početní výhodu, začali Jihlavští stíhací jízdu. Po buly Tomáše Čachotský vyhrál souboj o puk a ač podražený přihrál zadovkou podél brankoviště na hůl Jiřího Ryse, který už neměl s doražením puku do prázdné brány problém – 1:3. Před polovinou utkání si Chomutovští zahráli téměř minutu a půl dlouhou přesilovku pět na tři, ve které však neskórovali. Naopak zanedlouho poté jeli dva na jednoho Jihlavští, kteří ale situace nevyužili.

Na začátku závěrečné třetiny to nadvakrát zkoušel Filip Seman, ale Ján Laco odolal. O pár momentů později využil Divišovy nevýrazné rány Vladimír Růžička, který uháněl sám na brankáře, ale Jakuba Škarka nepřekonal. V sedmačtyřicáté minutě se rozjel Adam Zeman, jehož chomutovská jednička navrátivší se po pauze do brány ještě vychytala, ale poté už nestačila na dorážku Tomáše Čachotského, který poslal puk do brány i přes Bretta Flemminga klečícího na brankové čáře – 2:3.

Něco málo přes dvě minuty do konce základní hrací doby byl vyloučen Ivan Huml za podražení, čehož Dukla nevyužila ani v šesti hráčích v poli. Až v čase 59:56 Tomáše Kubalík vypálil od modré čáry a těsně před sirénou poslal duel do prodloužení – 3:3.

V nastaveném čase si oba celky díky většímu prostoru připsaly několik šancí, ale gólmani byli proti, a tak utkání sedmnáctého kola došlo k nájezdům. V dovednostní disciplíně za stavu 2:1 pro Jihlavu a dvou sériích vystřídal Jána Laca v bráně Štěpán Lukeš, který však prohře nezabránil, jelikož v následných sériích Michal Poletín ani Petr Koblasa neuspěli. Vítězná branka byla připsána Adamu Zemanovi, který jel už ve druhé sérii – 4:3sn.

Ohlasy trenérů

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): „První třetina nebyla ideální. Naše hra nebyla vyloženě špatná, ale dostali jsme góly po individuálních chybách, což soupeře nastartovalo. Chomutov zvládl první třetinu výborně. Ze začátku druhé třetiny přišla chyba na útočné modré a 0:3. To jsou věci, o kterých hovoříme a které se nám stávají. Nakoplo nás oslabení tři na pět, za další část musíme kluky pochválit. Nezměrným úsilím a snahou vyrovnali čtyři vteřiny před koncem. V prodloužení byly na každé straně jedna dvě šance. Nájezdy naši hráči zvládli výborně – jak gólman, tak exekutoři. S body jsme spokojeni, ale musíme trošičku popřemýšlet o úvodech zápasů.“

Petr Martínek (Piráti Chomutov): „První třetinu jsme odehráli přesně podle toho, jak jsme si řekli. Domácí sice měli nějaké šance, ale nás podržel Jánko Laco, v útoku jsme využili naše šance. Poté nám vyšel začátek druhé třetiny, ale za stavu 3:0 jsme přestali hrát a soustředit se na naši hru. Domácí snížili na 1:3. Rozhodující byla naše neproměněná přesilovka pět na tři, která nám vůbec nevyšla, protože jsme domácího gólmana vůbec neohrozili. Ve třetí třetině měl Vláďa Růžička nájezd, kdybychom dali na 4:1, zápas by vypadal jinak. Jihlava znovu snížila, třetí třetinu odehrála výborně, měla tlak. Naše hra byla komplikovaná, začali jsme se bát o výsledek. Bohužel v závěru přišlo zbytečné vyloučení. Ačkoliv ho naše čtyřka výborně ubránila, bohužel se stala chyba a dostali jsme gól čtyři vteřiny před koncem základní hrací doby. V prodloužení byla jedna dvě šance na obou stranách, nájezdy už jsou loterie, proto je hokej tak krásný.“

×
Dnes v 16:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov