This text will be replaced


Reportáže

Nekonečné čekání na gól se vyplatilo! Červenka rozhodl ve dvojnásobné přesilovce o držiteli tří bodů

Napsal 02.02.2016 Antonín Domanický
C h o m u t o v - Dohrávka 37. kola Tipsport extraligy znamenala pro Piráty zápas s hradeckým Mountfieldem. V prvních dvou třetinách byly k vidění šance na obou stranách, ale zápasu dominovaly bezchybné výkony obou gólmanů. Teprve ve třetím dějství se trefil střelec Roman Červenka a v poslední minutě podtrhl výhru Chomutova trefou do prázdné brány Tomáš Pospíšil.
37. (ČT SPORT) út 2.2.2016
CHM
2:0(0:0, 0:0, 2:0)
MHK
Chomutov
Strmeň (Kristan) – Skinner, Jánošík, Mrázek, Valach, Pereťagin, Dlapa, Tejnor – Tomica, Červenka, Pospíšil – Sklenář, Růžička, Ölvecký – Hřebejk, Dušek, Květoň – Račuk, Kämpf, Kaše
Hradec Králové
Kacetl (Svoboda) – Plášil, Pláněk, Frühauf, Hronek, Vašíček, Dietz, Čáp – Dej, Knotek, Bednář – Courchaine, Ihnacak, Červený – Šimánek, Mertl, Kudrna – Honejsek, Bulík, Köhler

Branky a nahrávky

Chomutov
52. Červenka (Pospíšil, Růžička), 60. Pospíšil (Červenka, Tomica)
Hradec Králové

Statistiky

Vyloučení
2:6
Využití
1:0
V oslabení
0:0
Střely na branku
14:13
Střely zblokované
7:14
Hity
11:15
Vhazování
27:28
Rozhodčí
Fraňo, Hradil – Jelínek, Pešek

Shrnutí

V úvodu zápasu si Hradečtí vytvořili mírný tlak, který vyústil v přesilovou hru hostů. Dušek ve třetí minutě oslabil svůj tým, ale Piráti oslabení zvládli bez inkasované branky. Poté přišel sporný moment, který musel potvrdit videorozhodčí. Chomutovští se tlačili do brány tak moc, že gól nebyl pro postavení hráče v brankovišti uznán. Drobná převaha Pirátu pokračovala i v dalším průběhu. Do šancí se postupně dostali Račuk, Kaše a Valach, žádná střela se neujala a hra pokračovala za bezbrankového stavu.

Ve třinácté minutě měli možnost přesilové hry i domácí. Frühauf dostal v souboji s jedním chomutovským útočníkem dvě minuty za podražení. Piráti se dostali pouze do dvou větších příležitostí, protože se několikrát museli vracet do pásma. Kacetl musel zasahovat proti teči Hřebejka a Jánošík mířil těsně nad. V dalším průběhu se hra přelévala ze strany na stranu bez větších možností.

Po pohledné akci domácích se k odraženému kotouči mohl na křídle dostat Růžička mladší, ale na puk nedosáhl a Hradec uklidil do bezpečí. Poté u bližší tyče Kacetlovy branky dorážel Kaše, ale hradecký brankář byl připraven. V čase 18:46 Ihnacak vyhodil bránu ze základního postavení a dostal od sudích dvě minuty na trestné lavici.

Část trestu se přenesla do druhého dějství, které Piráti začali ve výhodě o jednoho hráče. Domácí sice zkrácenou přesilovou hru nevyužili, ale potom vytvořili před Kacetlem velký zmatek. Chomutovští vyslali směrem na bránu několik střel, ale ani jedna přes stěnu popadaných hráčů včetně hradeckého brankáře za čáru nezapadla. Krátce na to byl v permanenci Strmeň, nejprve výtečně zakročil proti střele Ihnacaka i následné dorážce, poté schoval kotouč před dojíždějícím hráčem a jistil střelu Frühaufa, která letěla těsně nad bránu.

Během hradeckého tlaku Ölvecký podrazil jednoho z protihráčů a obdržel dvě minuty na trestné lavici, které odseděl celé. Piráti oslabení zvládli bez nebezpečných okamžiků, jelikož za trvání trestu třikrát vyhodili kotouč do středního pásma. Poté Červenka v tísni přihrál na Mrázka, ten ale netrefil bránu. Možnost otevřít skóre byla viděna i na druhé straně kluziště, Köhler zakončil jen těsně vedle Strmeňovy klece.

