Reportáže

Piráti v Ústí dvakrát ztráceli, ale skóre obrátili a vezou domů tři body

Napsal 10.12.2014 Zdeněk Kamínek ml., Libor Kult
C h o m u t o v - Po dvou domácích duelech se vydali Piráti k utkání 33. kola první ligy do Ústí nad Labem, kde je čekalo tradiční severočeské derby s tamním Slovanem. Ten dvakrát vedl, ale družina Břetislava Kopřivy těsný náskok soupeře vždy zlikvidovala. Podruhé se tak stalo ve třetím dějství, kdy Piráti skórovali celkem třikrát a dokonali tak obrat střetnutí. Ústí ještě snížilo, ale v závěru už nevyrovnalo. Dvěma góly se blýskl Štěpán Hřebejk, Antonín Dušek proměnil trestné střílení.
33.kolo st 10.12.2014
UNL
3:4(1:0, 1:1, 1:3)
CHM
Ústí n.L.
Petrásek – Kolafa, Pohl, Brož, Vágner, Černý, Smetana, Trončinský – Tůma, Roubík, Rod – Merta, Kloz, Vávra – Baránek, Hanzl, Pořický – Navarra, Kopta, Kuchynka
Chomutov
Kopřiva – Skinner, Rutta, Mrázek, Koma, Šulák, Rýgl, Bartejs – Hřebejk, Gajovský, Hovorka – Sinisalo, do 41. Růžička, Kadlec – R. Veselý, Dušek, McGregor – L. Květoň, Kämpf, O. Kaše

Branky a nahrávky

Ústí n.L.
12. Roubík (Tůma), 29. Merta (Kloz, Vágner), 59. Tůma (Roubík, Rod)
Chomutov
29. Hovorka (Skinner, Gajovský), 42. Hřebejk (Rutta, Skinner), 47. Dušek z trestného střílení, 58. Hřebejk (Gajovský, Hovorka)

Statistiky

Vyloučení
7:3
Využití
1:2;
V oslabení
0:0
Střely na branku
27:34
Diváci
1462

Shrnutí

Začátek severočeského derby, na které se přijel podívat i reprezentační kouč Vladimír Růžička, patřil hokejistům Ústí nad Labem. Již ve třetí minutě mohl Slovan otevřít skóre, když David Merta při samostatném úniku recept na Miroslava Kopřivu nenalezl.

O devět minut později se již domácí příznivci mohli zvednout ze sedadel, když po přihrávce Davida Tůmy trefil odkrytou část branky z bezprostřední blízkosti Jaroslav Roubík. Po úvodní brance Ústí nad Labem se strhla akce Plyšákománie, při které fanoušci doslova zaplavili ledovou plochu plyšáky věnované pro charitu Ústí nad Labem a hra se na pár minut zastavila.

V závěru první dvacetiminutovky dostali svěřenci Miroslava Macha možnost přesilové hry, ve které ale sami domácí faulovali, a tak se více než minutu a půl hrálo čtyři na čtyři. Do přestávky zůstalo skóre nezměněno.

Ve druhé třetině se hostům podařilo srovnat krok, když při signalizované výhodě adresoval Brett Skinner přesnou přihrávku Marku Hovorkovi, který z brejku nedal Michaelu Petráskovi šanci. Za jedenáct vteřin přišli žlutomodří s rychlou odpovědí, když se k odraženému kotouči po střeleckém pokusu Jana Kloze dostal David Merta, který uklidil touš za brankovou čáru a bezmocného Miroslava Kopřivu.

Ústečtí mohli jít do dvoubrankového vedení v minutě dvaatřicáté, kdy ale pas do brejku na Davida Mertu byl příliš dlouhý a hostující hájce svatyně proti puku včas vyjel. Ve třicáté šesté minutě pro změnu nastřelil David Tůma masku chomutovského gólmana.

V samotném úvodu třetí části, do které šli Piráti s jednobrankovým mankem, se hostům naskytla devatenáct sekund dlouhá dvojnásobná početní výhoda. Ve čtyřicáté druhé minutě se již při klasické přesilovce trefil do černého kapitán Štěpán Hřebejk, jenž vyrovnal na 2:2.

Za přibližně čtyři a půl minuty nařídil za faul Jana Pohla (hákování) hlavní rozhodčí Martin Grech trestné střílení. Exekutor Antonín Dušek vymetl levý horní růžek a poslal hosty poprvé v zápase do vedení.

Minimálně velmi sporná situace nastala v čase 56:04 min., kdy si Tomáš Rod údajně podle hlavního arbitra počínal nedovoleně v souboji s protihráčem v útočném pásmu, který mohl jít sám na branku. Z muže v pruhovaném byla znát nejistota, a tak nebylo nařízeno trestné střílení, ústeckému hráči z ofenzivy tak vyměřil „pouze“ dvě minuty. Právě v následné početní převaze Chomutov udeřil a zaznamenal vítězný gól. Po pohledné souhře vsítil druhou branku v utkání Štěpán Hřebejk.

Domácí nic nezvdali, v čase 57:47 min. si vybrali oddechový čas a riskli power-play. Risk s jedním bruslařem navíc se Ústí nad Labem vyplatil, za asistence Jaroslava Roubíka skóroval po přečíslení v ofenzivní třetině David Tůma.

Šedesát jednu sekundu před koncem řádné hrací doby odvolala střídačka pod vedením Miroslava Macha znovu brankáře. Domácí si vytvořili tlak i brankové příležitosti, v největší šanci tečoval Jan Kloz střelu vlastního obránce těsně vedle.

Piráti dokonali ve třetí dvacetiminutovce obrat a v závěrečných okamžicích si vedení uhlídali. Tři body tak putují do Chomutova, přestože si Ústečtí minimálně bod zasloužili.

Ohlasy trenérů

Tomáš Mareš (HC Slovan Ústí nad Labem): "Myslím si, že jsme skoro celý zápas hráli proti šesti chomutovským hráčům. Mám tím na mysli rozhodčí, kteří byli nejslabším článkem. Nevím, zda má Chomutov zapotřebí, aby jim někdo takto pomáhal. Naši kluci podali parádní výkon, navázali na poslední zápas s Jihlavou a myslím, že bychom si bod nebo dva z tohoto zápasu zasloužili."

Aleš Totter (Piráti Chomutov): "První třetinu bylo Ústí nad Labem lepší. Když jsme se dostali ve druhé třetině do hry nějakou aktivitou, dali jsme gól na 1:1, tak jsme hned z následujícího střídání dostali na 2:1. Ta třetina nebyla podle našich představ. O síle týmu svědčí třetí třetina, kdy se díky sehraným přesilovkám kluci dostali zpět do hry. Až na dramatický závěr je toto vítězství velmi cenné, jelikož kluci hráli výborně. Jsme pyšní na náš tým. Některé věci nešly podle našich představ, ale dostali jsme se do hry a zvládli jsme vyhrát za tři body, což je důležité."

×
Dnes v 16:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov