Reportáže

Piráti v posledním duelu kalendářního roku přehráli Prostějov

Napsal 29.12.2014 Radim Nemela, Michal Luxa
P r o s t ě j o v / C h o m u t o v - V rámci devětatřicátého kola zajížděli Piráti do dalekého Prostějova, kde dokázali zvítězit 6:1. Na konci druhé třetiny vedli Chomutovští už o tři branky, ale na začátku třetí části korigoval stav zápasu René Kajaba. Ovšem to bylo ze strany domácího celku vše, ale Severočeši přidali ještě tři branky a připsali si v posledním zápase kalendářního roku důležité vítězství. Za Chomutov se dvakrát prosadili Jan Rutta a Nikola Gajovský, k nimž se postupně přidali David Květoň a Vladimír Růžička. Výborný výkon předvedl také Miroslav Kopřiva, jenž pustil za svá záda jedinou střelu.
39.kolo po 29.12.2014
PRO
1:6(0:1, 0:2, 1:3)
CHM
Prostějov
Šimboch – Hertl, Roupec, Husák, Matyáš, Hawlík, Řezáč, Niko, Malý, Jedlička – V. Meidl, Moučka, Luňák, Venkrbec, Krejčík, Franek, Kindl, Indra, Kajaba, Duba, Sršeň.
Chomutov
Kopřiva – Skinner, Rutta, Toman, Koma, Bartejs, Stehlík – Hřebejk, Gajovský, Hovorka, R. Veselý, Růžička, D. Květoň, L. Květoň, Dušek, McGregor, Sinisalo, Chlouba, Kadlec.

Branky a nahrávky

Prostějov
43. Kajaba (Meidl, Indra)
Chomutov
20. Rutta (Skinner), 39. Gajovský (Dušek, Bartejs), 40. D. Květoň (Růžička, Veselý), 48. Gajovský (Hovorka, Veselý), 52. Rutta (Růžička, Skinner), 55. Růžička (Toman)

Statistiky

Vyloučení
2:4
Využití
0:0
V oslabení
0:0
Střely na branku
26:39
Diváci
830

Shrnutí

Zápas s Chomutovem nezačal příliš aktivně ani z jedné strany, do první větší šance se dostal v šesté minutě domácí Kindl, který blafákem puk za Kopřivu neposlal. Tento moment byl vlastně jedinou výraznější akcí v první třetině, za pozornost stála ještě ukázka fair-play z patnácté minuty, kdy rozhodčí sice odpískal faul na Nikolu Gajovského, ten však sdělil sudímu, že se o nedovolený zákrok nejednalo.

Úvodní dějství, ve kterém nebylo příliš šancí, ale kde měl Chomutov herně navrch, však přece jen neskončilo bez branky. Dvaadvacet vteřin před koncem třetiny poslal kotouč na Šimbocha Jan Rutta a kotouč šťastně zapadl za záda slovenského gólmana. Po prvních dvaceti minutách tak byli spokojenější hosté.

Do druhé třetiny Jestřábi vlétli a vypracovali si hned několik velmi slibných střeleckých pozic, ale na Kopřivu nevyzráli postupně Duba, Husák ani Niko. Ján Niko patřil v utkání mezi nejvýraznější muže v dresu s Jestřábem na hrudi, to prokázal i v devětadvacáté minutě, kdy se vrátil z trestné lavice a ve veliké šanci nepřekonal hostujícího gólmana. Nutno zmínit, že byl vytlačen z ideální pozice, a proto jeho zakončení skončilo pouze na boční síťce.

Ve druhé části hrozili Piráti spíše sporadicky, ale když už se do šance dostali, stála za to. Krátce po sobě hráči Chomutova dokázali zahodit samostatný únik, zde se vyznamenal Juraj Šimboch, a pár vteřin na to trefit tyč. Na druhé straně opět nebezpečně pálil Husák, ale Jestřábi měli v zakončení prostě smůlu. Pirátům naopak vše dobře sedlo a dokázali potrestat neefektivitu Hanáků, když na konci druhé části v rozmezí minuty a třiceti pěti sekund skórovali Nikola Gajovský a David Květoň, kteří před druhou sirénou přidali klid na chomutovské hole a zvýšili na rozdíl tří branek.

Do poslední třetiny opět vstoupili lépe hokejisté Prostějova a tentokrát i s gólovým efektem, když se z bezprostřední blízkosti prosadil René Kajaba. Během pěti minut však byly naděje Jestřábů pryč, čtvrtou branku Pirátů přidal opět Nikola Gajovský. Od tohoto momentu se hanácký odpor sesypal jako domeček z karet, Chomutov dohrával s klidem, zápas kontroloval a přidal ještě další dvě branky.

Ve dvaapadesáté minutě se podruhé prosadil Jan Rutta, pět a půl minuty před koncem jej napodobil Vladimír Růžička. Zápas tedy skončil výsledkem 1:6, který ovšem vyznívá pro Jestřáby trochu krutě, jelikož Chomutovu nebyli až do čtvrté inkasované branky lehkým soupeřem.

Ohlasy trenérů

Petr Zachar (LHK Jestřábi Prostějov): „Výsledek je pro nás trošku krutý. Zejména první dvě třetiny jsme nehráli špatně, Chomutov byl sice pořád o krůček lepší bruslařsky, ale nás spíše zlomily dva góly do šatny. V poslední třetině pak soupěř ukázal svoji kvalitu a dovedl zápas do vítězného konce. Naděje vždy umírá poslední, ale prokázalo se, že Chomutov má hodně zkušené mužstvo. Ze vzájemných zápasů s Chomutovem to byl asi náš nejlepší zápas. Škoda že jsme v první třetině nevyužily šance. Soupeř byl lepší a po zásluze vyhrál.“

Břetislav Kopřiva (Piráti Chomutov): „Ze zápasu jsme měli určitou obavu, protože máme velké pauzy mezi zápasy a nyní jsme měli 9 dnů volna. Připravovali jsme se asi tři dny a jsme rádi, že jsme to zvládli. Prostějov se zlepšuje herně i výsledkově. Myslím si, že za stavu 1:3 se utkání naklánělo mírně k Prostějovu, ale po gólu na 1:4 se definitivně zlomilo. Poté jsme už zápas dohráli velmi dobře.“