Ve 33. minutě Courchaine dostal dvouminutový trest a daroval tak Pirátům první přesilovku v prostředním dějství. Domácí dlouho obléhali klec s Kacetlem, ale ke střele se nedostali a Hradečtí se vrátili do pěti. O chvilku později Tomica obkroužil bránu a bekhendem zakončil na delší tyč, u které stál Pospíšil. Kacetl byl pozorný a proti pokusům úspěšně zasáhl. V dalším průběhu se hra vyostřovala a po několika pokusech na obou stranách Hronek krosčekoval Červenku, za což dostal dvě minuty. Během početní výhody se do šancí dostal Červenka, nejprve trefil rameno bránícího hráče a poté jen těsně minul odkrytou branku.

Ani druhá třetina nepřinesla gól, a proto se v posledním dějství začalo za stavu 0:0. Hned v úvodu Jánošík nepřečetl hru Bednáře, ale vzápětí byl za hrdinu, jelikož v pádu zastavil střelu hradeckého útočníka. Ve 42. minutě se Ihnacak protáhl kolem dvou obránců a zakončil do připraveného Strmeně. O chvíli později Dlapa zneškodni útočícího Kudrnu ukázkovým hitem. Na přelomu třetiny byl u brány aktivní Kämpf, kterého po odpískání chytil zezadu Dietz a odtáhl ho až k zadnímu mantinelu.

V 51. minutě byli Hradečtí při střídání pod tlakem a nastoupili v šesti, za což dostala hráčská lavice dvouminutový trest. O pár vteřin později Dietz sevřel za vlastní bránou kotouč a přesilovka Pirátů se znásobila. Domácí měli minutu a sedmatřicet vteřin možnost přesilovky pět na tři. Na druhý pokus domácí uspěli. Piráti hradeckou obranu skvěle rozebrali a sevřeli v přesilovkovém vzorci. Pospíšil přihrál na kříž přes třetinu na Romana Červenku, který ranou z první trefil horní část Kacetlovy brány – 1:0. Dále hosté pokračovali v oslabení o jednoho hráče, které už ubránili bez inkasovaného gólu.

V dalším průběhu se Hradec tlačil za vyrovnáním. Pláněk dělovkou těsně minul Strmeňovu klec. Poté se za domácím brankářem rozvlnila síť, ale sudí gól neuznali, protože poslední hradecký hráč zasáhl kotouč vysokou holí. Otevřenější hra hostů udělala prostor Červenkovi, který byl v úniku čistě zastaven obránci. Minutu a devětadvacet vteřin před koncem si hradecký trenér vybral oddechový čas. Hned vzápětí se Sklenář dostal do středního pásma, vypálil na opuštěnou bránu a netrefil ji jen o pár centimetrů. V čase 59:47 Červenka vyhodil kotouč do střední třetiny, kde ho zachytil Tomáš Pospíšil a pohodlně dovezl puk až za čáru – 2:0.

Ohlasy trenérů

Jan Šťastný (Piráti Chomutov): „Bylo to vyrovnané utkání, ale na začátku byl Hradec trochu lepší, měl lepší pohyb. My jsme se s tím postupně vyrovnali a naštěstí Honza Strmeň chytil nějaké příležitosti soupeře, takže nám zachoval šanci na zisk nějakých bodů. Od druhé třetiny jsme zlepšili pohyb a utkání se vyrovnalo. Hradec hrál o třetí místo a my o tři důležité body, které by nás uklidnily v tabulce. Utkání jednoznačně rozhodla přesilovka pět na tři. Říká se, že když proměníte dvounásobnou přesilovku, tak byste měli utkání zvládnout. I když se nám přesilovky nedaří, tak tu gólovou jsme zvládli parádně a rozhodli jsme v power-play na 2:0. Chtěl bych mužstvo hrozně pochválit, hrálo obětavě a týmově. Potvrdili jsme, že se semkneme a utkání vybojujeme, když nám teče do bot. Fantasticky nás podržel Honza Strměň.“

Tomáš Martinec (Mountfield HK): „Bylo to vyrovnané utkání, které rozhodla přesilovka domácích ve třetí třetině. My jsme hráli velmi dobře do obrany, hráčům nemůžeme vytknout úsilí a bojovnost. Bohužel jsme se nedokázali prosadit přes výbornou obranu soupeře. Bez gólu se vyhrát nedá.“

×
Dnes v 18:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov